Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (87)

sud 

všechny recenze uživatele

To že si dal scénář na většinu filmu pauzu bych mu odpustil. I ten zub času by mi až tak nevadil (vždyť je mu už přes padesát). Ale to, že jsem skoro celý film prozíval, že jsem kromě Johnnyho (který se navíc většinou chová jako idiot) ve filmu nespatřil jedinou sympatickou postavu a že mi celá ta revolta přišla na levačku - to už přehlídnout nedokážu. Když filmy o revoltě, pak radši Bezstarostnou jízdu nebo Buzíky. Za charisma Marlona Branda a závěrečný úsměv 40%. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další z řady brzkých filmů Marlona Branda, kterým potvrdil svou pozici výborného herce a idola žen. Nutno říci, že i díky této roli to byla pozice zasloužená. Film je to varovný, nadčasový a zde na CSFD trochu nedoceněný. Aneb když se potká mladá, drzá, frajerská nespoutanost měšťáků, bez jakéhokoli respektu k autoritám s konzervativním venkovským životem starousedlíků, nelze očekávat nic jiného než konflikt. Tento neutěšený konflikt, který v mnoha ohledech přežívá dodnes, je ve filmu perfektně vyobrazen (na motiv skutečné události). Brandův divoch, je typickou ukázkou mladého asociálně žijícího člověka, plného vnitřních komplexů a neklidu, které se snaží řešit podivnou hrou na vůdce skupiny motorkářů. On, který se od okolního světa ohradil hrubiánkou maskou tvrdosti a nepřístupnosti, je přitom uvnitř zlomený malý kluk bez přátel. Neschopen vytvářet jakékoli citové vazby. Cítí se být společností vyloučen, tak s ní bojuje. Žít se v ní nikdy nenaučil. Snad nic nevystihuje charakter jeho postavy víc než dialog. „To nevíš, co se sluší? Alespoň poděkuj!“ „To je v pořádku……. On neví jak.“ Jeho závěrečný návrat do městečka, kdy Johnny nepronese ke Kathie jediné slovo, kdy vše je vyřčeno pohledy, je naprosto jedinečný. Tento mrazivý snímek o společenském konfliktu a vytržení mladého člověka ze společnosti, je aktuální i dnes. 86% ()

Reklama

Liqid 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů o v té době právě vznikající motorkářské subkultuře. Aneb, když vojáci přišli zpět z válka a hledali bratrství a vzrušení, tak zakládali motorkářské gangy, a o tom to je. O společenstvu a loajalitě. Mladý Brando a jeho kamenná tvář byla perfektní, to se ovšem už nedá říct o zbytku motorkářů. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

film, který už slušně ohlodal zub času a to co bylo před sedmdesáti lety kontroverzní a odvážně dneska už nemá šanci vyvolat podobné emoce. Osobně mám tyhle staré filmy rád a nedá se jim upřít jisté (naivní) kouzlo, ale ne vždycky se potkáme i když jim jdu hodně naproti. A dávat tomu čtyři a víc jen proto že Brando a "klasika" se mi v tomhle případě moc nechce...60% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na rok 1953 velice odvážný, rozporuplný a kontroverzní film o revoltě mládí proti autoritám, zažité morálce i obecným představám o správně prožitém životě, který však poměrně vyrovnaně dává prostor oboum stranám. Očekávaný happyend, jenž se nedostavil, spolu s vnitřními rozpory všech postav udržují vysokou úroveň i z obecného hledisla. Z toho formálního pak film nejspíše charakterizuje mírná afektovanost a herecký galakoncert Marlona Branda, který je tu plný elánu, energie, dynamiky a nesmírné síly, již ventiluje takřka na všechny strany. Ó, to byly doby, kdy božský Marlon plnil kinosály o ovládal srdce všech dívek a mozky všech chlapců! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Postava China (Lee Marvin) je založena na skutečném 'bikerovi' Willie Forknerovi, známém též jako "Wino Willy". (Mol)
  • Fotka Marlona Branda jakožto Johnnyho Strablera byla na obalu alba Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band od kapely Beatles. (Mol)
  • Film byl v Británii do roku 1968 zakázaný. (formelin)

Reklama

Reklama