Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 1
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (179)

Taninaca 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla být spravedlivá (nebo spíš přísná), tak hvězdičky tři. Ale za dětské herce, Jeana Rena a za silné téma, které mě vždycky dostane dávám hvězdičky čtyři. Nevím jestli je špatně, že jsem na konci nebrečela nebo dobře, že snímek neždímá schválně emoce (protože se smutnýma dětskýma očima by to šlo samo). Do filmu mi vůbec nepasovaly vsuvky s tím rozčileným knírkatým pánem (jeho jméno se mi nechce ani vyslovovat, resp. psát), které zde byly navíc a zbytečně snímek prodlužovaly. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

16. července proběhne v Paříži vojenská akce, během níž jsou všichni Židi sestěhováni do obrovského Velodromu d´hiver. Po několika dnech, během nichž žijí v nepředstavitelných hygienických podmínkách, jsou deportováni dále po Francii do dalších sběrných táborů. S jednou skupinou jede i židovský lékař Jean Reno a zdravotní sestra-protestantka Melanie Laurent. Na venkově není situace o mnoho lepší, ale po nějaké době se přece jen zlepší. Jak už to ale bývá, po každém zlepšení následuje nacistická facka. Neviděla jsem zatím mnoho francouzských filmů s tematikou druhé světové války. Respektive ano, ale La Rafle se od nich liší. Je zaměřený na francouzské Židy, na psychiku davu, ve kterém jedinec ztrácí svou autonomii a stává se součástí většího celku. Reno i Laurent jsou skvělá dvojice a doufám, že se společně ještě v nějakém dalším filmu objeví. Film se dá shrnout takhle: "Rasistická čistka, jejímž spolupachatelem je Francie." Je to zhruba takové, jako bychom my natočili film o Čurdovi. "Spojenci by to nedovolili" - jak směšně zní tahle věta od Francouzky. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

V originále by to bylo asi lepší, ale přežil jsem i dabing. No s filmem spokojený nejsem. Tématiku holocaustu mám ve filmech rád a jsem docela náročný co se zpracování týče. Tenhle film naprosto nesmyslně celou látku nadlehčuje, ty komické scény převažují nad vážnými a film tak působí dojmem, že to vlastně byla během transportů celkem švanda. Hudba nebyla v některých pasážích vhodně zvolena, chybí tam znatelně emoce i napětí. Hitler i celá ta jeho vložka je taky divná. Z vojáků nejde strach, spíš působí jak exoti. No asi to nejlepší na celém filmu je Mélanie Laurent. Za ní ty 2 hvězdičky dám, ale doufám, že příště uvidím na tuto tématiku výrazně kvalitnější film. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roselyne Bosch .. Film silný zejména z mateřského pohledu. Pro zbylé kategorie diváků pak jde spíše o průměrnou a přes hrůzy činů nikterak působivou a docela zdlouhavou podívanou. Obohacena až karikaturním Hitlerem (nešťastná volba) a především hereckými výkony dětských představitelů (šťastná volba). Každopádně, Francouzi mají na holokaustu vlastního židovského lidu nemalý podíl a je nutné (si) to přiznat. Příště však snad filmařsky lépe. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pokud jste od Odsunu čekali silný a mrazivý zážitek, nejspíš budete zklamáni. Jakkoli je snímek kvalitně zpracován, s dobrými herci, zejména Mélanie Laurent a Jean Reno, zároveň nedokázal téma pojmout s takovou hloubkou a výsledným vyzněním, jak by si rozhodně zasloužilo. Možná je to také tím, že se jedná o Francouzský film. Nesnaží se šokovat, není brutální, nehraje příliš na city. Divák zhýčkaný množstvím amerických i jiných "velkofilmů" očekávající podobný styl v jakémkoliv filmu s válečnou tématikou tak bude možná i v tomto případě očekávat brutalitu, násilí všeho druhu a podobné jevy. Ale možná také ne. Možná je Odsun prostě sice zdařile natočeným filmem, který však postrádá nějak zásadně propracovaný a rozvinutý příběh s větším množstvím emocí a scén, které by dokázaly na diváka zapůsobit. Nějak se mě to nedotklo. Až na pár scén a krásu dámy Laurent:) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Když Nono upustí svého medvídka z vlaku, spadne hned vedle kolejí. O chvíli později ho Annette (Mélanie Laurent) najde pod střechou nádraží. (Johnny.ARN)
  • Řada postav ve filmu je založena na skutečných lidech, na jejichž výpovědích byl založen scénář, a jak je uvedeno v úvodních titulcích, každá událost, která se ve filmu odehrává, ať už je jakkoli extrémní, se skutečně stala. (Johnny.ARN)
  • Francii po válce dlouho trvalo, než roli státu v deportacích francouzských Židů přiznala. Teprve v roce 1995, krátce po svém prvním zvolení, pronesl prezident Jacques Chirac historická slova, na něž po desetiletí židovská komunita čekala. "Zločinnému běsnění okupanta sekundovali Francouzi, francouzský stát," řekl Chirac. "Francie tehdy učinila nenapravitelnou věc. Zpronevěřila se svému slovu a své chráněnce vydala katům," dodal. (Lucas87)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama