Reklama

Reklama

Probíhá druhá světová válka, britský válečný letec Bill Forrester žije v Barmě a sužují ho bolestné vzpomínky na ztrátu milované ženy během londýnského bombardování. Z letargie ho vytrhne až letecké ztroskotání uprostřed nepřátelského území. Nejbližší voda je desítky kilometrů daleko, jídla minimum a podmínky nesnesitelné. Navíc jeden člen posádky se při pádu zranil a pohyb s nosítky už tak zoufalý stav ještě více komplikuje. Jaká je vůbec šance na přežití? A stojí pokus se o ni vůbec pokoušet? Britské válečné drama Purpurová pláň vzniklo roku 1954 a jeho působivost spočívá především ve věrohodném zobrazení různorodých lidských charakterů v náročných podmínkách. Hlavní roli vnitřně komplikovaného Forrestera si zahrál legendární herec Gregory Peck. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

mortak 

všechny recenze uživatele

Jako cynik z jednadvacátého století bych mohl tuto variaci na starozákonní příběhy odsoudit nějakým bonmotem (Nebojte se ztratit ženu, v křesťanské komunitě vždy najdete další!). Jenže pokud se nenecháte odradit fanatismem církve, která ví dokonale přesně, co v Bibli znamená každá věta, a která by vás nutila namemorovat se ten jeden její oficiální výklad, bude pro vás četba příběhů v Bibli docela zážitkem. Zde Peck ztratí milovanou ženu, nechce žít, vrhá se do zběsilých akcí, až "náhodou" (v božím světě není nic náhodou) potkává novou lásku, znovuzrodí se (druhé narození), ale musí podstoupit zkoušku víry, ve které se střetne s malověrným a zachrání lidský život. Takové příběhy sbíral třeba James a vydal je pod názvem Druhy náboženské zkušenosti. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Kvalitní válečné drama, které může místy evokovat naší "Oázu". Poměrně realistický film s jak jinak než skvělým výkonem Gregoryho Pecka. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie tento film z roku 1954 má farbu a čo ma prekvapilo ešte viac,pekný obraz.Film z vojnového prostredia pilotov neprináša prakticky žiadnu vojnovú scénu, ak nepočítame malú vzdušnú prestrelku v úvode, kde je jasne vidieť makety lietadiel.Trojica pilotov pri rutinnej prieskumnej akcii havaruje a hoci prežijú, pravý boj o život ešte len začína.Žiadne jedlo, vody veľmi málo,neznesiteľné horúčavy a pomoc v nedohľadne...V hlavnej úlohe žiari sympatický G.Peck, ktorý si v rozhodujúcich chvíľach vie zachovať chladnú hlavu. Filmy ako tento prakticky nikdy nezostarnú, pretože pud sebazáchovy a pravidlá prežitia sa nemenia. Celý čas film na mňa pôsobil podstatne mladšie, než akým v skutočnosti je. Ťažko uveriť, že film má už 55 rokov. Film 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck zvládá své role vždy na jedničku a není tomu jinak ani v tomto případě. Purpurová pláň má sama o sobě solidní námět, který je díky hereckým výkonům, zejména hlavního hrdiny, dostatečně atraktivní. Od ztroskotání na nepřátelském území je film patřičně chytlavý a napínavý. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Druhá světové válka, Burma. Příběh se odehrává na jednom ze spojeneckých letišť u eskadry vybavené stíhacími bombardéry Mosquito. Novozélandské skvadroně velí Bill Forester (Peck). Mezi kolegy piloty je známý jako cvok, který vyhledává ty nejnebezpečnější akce a velitel letiště i s lékařem přemýšlejí o jeho stažení z bojových misí. Forrestera vede ke svému chování smutný zážitek. Ve svůj svatební den, v roce 1940 přišel při náletu na Londýn o manželku. Jako pilot RAF ztratil chuť žít a s utlumeným pudem sebezáchovy při plnění bojových úkolů zbytečně riskuje a nabízí smrti svůj život. Ta se mu však vyhýbá a tak se mu kupí vyznamenání za statečnost a odvahu před nepřítelem. Velitel letiště i lékař letky s vážným znepokojením sledují