Reklama

Reklama

Lesní duch

Trailer 3

Mia je mladá dívka, jejíž život je prostoupený zklamáním a závislostmi, požádá svého bratra Davida, jeho přítelkyni Natalie a přátele z dětských let Olivii a Erika, aby se společně s ní vydali do rodinné chaty v lesích, kde by jí pomohli vypořádat se s démony závislosti jednou provždy. Jakmile tam společně dorazí, Mia obřadně zničí své zásoby drog a přísahá před svými přáteli, že už na ně nikdy v životě ani nesáhne. V opuštěné chatě s překvapením zjistí, že se do ní kdosi vloupal. Sklep byl proměněn v bizarní oltář, obklopený desítkami mumifikovaných zvířat. Erika fascinuje prastará kniha, kterou tam objeví. V touze po odhalení jejích tajemství z ní nahlas předčítá, aniž by tušil, jaké následky bude jeho čin mít. Jak se zhoršují Miiny abstinenční příznaky, přestává se ovládat a pokusí se uprchnout, ale je zastavena děsivým viděním. V chatě se začíná chovat tak násilně, že jsou přátelé nuceni ji spoutat. Venku zuří nebezpečná bouře a lidé v chatě se zvolna začínají obracet jeden proti druhému. Jak stoupá brutalita útoků, je David postaven před nepředstavitelné rozhodnutí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (1 086)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vysoký zážitkový potenciál, potopený nízkym IQ. Postavy sa opakovane chovajú ako naivní idioti a v riešení situácií robia neopodstatnené kroky ako v najbéčkovejších hororoch. Dostatok pozitív ale toto fopá prehlušuje (doslovne): Násilie, krv a nechutnosti sú spracované delikátne, veľa scén je veľmi intenzívnych aj pre otrlého horového diváka, tempo filmu masakrálne (!), krvavý dážď vo finále pôsobivý a zvuk syrény, podprahovo vyvolávajúci v divákovi paniku, perfektný. V rámci remakov hororových klasík, na ktorých sme vyrastali, jeden z tých lepších. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem pruser a nakonec spokojenost. Dejove samozrejme nic extra, ale to nebyl ani original. Zadny velky bububu se taky nekona, lekacek tu sice par je, ale nic nervydrasajiciho. Tady jde totiz o brutalitu a ta je skutecne na maximalni urovni. Tela se mrzaci, vsude hektolitry krve, spina, hnus. Herci jsou sice klasicka vymleta sestava, ale je to v podstate fuk. Proste hodinu a pul dlouha prehlidka nechutnosti, bez nejakejch vylozene hluchejch momentu. Navic triky na hodne dobry urovni. Takze za me jasny 4*. Jen skoda toho camea Bruce, to bylo naprosto trapny. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Možno je Evil Dead 2013 sequel a nie remake. Ťažko povedať. Myslím, že to nevedia ani samotní tvorcovia. Nachádza sa tu zopár nenápadných detailov relatívne potvrdzujúcich teóriu sequelu, ale môže ísť proste len o žmurkanie na fanúšikov, ktoré v skutočnosti nič neznamená. Tak či onak, keď som tento remake (?)  videl prvý raz, dal som mu trochu znudené 3*. V r. 2021 som naň ale znova (netuším prečo) dostal ohromnú chuť a užil som si ho. Áno, padla už aj štvrtá hviezda. Raimiho originál z r. 1981 je kult, ale vždy mi na ňom vadilo, že ho režisér nemyslel vážne. Ak je v horore humor, málokedy reagujem nadšene. V Raimiho dvojke (o trojke nehovoriac) to bolo ešte horšie. Pôvodnú trilógiu rešpektujem, ale nie je to srdcovka. Na remaku (ktorý produkovali Raimi a Bruce Campbell) je super, že v ňom nenájdete ani milimetrové stopy po odľahčení. Všetko je vážne, temné, drsné, pochmúrne a ponuré. Už dôvod, pre ktorý partia vyráža do hlbokých lesov, je značne depresívny. Navyše nielenže herci sú sympatickí, ale aj postavy sú psychologicky prepracované. Napriek tomu, že na snímke občas vidieť slabší rozpočet, po vizuálnej stránke jej ťažko niečo vytknúť. Masky sú nechutné, gore hnusné a realistické (odporná kombinácia). Vydarila sa aj výprava drevenej chajdy uprostred lesov (s podzemím), v ktorých prší tak husto, že sa viditeľnosť znižuje na dva metre. Noci sú tu temné a nemajúce konca kraja. Ak je po ruke zaujímavý nástroj alebo prístroj, môžete vziať jed na to, že sa neskôr v deji objaví, avšak