foto

Eddie Murphy

  • nar. 3.4.1961 (55 let)
    Brooklyn, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eddie Murphy je a vždy bol rozporu plnou osobnosťou. Počas svojej kariéry zažil veľkú slávu i hlboké prepady. Podáva skvelé i smiešne nemožné herecké výkony a navyše to všetko zvykne koreniť množstvom škandálov. Už ako dieťa bol fascinovaný zabávaním okolia a v rodine bol vždy hlavným šoumenom. Ako teenager zabával svojimi výstupmi ľudí po baroch, kde bol jedného dňa dokonca označený za nasledovníka Richarda Pryora. Takýmto spôsobom si zarobil peniaze na štúdium na Nassau College v New Yorku.

V roku 1980 sa mu naskytla príležitosť účinkovať v populárnej zábavnej show "Saturday Night Live", ktorá znamenala odrazový mostík v jeho kariére. Po pár mesiacoch sa vďaka nadšeným diváckym ohlasom stal nenahraditeľným členom tímu a jeho kreácie sa zaradili k najlepším v histórii seriálu. Filmové ponuky na seba nedali dlho čakať a Murphy si pre svoj debut na plátne vybral sľubne vyzerajúci scenár s názvom 48 HODÍN (1980). Táto akčná komédia, kde spolu s Nickom Noltem ako policajti bojovali s podsvetím sa stala veľkým hitom a Murphy tak mal na konte raketový filmový debut. O štyri roky neskôr z pochopiteľných dôvodov opustil "Saturday Night Live" a začal sa angažovať vo svete filmu. Hneď v tom istom roku nakrútil POLICAJTA Z BEVERLY HILLS (1984) - opäť akčnú komédiu - ktorá tentoraz zadefinovala nové pravidlá žánru a stala sa jedným z najúspešnejších filmov za posledné desaťročie.

Po tomto hite nasledovalo množstvo rolí, medzi ktorými sa čoraz častejšie začali objavovať aj nepodarené kúsky a Eddieho komerčný potenciál sa začal nebezpečne vytrácať. V deväťdesiatych rokoch už z Murphyho zostala iba štandardná filmová hviezda a zdalo sa, že jeho dni najväčšej slávy definitívne skončili. Až v roku 1996 sa mu podarilo urobiť bombastický comeback, keď filmom ZAMILOVANÝ PROFESOR (1996) pritiahol do kín nehorázne množstvá divákov. To isté sa mu podarilo aj s nasledujúcimi trhákmi DR. DOLITTLE (1998) a TRHÁK PÁNA BOWFINGERA (1999) a tento čierny komik sa tak dostal späť medzi hereckú elitu, ktorá poberá honoráre vo výške dvadsiatich miliónov dolárov za film.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2020 Beverly Hills Cop 4
Richard Pryor: Is It Something I Said?
Triplets
2016 Mr. Church
2013 Beverly Hills Cop (TV film)
2012 Shrek's Thrilling Tales
Tisíc slov
2011 Mistrovský plán
2010 Donkey's Christmas Shrektacular
Shrek: Zvonec a konec
2009 Tak si představ
2008 Seznamte se s Davem
2007 Norbit
Shrekovy Vánoce (TV film)
Shrek Třetí
2006 Dreamgirls
2004 Far Far Away Idol
Father of the Pride (TV seriál)
Shrek 2
2003 Bláznivá školka
Shrek 4-D
Strašidelný dům
2002 Jsem agent
Pluto Nash
Showtime
2001 Dr. Dolittle 2
Shrek
2000 Zamilovaný profesor 2: Klumpovi
1999 Doživotí
PJs, The (TV seriál)
Trhák pana Bowfingera
1998 Dr. Dolittle
Legenda o Mulan
Svatý muž
1997 Policajt ze San Francisca
1996 Zamilovaný profesor
1995 Upír v Brooklynu
1994 Policajt v Beverly Hills III
1992 Bumerang
Dokonalý džentlmen
1990 Dalších 48 hodin
1989 Noci v Harlemu
What's Alan Watching? (TV film)
1988 Cesta do Ameriky
1987 Policajt v Beverly Hills II
Sprosťák Murphy
1986 Zlaté dítě
1984 Nejlepší obrana
Policajt v Beverly Hills
1983 Záměna
1982 48 hodin

Dokumentární

2013 Moms Mabley: I Got Somethin' to Tell You
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
Životopisy: Eddie Murphy (TV film)
2008 A Musical History
2007 Maquillando entre monstruos (TV film)
100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
2004 Meet the Cast of Shrek 2
V záři reflektorů (TV seriál)
2002 HypaSpace (TV seriál)
Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
2001 Creating a Fairy Tale World: The Making of 'Shrek' (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1986 All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr., An (koncert)
1984 The Great Standups (TV film) - a.z.

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Comedy Central Roast of Joan Rivers (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Comedy Central Canned Ham: I Spy (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 What Makes You Laugh? (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1986 Joe Piscopo New Jersey Special, The (TV pořad)
Oprah show (TV pořad)
1985 Joe Piscopo Special, The (TV pořad)
1983 Eddie Murphy Delirious (TV pořad)
The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1978 Big Laff Off, The (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Hudební videoklipy

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (hudební videoklip)
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
1992 Michael Jackson: Remember the Time (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2007 Norbit
1989 Noci v Harlemu

TV pořady

1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1983 Eddie Murphy Delirious (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(996)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace