foto

Fionnula Flanagan

  • nar. 10.12.1941 (74 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodné jméno této herečky je Fionnghuala Manon Flanagan. Narodila se v Dublinu, kde i vyrostla. Má čtyři mladší sourozence a mluví anglicky i irsky. Studovala ve Švýcarsku na Universite de Fribourg a pracovala jako tlumočnice a překladatelka v Itálii. Hrát začínala v prestižním divadle Abby Theatre. V roce 1968 se přestěhovala do Los Angeles, kde potkala svého nynějšího manžela. Je jím psychiatr Dr.Garrett O'Connor, bratranec herce Carrolla O'Connora.

Objevuje se v televizi, filmu i divadle. Za svůj herecký výkon v divadelní hře The Trial dostala v roce 1965 Jacob's Award. Na Broadwayi debutovala v roce 1968 ve hře Briana Friela The Lovers a za svou roli Molly Bloom v Ulysses in Nighttown (1974) byla nominována na Tony Award.

Svou filmovou kariéru započala snímkem ODYSSEUS (1967), drama natočené podle novely Jamese Joyce. Hrála v mnoha TV seriálech a filmech, například STAR TREK: NOVÁ GENERACE (1987), ZTRACENI (2004), TRANSAMERIKA (2005), YES MEN (2008), nebo mysteriózním hororu TI DRUZÍ (2001).

Za své obdivuhodné herecké výkony získala nejedno ocenění. Saturn Award, Satellite Award, IFTA Award, nebo cenu Emmy.

Bára "sidda" M.

Herecká filmografie

2016 Havenhurst
Trash Fire
2015 Home, The
Pequeno segredo
2014 Come Simi
Gortimer Gibbon's Life on Normal Street (TV seriál)
Píseň moře
2013 Defiance (TV seriál)
Když andělé zpívají
Menú degustació
Život je pohoda
2011 Lež má krátké nohy
Pomáhat a chránit
Sejmout zabijáka
2010 Three Wise Women (TV film)
2009 Ruská ruleta
Umění lhát
Vánoční koleda
2008 Yes Man
2007 Paddywhackery (TV seriál)
Slipstream
2006 Brotherhood (TV seriál)
2005 Čtyři bratři
Sexuální život
Transamerika
Zjevení (TV seriál)
2004 Man About Dog
Posedlá
Ztraceni (TV seriál)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Slzy slunce
To je vražda, napsala: Keltská hádanka (TV film)
2002 Podivná tajemství
2001 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Ti druzí
2000 Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala (TV film)
919 Fifth Avenue (TV film)
1999 Gioco, Il
Tajný román (TV film)
With or Without You
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Kings in Grass Castles (TV seriál)
Nedovo zázračné vzkříšení
Paperlily
To Have & to Hold (TV seriál)
1996 Ve jménu IRA
1994 Bílá míle (TV film)
1993 Prachy za nic
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
1992 Mad at the Moon
1991 Final Verdict (TV film)
Sny o smrti (TV film)
1990 H.E.L.P. (TV seriál)
1989 Columbo: Vražda jako autoportrét (TV film)
1987 Hard Copy (TV seriál)
P.K. and the Kid
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 State of Emergency, A
Winner Never Quits, A (TV film)
Youngblood
1985 James Joyce's Women
1984 Dobrodružství Ewoků (TV film)
Reflections
Scorned and Swindled (TV film)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Through Naked Eyes (TV film)
1982 Voyager from the Unknown
1980 Mr. Patman
1979 Young Love, First Love (TV film)
1978 How the West Was Won (TV seriál)
1977 Mary Whiteová (TV film)
1976 In the Region of Ice
Nightmare in Badham County (TV film)
Rich Man, Poor Man (TV seriál)
1975 Legend of Lizzie Borden, The (TV film)
1974 Godchild, The (TV film)
1973 Picture of Dorian Gray, The (TV film)
1969 Hříšný Davey
1968 Cold Comfort Farm (TV film)
1967 Odysseus

Dokumentární

2012 Men at Lunch
2008 Dreaming Slipstream Dream
2001 Look Inside: The Others, A (TV film)

TV pořady

1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace