Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (466)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Můj asi nejmilejší předlistopadový seriál, který je mi blízký v první řadě tím, že je dějově zasazený do roku mého narození. Dále mě okouzluje nádhernou hudbou Karla Svobody - soundtrack Návštěvníků prostě miluju - a konečně je potřeba zmínit i dechberoucí Dagmar Patrasovou, která tehdy byla na vrcholu krásy a v seriálu se dokonce objeví nahá. Ono celkově to obsazení hlavních postav je dokonalost sama a rovněž ve spoustě epizodních rolí se zde objeví celé defilé legendárních českých herců, z nichž mnozí si zde zahráli na začátku své herecké kariéry. Líbí se mi taky triková stránka a to, s jakým málem si tvůrci vynalézavě vystačili, úžasné jsou Švankmajerovy animace amarounů, a celkově je to strašně vtipné a každá epizoda je dokonale vypointovaná, že člověk přímo umírá touhou hned vidět další. A v neposlední řadě si i myslím, že ten seriál byl v některých ohledech i vizionářský a dobře předpověděl věcí, které později přišly nebo ještě přijdou (samořiditelná auta, práva zvířat na stejné úrovni s lidmi, umělá strava, zánik práce a peněz, nesmírný pokrok medicíny a komunikačních prostředků, miniaturizace, ovládání počasí...). Btw. skvělé mi též přijde, jak je apolitický - nezazní tam myslím jedinkrát slovo soudruh - a celkově si drží mimořádný odstup od politické situace v tehdejším Československu, a naopak hezky vykresluje některé národní rysy typu úplatkářství, závist, klevetění apod. Při jeho novém sledování po letech - miloval jsem ho už v dětství - mi u něj bylo trochu smutno, kolik z těch herců už je dnes po smrti nebo už zestárlo, ale současně jsem si to strašně užíval a hltal každý záběr na Dádu, které je zde prostě tak okouzlující, až to není možné. Obrovská retro libovka, která bude s lety jen dál zrát jako víno! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Můj snad nejoblíbenější seriál. Od dětství až do dospělosti, vždy si v něm najdu něco pěkného. Sice se mi nelíbí úvodní díly z budoucnosti, ale to plnohodnotně vynahrazují díly ze současnosti. Když seriál končil a návštěvníci se (ne)loučili, bylo mi to hrozně líto. Návrat do budoucnosti bez piva je smutný a pan Drchlík mžikal očkama za brýlemi tak, že to trhalo srdce. Vynikající je herecké obsazení, kde musím vyzdvihnout Vlastimila Brodského, Josefa Bláhu a Jiřího Kodeta. Mimochodem je neuvěřitelné, co všechno ukazuje Dáda Parasová v seriálu pro děti. To už dnes nevidíte. Jinak sterilní budoucnost je příšerná, zlatá léta osmdesátá, pokud ovšem odmyslíte pravou realitu ČSSR. Nicméně, tvůrci seriálu vytvořili letní idylku u vody, s kolotoči, pivem a dobrým jídlem bez ideologických příkras. No, hlavně nenápadně :-) ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem tento rodinný sci-fi seriál nadšeně sledovala, ale pamatuji si zněj prakticky pouhé fragmenty, čímž vysvětluji, proč nehodnotím plným počtem. Výborný, vtipný i celkem chytrý seriál, s plejádou dobrých i vynikajících českých herců, poutavou znělkou, prostě skvělá podívaná, ale pro mě bohužel ne nezapomenutelná. Docela ráda bych se na to zase podívala po 20 letech, nostalgicky zavzpomínala, oprášila kultovní scénky... no, možná jednou. 80% ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Brilantní český seriál, jeden z těch opravdu nejlepších. Skvělé herecké obsazení, a to i v malých rolích. Každý díl má spád i napětí a většinou končí v tom momentu, kdy si řeknete "Sakra, teď chci další díl!". Humor seriálu je inteligentní a někdy tak hezky bláznivý. Už jen z nostalgického hlediska by to bylo na 5 hvězdiček, ale tento seriál si je zaslouží stále a rád se na něj vždy podívám. Téma cestování v čase na tehdejší dobu zvládli dobře a expedice Adam 84 se chová v naší době jako sloni v porcelánu :-) ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režie a dramaturgie jsou jednoznačně nejslabší článek celého seriálu. Podle toho vypadají i herecké výkony. Ubral bych pitvořící se momenty---- Hodně naivity a nelogičností v ději. Co je na svou dobu skvělé, jsou triky, ne náhodou dělal animační složku Jan Švankmajer. Navíc Polákovi nikdy neodpustím, že neukázal jak se humiduje:-)  V hudbě seriálu od skladatele Svobody, lze zaslechnou část skladby Return Of Gemini, kterou sloužil dlouho předtím na oslavu amerických astronautů a jejich cesty ke hvězdám. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Úsek železniční trati, po které se prochází Dáda Patrasová a Jan Hartl se nachází mezi obcemi Uhřice a Želetice (okres Hodonín). Nyní je v těchto místech trať zrušená a zčásti vytrhaná. (offlineman)
  • Ako stroj času použili návštevníci auto Lada Niva 2121 z roku 1982 s poznávacou značkou ACD-09-57. (Raccoon.city)
  • Seriál má kromě patnáctidílné také sedmidílnou verzi, kterou vysílala například slovenská JOJ. (lexa.k)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama