foto

David Hemmings

  • nar. 18.11.1941
    Guildford, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • zem. 3.12.2003 (62 let)
    Bukurešť, Rumunsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Hemmings, syn prodavače koláčů, už od dětských let zpíval v operním sboru. Roku 1954 se dokonce zúčastnil jako člen English Opera Company evropského turné s inscenací Brittenovy opery Otočení šroubu na motivy novely Henryho Jamese.

Současně hrál menší filmové úlohy. Jakmile však v pubertě ztratil při mutaci svůj sopránový hlas, soustředil zájem na jiné umělecké disciplíny. Neuspořádaně studoval a nic nedokončil - ani normální školu, ani kurzy herectví a výtvarného umění (Arts and Educational School, Epsom School of Arts). Načas se věnoval malířství (se slušným ohlasem uspořádal v patnácti letech výstavu svých olejomaleb) a později vystupoval jako zpěvák a kytarista v nočních klubech. Účinkoval také v TV seriálech, na divadelních prknech a v dětském film. seriálu Five Clues to Fortune (1957, Pět klíčů k bohatství).

Mezinárodní hvězdu z něho však učinila teprve postava módního londýnského fotografa Thomase, jehož objektiv zachytí v parku při sledování milenecké dvojice (Vanessa Redgraveová a Ronan O'Casey) tajemnou vraždu, v kultovním snímku podle novely Julia Cortazara Zvětšenina v režii M. Antonioniho.

Na sklonku 60. let patřil k nejvyhledávanějším anglickým hercům. Jako by přenášel z civilu do svých většinou tragických postav na plátně něco z vlastního nepokoje, nerovnosti a podrážděné nespokojenosti: ctižádostivý a věrolomný Artušův levoboček Mordred, který v touze po moci a trůnu rozeštve rytíře kulatého stolu mezi sebou i proti králi (Richard Harris), ve filmové verzi Hartovy a Loeweho muzikálové variace na artušovskou legendu Král Artuš a jeho družina (režie J. Logan); kapitán husarského pluku Lewis Nolan, který jako první padne v nesmyslném útoku, v dramatu z krymské války Útok lehké kavalerie (režie T. Richardson); anglický výsadkář John, počínající si při střetu s německými vojáky jako chladnokrevný zabiják, v působivém válečném dramatu podle románu Alana Whitea Umírání za dlouhého dne (režie P. Collinson); anglosaský panovník Alfréd, jemuž se podařilo zvítězit nad Dány a sjednotit zemi, v historickém dramatu Alfréd Veliký (režie C. Donner).

Se svým obchodním partnerem Johnem Dalym založil 1967 dodnes fungující filmovou společnost Hemdale, z níž o tři roky později odešel. S přibývajícími lety (a kilogramy) se postupně přehrál do charakterních úloh, ale především se postavil na druhou stranu kamery.

Jako režisér se uvedl psychologickým dramatem dvou studentů v Cambridgi Utíkám ve strachu, natočeným podle románu Gregoryho McDonalda. Uznání získal dramatem na motivy skutečných událostí 14 (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) o snaze čtrnácti osiřelých sourozenců udržet rodinu pohromadě.Natočil ještě nákladný snímek z meziválečného Berlína Krásný gigolo, ubohý gigolo s Davidem Bowiem a Marlene Dietrichovou a pak komerčně zaměřené dobrodružné filmy Ten, který přežil a Souboj o poklad Yankee Zephyru.

Od poč. 80. let působil jako herec a režisér převážně v Austrálii, ale věnoval se také TV režii; realizoval mj. epizody seriálů Magnum, A-Team, Airwolf, To je vražda, napsala, Stingray, Vlkodlak, V žáru noci, Kvantový skok, Hardball, Znamení růže.

Kromě toho v některých seriálech účinkoval jako host, např. Příběhy ze záhrobí, Zapadákov, Kung fu: Legenda pokračuje. Byl hostem přehlídky Febiofest 2002.

V roce 1959 se stala jeho první manželkou herečka Jenny Lewersová, s níž má dceru Deborah. Z jeho druhého manželství s americkou herečkou Gayle Hunnicuttovou (1968 - 74) pochází syn Nolan. Roku 1976 se oženil se svou tehdejší sekretářkou Prudence Casembrootovou.

Zemřel na infarkt při natáčení v Rumunsku.

M.Fikejz: Český film

Herecká filmografie

Filmy

2004 Posedlá
2003 Liga výjimečných
Nepíchejte do Frankieho
2002 Equilibrium
Gangy New Yorku
Lenny Blue (TV film)
Slap Shot 2: Breaking the Ice
2001 Fotbal za mřížemi
Smrt Jacka Doddse
Spy Game
2000 Gladiátor
1996 Vanishing Man, The (TV film)
1995 Případ vražedné mánie (TV film)
1990 Turn of the Screw, The (TV film)
1989 Duha
1987 Harry's Hong Kong (TV film)
Three on a Match (TV film)
1985 Beverly Hills Cowgirl Blues (TV film)
The Key to Rebecca (TV film)
The Snow Queen (TV film)
1984 Airwolf (TV film)
Calamity Jane (TV film)
1983 Muž, žena a dítě
1982 Beyond Reasonable Doubt
1981 Prisoners
1980 Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
Temné síly
1979 Charlie Muffin (TV film)
Vražda na úrovni
Žízeň
1978 Clouds of Glory: The Rime of the Ancient Mariner (TV film)
Krásný gigolo, ubohý gigolo
Les Liens du sang
Power Play
1977 Cesta rajské smrti
Disappearance, The
Ostrovy uprostřed proudu
Princ a chuďas
Squadra antitruffa
Squeeze, The
1975 Dream of Living, A (TV film)
Old Curiosity Shop, The
Tmavě červená
1974 No es nada, mamá, sólo un juego
Ohrožení Britannicu
1973 Voices
1971 The Love Machine
Unman, Wittering a Zigo
1970 Opři se o mě
Simon Simon
Zlomek strachu
1969 Alfréd Veliký
Best House in London, The
1968 Barbarella
Jen když se chechtám
Umírání za dlouhého dne
Útok lehké kavalerie
1967 All Eyes On Sharon Tate
Camelot
1966 Eye of the Devil
Zvětšenina
1965 Be My Guest
1964 System, The
1963 Live It Up!
Two Left Feet
West 11
1962 Painted Smile, The
Play It Cool
Some People
1961 Wind of Change, The
1959 In the Wake of a Stranger
Men of Tomorrow
No Trees in the Street
1957 Five Clues to Fortune
Heart Within, The
King's Rhapsody (TV film)
Saint Joan
1954 The Rainbow Jacket

TV seriály

2001 Krůček k vraždě (TV seriál)
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
1993 Kung Fu: Legenda pokračuje (TV seriál)
1990 Zapadákov (TV seriál)
1989 Nightmare Classics (TV seriál)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1984 Airwolf (TV seriál)
Hawaiian Heat (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Masquerade (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1971 Follyfoot (TV seriál)
1969 Adventures in Rainbow Country (TV seriál)
1965 Out of the Unknown (TV seriál)
The Troubleshooters (TV seriál)
1964 The Wednesday Play (TV seriál)
Villains, The (TV seriál)
1963 The Indian Tales of Rudyard Kipling (TV seriál)
1962 Out of This World (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1952 Billy Bunter of Greyfriars School (TV seriál)

Dokumentární

2011 George Harrison: Living in the Material World - a.z.
2005 Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
2003 100 Greatest Sexy Moments, The
2002 Fame, Fashion and Photography: The Real Blow Up (TV film)
2000 Gladiators: Bloodsport of the Colisseum
1999 And the Word Was Bond
1985 Il mondo dell'orrore di Dario Argento
1984 Marlene

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
1969 Playboy After Dark (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1996 Lone Justice 3
1993 Christmas Reunion (TV film)
1992 Černý kůň
1989 Quantum Leap: Genesis (TV film)
1988 Down Delaware Road (TV film)
1987 Vlkodlak se vrací (TV film)
1985 The Key to Rebecca (TV film)
1984 Money Hunt: The Mystery of the Missing Link
1981 Mučedník smrti
Souboj o poklad Yankee Zephyru
1978 Krásný gigolo, ubohý gigolo
1973 14
1972 Running Scared

TV seriály

1995 Znamení růže (TV seriál)
1993 Ned Blessing: The Story of My Life and Times (TV seriál)
1992 Raven (TV seriál)
1989 Hardball (TV seriál)
Quantum Leap (TV seriál)
1988 In the Heat of the Night (TV seriál)
1987 Werewolf (TV seriál)
1985 Stingray (TV seriál)
1984 Airwolf (TV seriál)
Hawaiian Heat (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1971 Follyfoot (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1972 Running Scared

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace