Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (588)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Všichni lidé hřeší. Někteří více než druzí. A vy jste spáchal mnoho hříchů pane Clarke. A pořád je pácháte“..... Jack je vyznavačem hesla ,,nejlepší parta je jeden“, nemá problémy s erekcí, má práci a celý film mu jde o život. Pokud chcete mrknout na pokus o filmový expresionismus (??? či jak to nazvat??) – tedy umění, nepřekvapí vás líné tempo známé z (některých) mafiánských filmů či westernů. Režisér na něj klade od počátku důraz a spolu s G.Clooneym vládne tomuto snímku, kde se toho vlastně moc neděje. Trocha toho napětí přichází až v (romantickém) závěru a já celkem chápu hodnocení 2*, ale i 4*. Je si totiž třeba ujasnit priority. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci poznat italský venkov. 2.) Mám rád filmy Sergio Leoneho. 3.) Trocha umění a G.Clooney mě nezabijou PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Elitní nájemný zabiják, mající svá zlatá léta evidentně už nějakou tu chvíli za sebou, těsně uniká likvidaci a jako "L'americano" se uklízí do malebného italského městečka. Tento tichý, pěkný a lehce artový film je neuvěřitelnou Clooneyho one man show, ve které na sebe strhává veškerou pozornost (vlastně v totálním rozporu se svojí postavou obezřetného cizince) a táhne to na zádech jak svým úctyhodným charismatem, tak znamenitým minimalistickým herectvím. Baví vás ho sledovat jak žije sám pro sebe, chová se nenápadně, zručně skládá zbraň... A říkám o dva roky později, že tento film mi opravdu podivuhodně přilnul k srdci. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborný film pro všechny začínající nájemné vrahy, mohou zjistit, že jejich budoucí řemeslo je prodchnuto romantikou, poznáváním nových končin a radostných flirtů. Bezva přípravka taky pro ty, kteří jsou již otráveni z hlavních hrdinů, kteří zachraňují svět jako lékaři, či neústupní strážci zákona. Dost smutné je, že jsem se nechala nalákat některými komentáři, jež slibovaly podobnost s režijní prací zvučných jmen z Francie. Ale prdlajs, je to americký film do morku kosti. Snaží se to jít nad běžný standard, dokonce to i předstírá lehounkou artovost. Což v případě amerického filmu značí tíživou nudu. Naštěstí to až tak moc americký art není, takže ta nuda nikdy nepřekročí hranici snesitelnosti. Americké to je, když nevíme, čím zaplácnout díru ve scénáři, fikneme před kameru zvířátko, dítko, nebo souložící dvojici. Tady se souložilo. Ale když překonáte prvních cca 90 minut, čeká vás excelentní závěr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když muž s jistou minulostí a nejistou budoucností, co tvrdí, že to neumí se stroji, sestrojí přesný nástroj - stane se pak nástrojem jeho konce, či strůjcem nového začátku? Nabubřelý, efektní, svižný, hovorný, překombinovaný, vtipný, plný kulometného střihu, třesoucí se kamery a speciálních efektů. Tak přesně takový Američan NENÍ a pochvala pro A.Corbijna za to, že tomu tak JE. Žádný oldschool, žádný art, jen jeden dobře rostlý Joshua Tree mezi současnou, po originalitě zoufale toužící, filmovou tvorbou. Temperamentní jak Tempra bez motoru, studený jak čumák Amundsenova tažného psa - přesně jaký musí hitman být, aby nezamířil k dokonale strohému konci se záběrem na koruny stromů.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Opravdu velké překvapení. Zatímco text na obalu DVD lákal na jakousi akční podívanou, trailer naznačoval mnohem komornější a atmosféričtější příběh, a já jsem doufal, že právě tak bude Američan vypadat. Vypadal. S dovolením teď donesu trochu dříví do lesa - George Clooney je totiž skvělý. Vlastně nejen to, je skvělejší než kdy jindy. Do kůže nájemného zabijáka se převtělil dokonale a málomluvného, trochu paranoidního muže hraje tak, že mu věříte, že opravdu umí vyrobit tlumič z pár krámů z garáže a že je ostrostřelec par excellence. První obrovské plus. Druhý důvod, proč se mi Američan tak líbil, je styl, jakým je natočený. Ohromně staromódní, a to já mám rád. K tomu všechny ty krásné záběry italské krajiny a úzkých uliček ospalého městečka, uvěřitelná romantická příměs, dialogy s knězem... Všechno bylo dokonalé. Stoprocentní "drama/thriller" film, u kterého si navíc odpočinete. Jen od něho nesmíte očekávat akční nářez. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Když Jack sedí v baru a pije kávu, v rádiu hraje píseň "Tu vuò fà l'americano" („Vydáváš se za Američana“) – italská píseň o Italovi, který si přisvojí americké způsoby. (HellFire)
  • Jack (George Clooney) ve filmu používá pistoli Walther PPK. Stejnou zbraň používal britský agent s povolením zabíjet James Bond. (Krouťák)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama