foto

Bořivoj Navrátil

  • nar. 26.9.1933
    Kroměříž, Československo
  • zem. 31.10.2011 (78 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bořivoj Navrátil se narodil v Kroměříži. Velice záhy přišel o oba rodiče. Nebyly mu ještě ani čtyři roky, když matka zemřela na tuberkulózu, otec její smrt neunesl a zastřelil se. Malého Bořka i jeho bratra vzala do opatrování otcova sestra a rodina se přestěhovala do Jihlavy, kde Bořivoj prožil dětství a dospívání. Oba chlapci byli umělecky nadaní, Bořivojův bratr vystudoval architekturu, ochotničil a maloval. On sám už od útlého dětství toužil po herecké dráze. Na nápad věnovat se herectví přišel během první návštěvy divadla. Šlo o pohádku Zlatovláska a chlapci se zdálo, že představitelka hlavní role se podobá jeho zesnulé mamince.

Po absolvování kvarty jihlavského gymnázia přešel na popud své tety na obchodní akademii. Teta si přála, aby měl zadní vrátka pro případ, že své umělecké ambice nenaplní. Naučil se těsnopis a psaní na stroji, povedlo se mu dokonce vyhrát několik krajských soutěží. Psaním a stenografickými záznamy si později přivydělával během studia, když se jeho strýc ocitl na dva roky v jáchymovském lágru a rodina se ocitla bez prostředků. Divadlu se začal věnovat jako ochotník v roce 1951 v tzv. Mládežnickém studiu Horáckého divadla. Jeho prvním představením byla Mladá garda, kde hrál Olega Koševého. Vedení Horáckého divadla mladý ochotník padl do oka, a tak začal Bořivoj už v 17 letech hostovat v představeních profesionálního souboru.

Po studiu na JAMU získal první angažmá v Těšíně, poté působil v Opavě a především v Ostravě. V té době hrál zejména milovníky a byla to role Romea, která mu nakonec otevřela cestu do Prahy. Do Ostravy jezdíval na premiéry tehdejší šéf činohry Národního divadla Otomar Krejča, který si Navrátila vyhlédl do svého souboru. V roce 1961 tak herec přešel do Národního divadla, kde strávil dalších 31 let. Ztvárnil řadu zajímavých rolí v mimořádných představeních. Přechod do Prahy nicméně napomohl rozpadu jeho manželství. Na severní Moravě se Bořivoj Navrátil oženil, jeho manželka byla tanečnicí. Narodil se jim chlapec. Po Navrátilově odchodu do Prahy byla ale rodina dočasně rozdělena, manželé dlouho nemohli najít bydlení a jeho žena ani důstojné uplatnění ve své profesi. Jejich vztah tato úskalí nakonec nepřežil.

Po listopadu 1989 nastaly ve vedení Národního divadla radikální změny. Přišel jiný styl práce a jiný repertoár, se kterým Bořivoj Navrátil nesouhlasil. Jak sám říká, hrál s lidmi, se kterými nechtěl hrát, ve hrách, které mu nic neříkaly. V roce 1992 se proto rozhodl dát v Národním divadle výpověď. Odejít v 59 letech z první scény na volnou nohu bylo v té době nezvyklé a odvážné. Zatrpklý herec dokonce uvažoval, že předčasně odejde do důchodu. Dostal ale nabídku režiséra Petra Lébla na hostování v divadle Na zábradlí. Během následujících pěti let také hostoval v Horáckém divadle, kde kdysi začínal. Svoji hereckou dráhu ale především spojil s divadelním spolkem Kašpar, se kterým spolupracuje dosud.

Se jménem Bořivoje Navrátila je nerozlučně spjata představa holé hlavy. Může za ni Miroslav Macháček, který kdysi herce obsadil do postavy Vynálezce v inscenace Čapkovy hry Ze života hmyzu. Vnukl Navrátilovi myšlenku, že na černé scéně se bude vyholená bílá hlava vyjímat majestátně. Herci se nový vzhled zalíbil a už u toho zůstal. Vyřešil si tak problém s nastupující plešatostí. Díky vyholené hlavě dostával později jak v divadle, tak i v televizi role nejrůznějších darebáků.