už zďaleka nie v tak neškodnej pozícii (sprcha, motorovka, klincovačka, elektrický nôž na mäso). Brutálny (a brutálne debutujúci) Uruguajčan Fede Alvarez sa s tým nemaže, hoci ho musím skritizovať za to, že gore je síce naturalistické a uveriteľné (preto sa naň veľmi zle díva), ale na to, aké zverstvá postavy zažívajú na vlastnej koži (doslova), sa správajú ako nadopovaný Arnold Schwarzenegger (straty rôznych častí končatín, prípadne rovno celých končatín nepredstavujú v zásade žiadny problém, dole klobúk). Finále je už možno predsa len príliš naťahované (napriek relatívne skromnej stopáži) a potitulková scéna... no neviem. Napriek tomu pomerne spokojné 4*. V neposlednom rade ma potešil nepredvídateľným scenár, ktorý sa nebojí búrať žánrové klišé. Aj hororoví fanúšikovia boli spokojní, film pri 17-miliónovom rozpočte zarobil na celom svete 97. SPOILER Pes neprežije, hlavná ženská postava je chvíľu hrdinka, potom obeť, následne záporná kreatúra a napokon sa garde opäť obráti a je hrdinka, hlavná mužská postava sa väčšinu času správa apaticky a keď sa napokon rozhúpe k akcii, je to o to príjemnejšie prekvapenie, pričom ale počas jej nečinnosti preberá štafetu najschopnejšieho člena tímu prekvapivo geek, ktorý sa od samého začiatku javí ako neznesiteľný a úplne neschopný kretén. SPOILER ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velice těžké pro mě tento film zhodnotit. Jednak nejsem fanoušek série (původní Raimiho filmy jsem neviděl, ovšem minimálně na Armádu temnot se chystám) a hororu vlastně také ne, i když to doháním. Každopádně mě ale zajímalo, co na nejkrvavější horor všech dob řeknu já. Takže, když pominu žánrová klišé, tak pro mě vlastně dobrej horor. Režisér Alvarez se prý kasal, že nemá zapotřebí jednak používat hudbu jako prostředek k prohloubení zážitku a jednak točit bezduchou lekačku. Jenže já si myslim, že právě tohle natočil. Ta mytologie okolo je pro mě novinka, takže nemůžu nijak srovnávat, ovšem dle mého skromného názoru si pro nás tvůrci připravili solidní rubačku. Že bych křičel či se nějak bál to vůbec (to je ale u mě velká vzácnost, spíše se, pokud jde o kvalitní zážitek, bojím otevřít dveře), ale nějakou atmosféru to má a bral bych to spíš jako thriller než horor. V brutalitě se nijak nevyžívám, ale nevadí mi, pokud je opodstatněná (v tom je rozdíl mezi Saw 1 a 2) a nejde jen o přehnaný jatka, což Evil Dead splňuje jen částečně. Abych to shrnul, zážitek to pro mě rozhodně je, ale nedá se říct, že bych z toho byl nějak extra odvařený. Spíš se jsem si jen splnil další rest z watchlistu a znova jej delší dobu vidět nepotřebuji. PS : Vím, kdo to je Bruce Cambell a chápu to nadšení fanoušků u potitulkové scény. (pro mě asi něco jako Thanos na konci Avengers) PPS : KUNDA STRATTA MONTOSA KANDA!!! ...70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Velmi smíšené dojmy. Alvarez zaplavuje plátno nechuťárnami, což mě nijak extra nebaví, ale ta zdůrazněná fyzičnost, kdy je hrdinům amputována jedna končetina za druhou (přičemž jejich reakce se mi nezdály moc adekvátní) a jejich tváře slouží za jehelníčky, mě zaujala. Vizuál je lahůdkově pošmourný, možná až moc sexy, postavy nesympatické a kromě ústřední dvojice sourozenců charakterově ploché, scény přetočené z originálu zaostávají (znásilnění stromem, sestup do sklepa...) a finále jsem odzíval. A bohužel jsem nedostal odpověď na otázku, kdo byli ti vymítači v úvodní scéně a proč tam nechali tu knihu jen tak válet, aby se mohl stát její obětí někdo jiný. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (52)

  • Scenáristka Diablo Cody udělala několik patřičných změn ve scénáři, které však nebudou měnit akci a rytmus samotného filmu. (Ownerko)
  • Oldsmobil Delta 88 z roku 1973, který režisér Raimi použil ve všech svých snímcích, se objevil i zde. (Ownerko)
  • Kresba z knihy mŕtvych nápadne pripomína obal pôvodného filmu Evil Dead (1981). (Déé X Géé)

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama