Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck jako chudý (ale fešácký) Američan v Londýně, kterého si vyhlédnou místní bratři boháči, aby si na něm ověřili, že vydělat balík a dostat VIP zacházení leze již jen za zdání, že jste při penězích. Peníze generují peníze. V balíčku s klasickou scénou, ve které hlavní hrdina honí milionovou bankovku, se kterou si pohrává vítr, po ulici a poněkud jednorozměrnou rolí ženy, jejíž hlavní úlohou je se na první pohled hluboce zamilovat do hlavního hrdiny. ()

pezz 

všechny recenze uživatele

Ak by tu bola možnosť zverejňovať obrázky v komentároch tak by som vám aj tú bankovku milión dolárov zverejnil, inak ju nájdete v zaujímavostiach ak mi to schvália, je aj uložená na ww. ulozto.sk tam si ju dajte vyhľadať je to naozaj skutočná miliónová bankovka USD dolárová mal som ju osobne v rukách a nafotil som si ju na svojom pracovnom stole. Rok vydania je ale 2000. Ale myslím si že takéto mohli kľudne vydať aj v  30 tých rokoch, už 1900 vydávali dolárové certifikáty typu bankoviek, kryté zlatom centrálna banka USA. Vo filme je anglická librová bankovka samozrejme. Pezz ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

I děti kapitalistů potřebují své pohádky. Třeba o tom, že peníze mají velikou moc, ale lásku si za ně nekoupíte. Milionová bankovka tak nevědomky potvrzuje Marxovo učení: kultura patří do nadstavby, která je závislá na základně (ta určuje, kdo vlastní výrobní prostředky). Buržoazie si tedy vytváří mýtus o kapitalismu s lidskou tváří - základní kapitál je nutný, ale zbytek závisí na důvěryhodnosti podnikatele. A kdo by nevěřil Gregory Peckovi? Filmový přepis Twainovy povídky je sice vybroušený klenot po všech stránkách, ale přesto tomu hemžení pánů v buřinkách nějak nemohu přijít na chuť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Roztomilý, komediálne ladený príbeh o tom, čo dokážu spraviť so spoločnosťou peniaze a povesť boháča. Ach áno, stará známa vec, peniaze vládnu svetom a ten sa delí na tých čo ich majú a sú rešpektovaní a na tých čo majú len prázdne vrecká. Tým už nezostáva žiaľ nič iné iba sa podlizovať bohatým alebo živoriť tak ako živoril vo svojej úlohe fantastický G. Peck na začiatku filmu... Vynikajúca dobová atmosféra spolu s peknou kamerou a farbičkovou vizážou celkový pozitívny dojem ešte umocňuje. 80/100 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jako studie charakteru člověka je to ploché. Jakožto společenská kritika poněkud vykonstruované a zjednodušené. Což je samozřejmě v pořádku, vzhledem k době vzniku a faktu, že to má být lehká komedie. Tento film bych společně s Císařovy nové šaty, pouštěl jako Pohádku o penězích žákům základních škol. Aby viděli jak to funguje. Aby pochopili, že mnohdy má větší sílu to čemu lidé věří, nežli pravda. A aby pochopili jak je společnost prorostlá pokrytectvím a předsudky. Ano, i dnes po sedmdesáti letech je mnohé z toho aktuální. Stačí vytvořit pouhý dojem ekonomické síly a vše se kolem vás začne ohýbat. Tohle Twain popsal už před téměř sto lety... . ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu se objevuje záběr na americkou vlajku, která má 48 hvězd, přičemž v novinách Daily News je uveden rok 1903. Vlajka se 48 hvězdami se však používala až od roku 1912 do roku 1959. V době, kdy se má děj odehrávat, by měla viset vlajka s 45 hvězdami, která se používala do roku 1908. (Kamiiik)
  • Film se natáčel v Buckinghamshire ve Velké Británii. (rafix)
  • V roce 1903 byl 1 000 000 liber srovnatelný s 100 000 000 americkými dolary nebo 65 000 000 librami v roce 2014. (Mol)

Reklama

Reklama