Pokud jde o film a televizi, obě média začala Navrátila využívat od začátku 70. let, kdy se dostal do povědomí režisérů díky svému působení v Národním divadle. V následujících desetiletích býval pravidelně obsazován, nicméně téměř výhradně v menších rolích. Kvůli serióznímu vzhledu hrál často lékaře - například ve snímcích UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE, POZOR VIZITA, SESTŘIČKY nebo v ruském filmu TOLSTOJ. Díky vyholené hlavě si několikrát zahrál i kriminálníky, kupříkladu v jednom z dílů seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA. Ve filmové trilogii o pravěkých lidech OSADA HAVRANŮ, NA VELIKÉ ŘECE a VOLÁNÍ RODU ztvárnil postavu kupce Gera. Divákům ale utkvěl v paměti nejspíš rolí předsedy Světové rady v seriálu NÁVŠTĚVNÍCI a jako podivínský knoflíkář Jiří ve filmu Petra Zelenky KNOFLÍKÁŘI.

Samotnému Navrátilovi se patrně zapsalo do paměti natáčení snímku SAGARMATHA z konce 80. let o horolezecké výpravě na Mount Everest. Nechal se zlákat představou exotických exteriérů a přijal roli náročnou na fyzickou kondici, protože se natáčelo v autentických podmínkách základního tábora v nadmořské výšce 5000 metrů. Bořivoj Navrátil dostal vysokohorskou nemoc a kvůli otoku plic málem zemřel. Jen s největším vypětím sil se celých 13 dní dostával zpátky do civilizace a dalších 6 měsíců čelil vážným zdravotním potížím.

V posledních letech se v televizi objevil např. jako šéfredaktor v televizním seriálu REDAKCE nebo jako správce krytého bazénu v nekonečném seriálu ULICE. Z nových filmových rolí stojí za zmínku především charismatický hledač pokladů Aaron Cohen z dobrodružného snímku MAHARAL - TAJEMSTVÍ TALISMANU. V divadle byl v poslední době obsazen např. do nové hry Václava Havla Odcházení. Vedle natáčení a divadelnímu jevišti se systematicky věnuje také práci v dabingu a především v rozhlasu, kde se zabývá přednesem literárních pásem. V minulosti se také dvacet let věnoval pedagogické práci na konzervatoři.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2017 Poslední z Aporveru
2012 Školní výlet
2010 Cukrárna (TV seriál)
Odcházení (divadelní záznam)
2009 Nespavost (TV film)
Svědomí Denisy Klánové (TV film)
Tři pravdy (studentský film)
2008 Pohádkové počasí (TV film)
2007 Kolaborant (studentský film)
Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
O život
Trapasy (TV seriál)
Ulice: Zlatá muška (TV film)
Velkofilm (TV film)
2006 Horákovi (TV seriál)
Letiště (TV seriál)
Maharal - Tajemství talismanu
Pakárna (TV seriál)
Setkání v Praze
Škodná (TV film)
Vřesový trůn (TV film)
2005 Já z toho budu mít smrt (TV film)
To nevymyslíš! (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
Agentura Puzzle: Přízrak (TV film)
Agentura Puzzle: Strach (TV film)
Byt (TV film)
Myceni - náznak
Půlvražda
Redakce (TV seriál)
2003 Cittadella, La (TV seriál)
Pekelná maturita (TV film)
Útěk do Budína (TV seriál)
2002 Bůh ví… (TV film)
Tady se dějou věci (studentský film)
Trosečníci (TV film)
Útěk do Budína
2001 Hříšná holka (TV film)
Ideální manžel (TV film)
Karlínská balada (TV film)
2000 Poslední přežije
Smrt Hippodamie (divadelní záznam)
Vražedná přehlídka
Zvonící meče (TV film)
1999 Bunkr (TV film)
Co chytneš v žitě
Crackerjack 3
Hotel Herbich (TV seriál)
Návštěva staré dámy (TV film)
Nemocnice na pokraji zkázy (TV seriál)
Specialita šéfkuchaře (TV film)
Velký případ (TV film)
Vincenz Priessnitz
Všichni moji blízcí
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Cizinci v čase
Dívka tvých snů
Ex offo (TV film)
Třikrát život, třikrát smrt (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Cyprián a bezhlavý prapradědeček (TV film)
Četnické humoresky (TV seriál)
Repetent (S01E10)
Knoflíkáři
Vojtík a duchové (TV film)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Eine kleine Jazzmusik (TV film)
O princezně, měsíci a hvězdě (TV film)
Poe a vražda krásné dívky (TV film)
Racek (divadelní záznam)
Šeptej
1995 Cesta peklem
Moje rodina
Mutters Courage
Muž v pozadí (TV seriál)
Náhlé neštěstí (TV film)
Nebezpečná kořist
Schlafes Bruder
Vodnická čertovina (TV film)
1994 Divadelní román (TV film)
Narcisový dům (TV film)
Nebeský pláč
Nexus
V den psa (studentský film)
Z hříček o královnách: Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (TV film)
1993 In flagranti (TV film)
Král posledních dnů (TV seriál)
Krvavý román
1992 Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
Náhrdelník (TV seriál)
Peur, La (TV film)
Pochodeň (TV seriál)
Vykladač snů (TV film)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
Jasnovidcem proti své vůli (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Zbabělec (TV film)
1989 Jmenuji se po tátovi (TV film)
Pozvání na zámek (TV film)
Roky prelomu (TV seriál)
1988 Bude řeč o penězích (TV film)
Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Sagarmatha
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Přízrak (TV film)
1986 Akcia Edelstein
Dva na koni, jeden na oslu
Gottwald (TV seriál)
Neklidná zimní sezóna (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Dobré světlo
Experiment Eva
My holky z městečka (TV seriál)
Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Atomová katedrála
Lev Tolstoj
Paragrafy na kolech (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Báseň (TV film)
Fandy, ó Fandy
Kouřová clona (TV film)
Návštěvníci (TV seriál)
Nota bene, Jan (TV film)
Putování Jana Amose
Sestřičky
Tunel Omega (TV seriál)
1982 Hamlet (divadelní záznam)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Odstřel (TV film)
Pouť králů (TV film)
Šílený kankán
1981 Hodina života
Nohejbal (TV film)
Pozor, vizita!
V podstatě jsme normální
Zpěv naděje (TV film)
1980 Cukrová bouda
Hra o královnu
Muž s puškou (TV film)
1979 Bratři Kipové (TV film)
Druhá první dáma (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
Signál (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
Zákon rovnosti (TV film)
1978 Skandál v Gri - Gri baru
Tajemství Ocelového města
1977 Honza málem králem
Malér (studentský film)
Na veliké řece
Osada Havranů
Ráno budeme moudřejší (TV film)
Tichý Američan v Praze
Vítězný lid
1976 Dům Na poříčí
1975 Brána k domovu (TV film)
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
O Nanynčiných koláčích (TV film)
Titul pro hrdinu (TV film)
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Kde jsi byl, Odyssee? (TV film)
Od rána do rána (TV film)
Sirius
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Tři chlapi na cestách
1972 Vlak do stanice Nebe
1971 Lekce
Naši furianti (divadelní záznam)
Ženy v ofsajdu
1970 Popeleční středa (studentský film)
Ucho
Už zase skáču přes kaluže
1969 Smrt počestné paní (TV film)
Zabitá neděle
1967 Ženitba (TV film)
1966 Maigret a smutný Alfréd (TV film)
1965 Samota (TV film)
1962 Jejich den (TV film)
Neomylní (TV film)

Dokumentární

2009 Arthur Honegger: Jana z Arku na hranici (koncert)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Pojedinki: Pravitělstvo SŠA protiv Rudolfa Abelja (TV film)
13. komnata Bořivoje Navrátila (TV film)
2008 Příběhy slavných:Tak akorát (TV film)
2007 Film o filmu: Maharal - Tajemství talismanu (TV film)
2005 Předčasná úmrtí:Smutný osud princezny Pampelišky (TV film)
2001 Spokojeně vypadající pyknik - vyp.
1999 Nevyjasněná úmrtí: Být, či nebýt? (TV film)
1998 Zakázané dějiny (TV film)
1964 Romeo a Julie 63

TV pořady

2007 Humor na scénu! (TV pořad)
O korunu krále Karla (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Filmopolis (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1991 Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)

Režijní filmografie

1986 Peníze a krev (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace