Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Souboj přiměřeně dobrodružný, leč nadmíru nezábavný a nenapínavý. Popravdě ... netuším, jak může spatřit světlo filmového světa ve výsledku TAK neveselá až truchlivá taškařice, když má k dispozici dostatečně malebné lokace i důvěryhodně vyhlížející rekvizity. Ale co chcete, když jsou jejími protagonisty: 1) omšelý postarší opilec podprůměrného IQ, jehož počínání vzbuzuje spíše útrpný nežli veselý úsměv, 2) namachrovaný pololibový frajer urostlé postavy, snažící se bez většího úspěchu napodobit Indiana Jonese, 3) nepříliš atraktivní tmavovláska pronikavého hlasu, vyplňující většinu nestandardních situací velice mocným jekotem, 4) rezavý dýchavičný vrtulník vtrošivé povahy, evidentně nespokojený se svou úlohou pilotovaného rotorového letadla a 5) skupinka profesionálních zločinců pochybných schopností, jejichž poznávacím znamením je proklatě nepřesná muška. A jen tak mezi námi: Dva idioti, kteří chytí a svážou jelena, aby ho poté zanechali jeho neradostnému osudu a naplno se věnovali svým žabomyším válkám a vzájemným naschválům, si rozhodně VŮBEC ŽÁDNÝ poklad nezaslouží. Velice slabě poblikávající až zmírající 2* ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které jsem mnohokrát viděl v TV programu, ale nikdy jsem se na něj nekoukl. Mít nostalgické vzpomínky, bylo by to asi za víc, takhle jsem váhal mezi 3-4*. Mladý pilot, jeho starý parťák a upjatá dcera objeví potopené letadlo v divočině plné zlata, ale záhy se za nimi vydává celá banda záporáků. Má to spád, je tu pěkná honička člunů a naprosto famózní Pleasence, který byl ozdobou kdejakého áčka i béčka. Tady hraje věčně ožralého, vyřehtaného dědka nezmara a táhne to nahoru. Zbytek je ale slabý - hrdina i holka nevýrazní, stejně jako záporáci, kteří střílí jak o život, ale netrefí vrata od stodoly. Ani žádná nezapomenutelná scéna... tak aspoň hrdinové neodejdou s prázdnou jak to v podobných filmech bývá. Nebylo to špatné, ale do jiných dobrodružných klasik 80. let tomu něco chybělo. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství. Pohodová dobrodružná podívaná, které vévodí tehdejší geniální český dabing. Nezapomenutelný je Donald Pleasence namluvený Zdeňkem Dítětem, jeho ožralecký smích je opravdu nenapodobitelný, stejně tak, jako výborný hlas Jiřího Bartošky jako Barneyho, nebo Miroslava Moravce, jako úlisného padoucha Theo Browna. Snímek výborně doplňuje skvělá hudba Briana Maye. Jako malej jsem se nenudil a i nyní jsem se pobavil. Nenáročný dobrodružný film s krásnou Australskou přírodou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Své kouzlo neztratily honičky vrtulníků a motorových člunů skrz nádherné scenérie Nového Zélandu za doprovodu Briana Maye (pozor, nejedná se o kytaristu Queenů, ale o australského skladatele a dirigenta stojícího za hudbou z Šíleného Maxe), ale ten zbytek.. Ruku na srdce, pod pojmem dobrodružný film, co má charismatický příběh i postavy, si třeba představuji o pár let mladšího Krokodýla Dundeeho a ne něco, co po většinu času střílí stejnými náboji jako zlatochtivá skupina kolem úlisného G.Pepparda (tedy slepými). Je jasné, že popularitu Yankee Zephyru lze přičíst nostalgii z časů, kdy při mizerné nabídce cokoliv „exotického“ hravě uspokojilo nenáročnou poptávku.. P.S.spoiler: Z konce jasně vyplývá, že cirhóza a játra Gibbieho Gibsona budou co nevidět přátelé.. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No z dětství si z filmu pamatuju akorát na vrak letadla, na chlapa v síti, kterýho mi bylo děsně líto, a dále na ukřičenou ženskou. Teď jsem se na něj podíval podruhý a musím se pochválit, že mi v paměti utkvělo vše podstatné. Jako starší a moudřejší musím ocenit i další věci, např. vymazlený outfit hlavního padoucha, který si patrně zapomněl svéct kostým Santa Klause, když si v zimě přivydělával. No, co si budeme nalhávat, na Novým Zélandu se pod tou beranicí musel pěkně potit, a taky zbytek oděvu za ty měsíce nošení změnil barvu z jásavě červené na výhružnou hnědou. Takže není divu, že se v závěru snažil trochu si šaty vyprat, proto skočil do jezera, což se mu bohužel stalo osudným.. sakra, spoiler! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Film je věnován řidičům motorových člunů Johnu Rillstonovi a Billu Clarkovi a jejich koordinátorovi Colinu Robinsonovi, kteří zahynuli při natáčení. (Cheeker)
  • Letoun DC-3 použitý ve filmu objevil produkční designer Bernard Hides. Letoun byl vyroben během čtyřicátých let v Oklahoma City, USA. Nejdříve sloužil v Royal New Zealand Air Force. Poté jako výcvikový letoun, komerční letoun a nakonec jako stagliner, tedy jako transportní letoun převážející živou vysokou zvěř po Novém Zélandu. (Cheeker)

Reklama

Reklama