tuto postupnou vnitřní sebedestrukci jinak skvělého pilota a uvažují o jeho stažení z fronty ze zdravotních důvodů. Lékař mu chce dát ještě jednu šanci, protože se obává, že stažení z boje Forrestera duševně zničí zcela. Proto jej seznámí s členy jedné nedaleké misie v džungli, kterou vede energická angličanka. Při jedné z rutinních akcí je však nucen Forrester nouzově přistát ještě se dvěma členy osádky na území okupovaném japonci do drsné a vyprahlé planiny, kde není voda. Probere Forrestera, který si nepřeje nic jiného než zemřít nutnost zachránit druhy (z nichž je jeden zraněný z apatie), nebo se naopak s nastalou situací smíří jako s daným a očekávaným koncem?. Nejsem na chlapy, Gregoryho ale můžu kdykoliv a v jakémkoliv filmu a tropická uniforma RAF mu fakt sedne :-) Ve snímku je možno spatřit i skutečné Mosquito, což potěší oko nejednoho leteckého fandy (v roce 1954 ještě holt byla filmařům k mání). Co bylo otřesné, bylo zpracování jedné z bojových misí. Akcička s modely Mosquit se tvůrcům opravdu nepovedla. Každopádně toto drama není klasickým válečným filmem o pilotu Mosquita, ale o zraněné duši a vůli žít a proto lecos odpouštím. Dávám poctivé * * * * ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Otřesné triky, ale jakmile se film přestane zabývat vojenskou technikou a explozemi, je to celkem koukatelné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Triky připomínají Zemanovu Cestu do pravěku , což je u dinosaurů v pořádku, ale ve válečném dramatu to působí směšně, nebo trochu Thunderbirdsovsky. Zjednodušeně rozděleno, první půlhodinu sledujeme film psychologický (Peckovi hrabe), pak půl hodiny film romantický (Peckovi se zapalují lýtka) a poslední díl válečné drama (Peckovi teče do bot, tedy ne doslovně, protože to by na tom byl líp). Zajímalo by mě, co se stalo, že to tak náhle usekli, když Peckáčovi ještě zbývalo docela dost k pohodě (nebo aspoň k tý vodě). Možná došly peníze, nebo možná někomu došlo, že tenhle film žádný extra terno není a bude lepší to odpískat. Viděno půl filmu v dabingu Novy 1995 a půl v originále. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ide skôr o komorný príbeh britského vojnového letca v okupovanej Barme, ako o klasický vojnový film. Napriek tomu nejde o žiadnu nudu, film má isté napätie a spoľahlivého Gregoryho Pecka. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jak jedna hezká exotická tvářička dokáže rázem vytrhnout muže z hluboké deprese. Ale: příběh tří vojáků ztracených ve vyprahlé krajině (stěžejní část filmu) mě nudil a nedokázal přinést zajímavé momenty – jen ty očekávatelné. Vyloženě odbyté pak bylo zakončení pouti. To scenáristé odflákli a vyřešili to jen zmínkou v dialogu. Ani ten rubín věnovaný kráskou neměl vůbec žádnou pointu – byl falešný nebo pravý? Hrdinovi nepomohl jako vzpomínka, nevyužil ho jako platidlo… Byl jednoduše zbytečný. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Řečeno s Hölderlinem: "To, co hledáš, je blízko." Úžasný, vizuálně podmanivý, psychologicky věrohodný, emotivně barvitý dobrodružný film o moci lidské vůle a naděje. Krása barmské krajiny se snoubí s lidstvím hlavních postav a působivě rezonuje s vnitřní proměnou melancholického hrdiny. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který se odehrává v Burmě r.1943. Britského pilota a tím i hlavní postavu zde hraje legendární Gregory PECK. A tím je pro mě řečeno vše. Je to můj "srdeční herec", a jako takový podléhá i mému subjektivnímu hodnocení. U mě vždy výborný ! Ale přece jenom bych k samotnému filmu chtěla říci, že byl příliš sestříhán nebo nedotočen. Byly tam některé scény o kterých se jenom mluvilo,ale nebyly natočeny. Na př. "Uděláme mu z bambusu nosítka " Kamera klap a na nosítkách ležel pacient. Jako v kouzelné pohádce. Nebo "zde máš revolver, každou hodinu vystřelíš, abych našel cestu zpět." Kamera klap, letiště a dozvíte se,že jsou oba zachráněni, protože je našli domorodci." To jsou věci pro diváka nedořešené a i happy end byl nějak "odfláknutý". Pan režisér PARRISH se s tím moc nezdržoval. Ale jinak na rok 1954 (to bylo G.P. právě 39 let) bylo filmové dilko dost dobré. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma z prostredia Barmy (dnešné Mjanmarsko), ktorá rozpráva o leteckom pilotovi a jeho psychických problémoch. Otrasné špeciálne triky, po väčšinu filmu dosť slabé dialógy v interiéroch a iba priemerní herci veľmi neoslňujú. Na druhej strane, keď sa film dostáva do dobrodružnejšej časti a záberov v exteriéroch, má čo to ponúknuť a dej získava zaujímavejšiu zápletku. Hodnotenie: 60% ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Slušné válečné dráma se skvělým Gregory Peckem jakožto vnitřně rozvráceným vítečným pilotem. Pominu-li několikero strášných vizuálních efektů, tak je vizuální stránka filmu, v čele s kamerou, na velice vysoké úrovni. Chvílemi jsem měl dojem, že mi obrazovka snad vzplane z toho všeho žáru a slunce, jež na mne působilo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Co s takovým filmem, u kterého člověk několikrát usne a dokoukává ho se sebezapřením? Druhý Peckův film o letcích a opět šlápnutí vedle a opět příšerná nuda. Je to válečný film, ale bez války, tu tu obstará jen příšerný začátek s modýlky, pak sledujeme Pecka, jak si léčí světabol někde v Barmě, hádá se s ostatními a vylívá si srdíčko barmské dívce. Ještěže se to poslední půlhodiny změní v solidní survival, jinak by to bylo k nepřežití. Hvězdičky jen za tu půlhodinu a finální "pochod smrti". ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Po smrti manželky, hľadajúc smrť vo vojne, nachádza tvárou v tvár smrti, chuť žiť. Film o nezlomnej viere vo svoje schopnosti. Keď sa človek neopustí a nevzdáva, dokáže divy. Trochu mi vadila príroda, ktorá viac pripomínala strednú Ameriku ako Barmu. V jednom zábere som si všimol Opunciu, druh kaktusu. Kaktusy v Ázii nerastú. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Poctivý, i když dnes již trochu zastaralý film. To je asi nejpřesnější charakteristika. Hodně mi vadila představa scénáristy, že si tři lidé v tropické džungli vystačí na 30 mil se dvěma litry vody. To je asi nejhorší věc ve filmu. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Purpurova plan je o zostrelenom lietadle z ktoreho sa zachranili traja vojaci. V nepriatelskej oblasti nemozu zostat a tak vydaju na cestu na ich vlastne uzemie, kde sa nachadzaju ich vojaci. Strastiplna cesta k cielu je vycerpavajuca a namahava pre nich. Pocas filmu som nevidel ani jedneho nepriatelia, len bombardovanie osady. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná psychologicko romantická klasika z období 2.sv.války dějištěm někde v Barmě. Gregory Peck zde předvádí velmi kvalitní herecký výkon, ale to ostatně všichni herci v tomto snímku. Musím pochválit kvalitní práci s obrazem a kamerou, která divákovi jistě velmi zpříjemní sledování celého filmu. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Purpurová pláň patří mezi slabší válečné filmy s tematikou pilotů. Ta psychologická stránka hlavního hrdiny nemá takový potenciál a hloubku, aby utáhla celý film. Rovněž „přechod pouště“ patří mezi podobně situované příběhy k těm pod průměrem. Jít víc do hloubky hlavní postavy, víc rozvézt některé nápady a dát filmu černobílý háv, možná to mohlo být lepší. Ovšem alespoň tu je netradiční prostředí, navíc z doby, kdy koloniální země bílé nadřazenosti začínaly dostávat v Zadní Indii pěkně na prdel. ()

Reklama

Reklama