Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Povinná četba pro fanoušky Tolstého, ale i literatury a historie obecně. Provedením je to standardní, životopisné drama, které neriskuje, sází na jistotu. O příčku výš to ale zvedají herecké výkony (u mě to zase vyhrál Giamatti - McAvoy, Plummer a Mirren jedou v těsném závěsu), film zachraňuje taky okouzlující hudba a kamera, od poloviny ale hlavně vykreslení bouřlivého vztahu spisovatele a jeho choti. Oproti běžným šablonám tady máme model pozdní fáze manželství, v kterém pod nánosy únavy a zahořklosti stále bobtná obětavost a mladické okouzlení. Místy je to trochu sentimentální, ale funguje to. Moc hezká práce. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

skombinovať takých hercov s témou tak silnou a mocnou, to NEMOZE dopadnut zle a ani to nedopadlo. Helen Mirren v ulohe Grofky Tolstej vyraza dych, dokonca by som tvrdil ze este viac ako v Kralovnej. Plummerov Tolstoj je presne taky, ako si predstavujeme velkeho autora. Giamatti bol spravne slizky, vsetcia tu vytvaraju dokonaly herecky koncert. A prave vdaka tomuto silnemu hereckemu ansamblu filmu odpustite niekedy tazkosti so scenarom (Mirrenova svoje sceny zachranuje kde sa da, ale niekedy prvoplanove repliky neprekryje ani najlepsia herecka), ale kazdopadne pokial si ficite tak ako ja na silnych hereckych vykonoch, tak toto je to prave orechove. (a 5 hviezdiciek hlavne za scenu na mole, tak ma nesundali ani Madisonske mosty) ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem čekala více životopisného materiálu, než jsem dostala, cítím se ochuzená o obšírnější svědectví časů a života jednoho z velikánů světové literatury, i když slova Bulgakova objasnila nakonec to podstatné - totiž že Tolstoj chtěl být lidskou bytostí a ne ikonou, jen zaneprázdněn svými ideály nepostřehnul, jak ho v ni jeho zaslepení stoupenci přeměňují, už zcela bez zásad, které jejich idol uctíval, neboť každá víra se bez lásky mění ve fanatismus a skutečně věrně milující bytostí tak zůstává jeho celoživotní láska, mimochodem, jako vždy skvělá - Helen Mirren. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerné herecké výkony, obzvlášť Helen Mirren, a tiež výprava a hudba. Najväčšou slabinou je scenár, ktorý pokrivkáva za technickou stránkou, čo je naozaj na škodu veci. Celkový dojem z filmu je teda slabší, bez výrazných emócií, či vedomostného obohatenia – radšej by som si o Tolstom pozrela nejaký kvalitný dokument. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Plummer, Giamatti i McAvoy předvádějí kvalitní práci při rekonstrukci posledního roku veleslavného ruského autora, který sice měl ryzí srdce, ale nemohl změnit svět. Docela se dokážu ztotožnit s jeho manželkou, vzhledem k tomu, že jeho hlavní myšlenkou bylo, aby on a celá jeho rodina byl stejně chudý, jako jeho okolí. Jen si to představte. Jste hrabě, vyhovávají vás jako hraběte, od mala máte peníze a všechno a člověk, kterého milujete vás chce prakticky o všechno připravit. No není to k naštvání? ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Když Sofya přijíždí k nemocnému manželovi, říká, že Lev spí s ďáblem (Chertkov). Chert v ruštině opravdu znamená ďábel. (Hal_Moore)
  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama