Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 4

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (258)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Atmosférická animovaná magie jejíž jedinou bolístkou je trochu zvláštně uspěchané nefilmově překotné tempo vyprávění v poslední třetině, kde už jsem dění skoro nestíhal. Irský duch z toho vyloženě sálá, ať už postavami nebo krásnou hudbou (zazní i gaelština), ručně malovaná animace zase ohromí fixací na různé pravidelné obrazce a ornamenty, ale přiznám se, že tenhle nejasný mystický příběh jsem dokázal pochopit a docenit jeho symboliku až po dogooglení kontextu. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Zajímavá práce s animací, kde se střetávají pravoúhlé tvary lidské civilizace s biologicky zakroucenými tvary přírody paradoxně připomínající iluminace středověkých knih. Na druhou stranu mě trochu iritovala levná jednoduchost animace, která mi pořád připomínala seriály na Cartoon Network od Gendyho Tartakovského. Jednoduše ji osobně nemám moc rád, hranaté linie, omalovánkové pozadí. Mimo to se bohužel člověk cítí poněkud rozčarován, když zjistí, že hlavním hrdinou je kniha, a tak film vyznívá dost neuzavřeně, bez nějakého finiše či pointy. Postavy pouze plní nějaký přesně daný mytologický účel, ale jejich motivace nemusí být zřejmá. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Netradiční animace, ve které jsem měl místy problém se orientovat v prostoru v sobě ukrývá nádherně poetický fantasy příběh, okrajově se opírající o skutečné události středověkého Irska. Je to právě animace, která mi zůstala dlouho po zhlédnutí v žaludku. Když si na ni člověk po chvíli zvykne, otevře se mu nádherný svět plný drobných detailů a překvapení. Druhou věcí, kvůli které jsem snímek nemohl dostat z hlavy je postava Aisling, díky které je Secret of Kells tím, čím je. Scéna s Aisling, kocourem a zpěvem je vrcholem celého filmu. Nevím proč, ale během oné scény jsem měl příjemné mrazení v zádech a Bůh ví proč jsem měl i na krajíčku. Ve výsledku jsem byl překvapen, kolik mi toho dal film, o kterém se tak málo mluví. S Oskary to je těžké, na výhru určitě měl, ale na jeho netradiční animaci není americké publikum zvyklé. Jen tak na něj určitě nezapomenu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Klatě, místy jsem sledoval s mrazením v zádech nevěda proč, krom toho jsem si na konci filmu uvědomil, že se po celou dobu přiblble usmívám. Tenhle film mě prostě dostal, od úchvatné animace přes příběh pro dokonale nepopsatelnou atmosféru - ať žije "alternativní" animace! Ať žije Pangur BaN A Ať žije odvaha tvůrců pustit se do něčeho takhle animačně neobvyklého, ona je totiž výtvarná stránka Tajemství Kellsu dokonale skvostná a plná skvostných detailů, které oběvuju stále nové a nové a to jsem to viděl už nejmíň desetkrát. Prodal bych ledvinu, kdyby to dopomohlo k tomu, aby tvůrci mohli stvořit další film. PS: dabing je snesitelný a dokonce i píseň Aisling (která je sama o sobě naprosto dokonalá postava, kterou platonicky miluju) tím nijak zvlášť netrpí. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tomu tedy říkám poraženecký film. Mnohem nižší než cokoli temně středověkého typu Jméno růže. Nádherná, originální animace ve službě něčemu nepopsatelně poníženému, až tak rezignovanému, že to nedokáži ranému středověku odpustit. Bohužel se nám ty časy tak nějak oklikou vracejí... Už aby zase přišla renesance. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Jméno kočky Pangur Ban použil již v 8. století irský mnich pro kočku ve své básni. Hrdinka Aisling se pak jmenuje podle žánru irské poezie ze 17. století. V irštině znamená její jméno „noční sen“. (mr.filo)
  • Film získal dvě ceny diváků. Jednu na Annecy International Animated Film Festival. Druhou na MFF v Edinburghu (Skotsko, Velká Británie). (Terva)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama