Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

juta 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Ďábel si s lidma rád hraje a lidskou duši lze velmi dobře naplnit strachem, ještě horší to je, když visíte několik podlaží nad pevnou zemí a aby toho nebylo málo, jste loutky pro nechutné hrátky s tvorem, od kterého si každý drží velký odstup. Děj dobrý, tajemství lze jen těžko rozluštit a vše vyplouvá na povrch postupně, až všechcny souvislosti začnou dávat smysl. Spoiler: Já si od začátku myslel, že s tou bábou není něco v pořádku. :D ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Já vím, proč nejezdím (rád) výtahem s cizími lidmi. Nikdy totiž nevíte, kdo jsou, co mají za sebou a jestli náhodou jeden z nich není samotný pán zla… :-) Devil je zpočátku hodně parádní atmosférický horor (místy jsem se opravdu bál) s ne moc známými herci (což je dobře, podporuje to atmosféru). No co vám budu povídat, už v polovině filmu jsem vymýšlel krásný komentář, který obhájí plný počet, jenže od takové poloviny filmu napětí postupně klesalo, atmosféra už nebyla tak krásně "hororová", co na začátku, a já se přestával bát. Navíc, to rozuzlení… no, řekněme, že jsem si přál, ať to skončí trochu jinak (nechci tu spoilerovat, schválně jestli vy dobře odhadnete, kdo je kdo). Nicméně na ploše 80 minut je tohle přímo zázrak. Dowdle se u mě dost solidně zapsal a jsem zvědavý, jaký projekt si vybere příště a jestli znovu spojí síly se Shyamalanem (který napsal vcelku dobrý scénář). 80 % s tím, že za nějaký čas si tuhle (ne)jízdu výtahem dám určitě znovu. ()

Reklama

balone 

všechny recenze uživatele

Svým hodnocením jsem sesunul snímek z červených čísel, ani tam dle mého subjektivního názoru nepatří. Horory v dnešní době jsou k uzoufání nudné a tento není vyjímkou, jediné napětí nebo otázka byla, kdo je vlastně z těch pěti lidí ten ďábel a raději bych dál tápal, než, že se na konci všechno dozvědět. Hodně je zde vidět ruka M. N. Shyamalana. 30% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený satanský horror o tom, že každý jest štěstím svého strůjcem a za chyby se platí. Příběhů s výtahem je několik, mně se vybavil starší německý snímek Výtah s G.Georgem, ale tam šlo čistě o žánr katastrofický. Klaustrofobní prostředí stísněného prostoru, osazenstvo obyčejných lidí, kteří nakonec úplně obyčejní nejsou, a temné síly navrch. Zatmívačky musely být v kině působivé, hlavně když je k tomu doprovázely úděsné zvuky. Vůbec hudba celkově by si zasloužila velkou hvězdu, jelikož vytváří onu tajemnou atmosféru zla. Jistě, vybaví se nejméně Čelisti+řada temných horrorů, ale dunivé basy jsou natolik podmanivé, že to nevadí. Hned v úvodu mě zabrněly nohy při sledování scény na střeše mrakodrapu. Čekal jsem, že tu čepici chytne... Jinak rozuzlení není zcela překvapivé a rozhodně bych od ďábla žádné ústupky neočekával, to překvapivé je. Líbilo se mi sdělení: -Neboj se, pokud je Ďábel, pak je i Bůh-. Jen jestli je každý z nich zrovna tam, kde jsou potřeba... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

O tom, že stísněné výtahové prostory dokáží filmařům posloužit jako velmi vděčné hororové téma, jsem byla přesvědčena již v nepříliš kladně hodnoceném filmu Blackout. I v tomto případě zůstává základní dějové schéma téměř nepozměněno. Skupinka lidí, z nichž ani jeden není tím, kým se zdá, a jak se v průběhu děje ukáže, nejsou to vůbec žádní svatoušci, se setká ve výtahu. Jenže jakmile se zasekne, začne se odehrávat boj o život. Někdo z nich totiž započne krvavou likvidaci ostatních "účastníků výjezdu", která nikdy není vidět, neboť před každou vraždou záhadně vypadne světlo. Já byla po chvíli docela ráda, že nevidím, co se vlastně děje. Žádnou postavou si nemůžete být jisti, a jak říká Dr. House: "Všichni lžou." Jenže tady jde o mnohem víc, jak také vytuší jeden chlapík, který sedí za kamerami, které tuto partu lidí ve výtahu sledují. Mezitím se postupně začnou jejich osudy proplétat a rozvíjet, až nakonec vyústí v nečekané rozuzlení. Úvod filmu mi svým provedením připomínal úvodní sekvenci Zrcadel. Atmosféra je budována velmi zdařile, perfektní hudba, herci typově pasují do svých postav výborně a vytvořili tak skupinku jednotlivců, z nichž mi každý přišel podivný, prolhaný, nesympatický a hodný titulu "vraha." Každá další vražda je děsivá a "kvalitně" provedená. A všichni se po ní vždy tváří tak vyděšeně a šokovaně, že už jsem opravdu netušila, kdo z nich to je. A nyní ta, často zde tak oslavovaná i zatracovaná pointa. Po celou dobu sledování jsem se těšila a byla zvědava, jaká bude ona finální podoba "Ďábla" i celkový konec. Pointa mě totálně dostala. Nepamatuji si z blízké doby žádný horor, který by mě dokázal tak náhle vyděsit, vyloudit ze mě hlasitý výjek s následným, vulgárním konstatováním šokující situace a rozbušit srdce na maximum na několik dalších okamžiků. Někteří měli v oné pointě jasno hned, jiné nepřekvapila, jiné překvapila. Mně způsobila docela slušný šok a to jsem povaha hodně otrlá:) Takže už jen za to, nemohu udělit méně než čtyři hvězdičky. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Všech pět postav ve výtahu má na sobě něco červeného: starší paní má červené vlasy, mladá žena nehty, obchodník kravatu, mechanik aktovku a červená je i insignie na uniformě člena ochranky. (becki_tu)
  • Ve filmu je několik odkazů na „ďábelské“ číslo 666: číslo budovy je 333 (666/2), číslo výtahu je 6 a výtah zastaví na patře 23 z celkových 42 (2*3=6, 4+2=6). (becki_tu)
  • Ústřední budova mrakodrapu se ve skutečnosti nenachází ve Philadelphii, ale v kanadském Torontu, a jmenuje se Bay Adelaide Centre. (Koldyn)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama