Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý, místami syrový, sem tam i vtipný a především originální válečný příběh z libanonské války. Celý film se odehrává v nitru tanku, takže to místami vypadalo dost reálně. Ale spíš než klasický válečný film, se jedná o psychologickou stránku osádky. Prostředí vypadalo dost frustrovaně, samej bordel a špína, opravdu těm hochům nezávidím. Nicméně konec mi přišel nedotažený, jakoby filmaři chtěli příběh co nejdříve ukončit. Přesto dám 75% a 4*, protože takový příběh z takového prostředí je výjmečný a já jako zájemce o tankovou techniku rozhodně doporučuji. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Vynikající koncept. Už první minuty mi připomněly skvělou německou Ponorku , kterou mám spojenou s jednou z nejlepších filmových atmosfér vůbec. A tank se pro tenhle uzavřený, klaustrofobický zážitrek hodí minimálně stejně. Trochu mě pak mrzí (a možná do toho promítám i své hodnocení), že jsem dostal něco jiného. Pokud čekáte "život" v tanku tak nečekejte. Spíše psychologické drámo, vyjadřující se k jedné konkrétní události. A i o té mám pocit, že jen tak povrchně. Přišlo mi že Maoz nakonec nevěděl ani tak moc, co vlastně chce říci, co chce točit - jestli kritiku války, jestli rutinu skupiny z tanku, jestli válečné drama... Tak trochu ze všeho něco a vlastně pořádně nic. Na mě opravdu nekompaktní, nesourodé. Navíc i tu tankovou atmosféru mi pořád něco narušovalo. Na druhou stranu, má to své specifické kouzlo a rozhodně nejde o špatný film. Jen jsem čekal více. Nebo možná jen něco jiného. Man is steel. The tank is only iron ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu originální (proti?)válečný film, na druhou stranu silně trpí některými vykonstruovanými situacemi mezi hlavní čtveřicí. Přece jen nechce se mi věřit, že jsou Izraelci tak vyměklí, demoralizovaní, defétističtí a skoro bych řekl, že nemají koule! Takhle se chovají vojáci? Na druhou stranu chápu jejich děs a obavy, nikoliv reakce na ně. Masakrózní kamera, hustá psychotická atmosféra, plná úzkosti, strachu, který ze všech více či méně jen leje. Jen z důvodů proč musíte film vidět, neviděl jsem nic podobného a to znám hodně válečných filmů, dále uvidíte platnost pořekadla bordel jak v tanku, zažijete neuvěřitelnou jízdu, doporučuji pustit si to v noci na pořádném ozvučení... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Drama války sledováno průzorem tanku. Chaos. Vraždění zajatců. Dobře pochopí jen ten, kdo v tom zkurveným krámu strávil 2 roky. Pro ty co to nezažili dodávám: Je tam strašný smrad z nafty, je tam nedýchatelno, v zimě je tam strašná kosa, v letě děsný horko, houpe se to, je vám blbě, máte žízeň ale žádnou vodu, všichni jsou nasraní, řvou a střílej a od toho je tam víc smradu, všichni se potí a smrdí......a to nebyla válka! Tady ti hoši mají k tomu všemu ještě válku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já ten film mám pořád v hlavě. Zde zvolenou formu antiválečné retoriky totiž považuju za naprosto geniální a filmařské zpracování za vrcholovou ukázku režisérského super umění. Něco kde válku nevidíš, kde nemáš tuny přestřelek, keců ani hrdinsky pojatou pointu, tohle je jedna z mála filmových válek, kterou si fakt prožiješ. Citíš strach, zmar, beznaděj , prostě všechno čeho má každá válka vždy plný sklady. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)

Reklama

Reklama