Krásná čarodějka
I Married a Witch
Komedie / Romantický / Horor / Fantasy
USA, 1942, 82 min
René ClairPlakáty
Krásná čarodějka vypráví o znovuoživlé titulní hrdince Jennifer, která i se svým otcem unikla ze zakletí ve starém dubu, když do něho uhodil blesk, a spolu se vydali na svět co nejvíce škodit lidskému plemenu, zejména pak Wallacovi, potomku muže, jenž se před bezmála třemi staletími přičinil o to, že Jennifer skončila na hranici. Zhatí mu zásnuby, ale pak se všechno změní, když sama omylem vypije čarovný nápoj lásky. Clair přitom nešetří mírně hororovými atrakcemi (např. hned úvodní scénou upálení), ale vše vzápětí zlehčuje. Neobává se ani žánrových klišé, která jsou patrná zvláště u milostných zápletek. [Zdroj: 34. LFŠ 2008](oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 nominace: Hudba(21.5.2004)
Oskar
Duch zlomyslné čarodějky dělá ze života peklo potomkovi muže, který ji před 300 lety upálil. Z toho může být pohádka, černá komedie, politická satira, horror, romantická komedie... Vybrat jeden žánr a důsledně se ho držet by bylo asi lepší řešení, než zkoušet střídavě všechny vyjmenované. Ale není to špatný film a fantastické prvky příjemně ozvláštňují některé zažité stereotypy screwballových komedií. Žánru, ve kterém se postavy často hašteří, podvádějí, zaměňují a pronásledují, ale obvykle k tomu nemají k dispozici zaklínadla, létající auto nebo mrtvá těla. Tato "macourkovská" řešení situací mě velmi bavila a jsou důvodem, proč dávám čtyři hvězdičky filmu, který je jinak průměrně romantický, průměrně vtipný a možná i trošku nevhodně obsazený. Fredric March nebyl v komedii úplně doma a vedle Veronicy Lake navíc vypadá jako její mrzutý děda. Obsadit místo něj řekněme Freda MacMurrayho nebo Jimmyho Stewarta, mohla to být paráda. Bez ohledu na obsazení ale Krásná čarodějka těží z tématu lépe než Zvon, kniha a svíčka, nemluvě o katastrofě jménem Moje krásná čarodějka. 70%(26.2.2011)
EdaS
Roztomilá komedie s naprosto rozkošnou Veronikou Lake.(24.12.2007)
burina
Dosť nudný screwball. Veronica Lake môže byť akokoľvek pekná, tá jej postava (podobne ako Sonja Henie v Zasneženej romanci) je tak otravná!(22.2.2011)
raroh
Clair po americku, vtipný, svěží (všimli jste si českého nápisu v novinách s říšskou orlicí?), ale ve Francii byl ještě o třídu lepší. Veronica Lake vybrána pro roli velmi dobře.(15.11.2010)
IQ Tiqe
Pohádková taškařice s dětsky jednoduchým dějem a neskutečně krásnou a roztomilou Veronicou Lake # příběh 6 | hudba 5 | humor 3 | akce 0 | napětí 1 | pustilů bych si znovu 5(8.12.2011)
Blofeld
Vtipná komedie se skvělou Veronikou Lakeovou. Pro Marche jsem nikdy velkou slabost neměl, ale rozhodně nebyl špatný.(13.12.2006)
Hwaelos
Clair se musel zbláznit. Krásná čarodějka je naprosto nevtipnou screwball komedií, kterou od totálního propadáku zachraňuje jen krása Veronicy Lake.(21.11.2010)
Wiliem
Docela průměrný romatický film s mírnou dávkou humoru, který má jeden velký plus a tím je roztomilá Veronica Lake. 65%.(12.6.2011)
Terva
Scénář - Robert Pirosh, René Clair, Marc Connelly a André Rigaud. Kamera - Ted Tetzlaff. Hudba - Roy Webb. Velmi pomalu zde vyplouvá na povrch tajemství Veroniky Lake. Naprosto perfektní scénář.(31.3.2013)
liquido26
Krásná čarodějka, Veronica Lake, mě naprosto učarovala a očarovala svojí krásou a film Krásná čarodějka mě zcela očaroval a učaroval svým humorem, který byl, stejně tak jako představitelka hlavní role, krásný.(31.12.2009)
vitekpe
Nevim sice proc F. March v hlavni roli, sedel by mi tam vice nejaky "komictejsi" typ, ale da se to prezit... Jinak jde o velmi vtipnou komedii s roztomilou carodejnici Veronicou Lake. Hned bych se nechal zacarovat... :-)))(6.11.2008)
Babous
Krásná Veronica Lake, sem tam pěkné zpracování čarodějnické tematiky, ale co víc? Víc už nic.(24.11.2011)
MeGab
Tento starý film je už prostě… starý. Starý stejně jako mnoho jemu podobných. Docela dokážu pochopit, že pro lidi v polovině 20. století měl tento film asi velkou hodnotu, ale dnes už prostě nemá co říct. Tohle skoro až divadelní herectví ve filmu už je zkrátka překonané.(5.10.2012)