Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (588)

larelay 

všechny recenze uživatele

Ako je mozne, ze George skoncil v takomto absolutne nicim nezaujmavom filme? Obcas som mala pocit, ze si od nudy tresnem hlavou o klavesnicu, aby som sa aspon trochu prebudila... Ten look ako zo 70tych rokov zo serialu "Profesionali" mi teda nesadol, ale vlastne ten mi nesadol ani s Bodiem a Doyleom, takze je to jedno...Preco, George? ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Není to sice tak hluboká meditace nad smyslem života, jako tomu bylo v případě knižní předlohy, ale ono je to vlastně jedno. Clooney je s každým dalším prošedivělým vlasem stále větší Pan herec a Corbijn nejedenou dokáže vykouzlit pořádně napínavou scénu, která si, i přes své staromódní vedení děje, nezadá s Bourneovou trilogií. ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.7/10] | me: Hmm,... nenaplnenie predstáv a očakávaní vychádza hlavne z traileru, ktorý vytvorí akúsi ilúziu thrilleru s istou dávkou napätia. Realita je však iná. Po hereckej stránke je hlavná rola zvládnutá výborne - Clooney drží svoj štandard, dokonca aj réžia je kvalitná, avšak to na čom to celé padá je scenár. Film nemá náboj, vlečie sa a nedáva divákovi nič okrem očakávania z nadchádzajúceho napätia, ktoré však nepríde. Rozhovory s kňazom sú nanajvýš gýčové, klišé a zbytočné. Myšlienka filmu (hitman pred dôchodkom a jeho paranoje) však vôbec nie je zlá (aj keď sa nejedná o thriller), ale spôsob akým nám je prezentovaná je nezáživný a nič neprináša. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Artový akčňák, který mě, narozdíl např. od podobného Drive, moc nezaujal. Příliš pomalé tempo, dlouhé záběry a jednoduchý příběh by ještě nevadily, kdyby byla hlavní postava aspoň trochu zajímavá. A to bohužel není, což je docela paradox, protože se o ní dozvíme daleko víc než o postavě Goslinga v Drive. Clooneyeho postava mi ale, i přes jeho výborný výkon, přišla chladná a nezajímavá a cestu jsem s k ní našel až v závěru, který narozdíl od zbytku filmu skvěle funguje a je i celkem emočně silný. Zde jakoby najednou začala pracovat ta atmosféra, kterou se Corbijn marně snažil vytvořit po většinu stopáže. Celý film tak na mě spíše působí jako hlavní hrdina, chladně a nepřístupně. 50% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Keby som mala hodnotiť technickú stránku filmu, boli by to 4* bez debaty. Atmosféra ticha kombinovaná s farebnými náladami, studená modrá a biela v úvodnej nemeckej scéne, žlté a zelené tóny nočných uličiek talianskej dediny i prírody, k tomu eroticky ladená červená... a k tomu námet kontrastujúci témou i obsahom. Príjemne sa to pozeralo, minimalistický príbeh bol vcelku príťažlivý, "nicméně", keď to vezmem "kolem a kolem", tie slušné 3* budú tak akurát :-) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Scénář k filmu napsal Rowan Joffe podle románu Martina Boothe „A Very Private Gentleman“ z roku 1990. (Zdroj: Bioscop)
  • Natáčení probíhalo v Římě na vlakovém nádraží Termini. Poté se filmový štáb přesunul do regionu Abruzzo do provincie Ľ Aquila. Natáčelo se ve městech Castelvecchio Calvisio, Castel del Monte, Sulmona, Calascio, Ofena a u řeky Aterno. (Anoli)
  • Ve městě Castel de Monte, kde se film natáčel, bylo po začátku natáčení více lidí ze štábu než místních obyvatel. Těch je tam totiž za normálních okolností jen 129. (Krouťák)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama