Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psanec Clint Hollister (Richard Widmark) uprchne z vězení za pomoci šerifa Jakea Wadea (Robert Taylor), který mu tak splácí službu, již mu v dávných dobách prokázal zase Clint. Avšak pro Jakea to je teprve začátek, neboť Clint ho brzy unese i s jeho dívkou Peggy (Patricia Owens), aby ho dovedl k penězům z jejich dávných společných loupeží... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Mol 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnuto. Dobrá stopáž, dobrý prostředí a Taylor i Widmark jsou sympaťáci. Ultimátní je hlavně útok komančů a závěrečná přestřelka ve městečku. Škoda, že nikdy nevznikla dvojka, jak vzali všechny prachy a jeli za děvkama, hazardem a chlastem. Nevěřím, že když už by je teda měli, že by je tam jen tak nechali. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Hodný, zlí a ošklivý v americkém provedení, přičemž tento snímek by se jmenoval Hodný, zlí a krásná. Zlí Widmark touží po zlatě, však si jej také osobně ukradl. Jeho polohu zná ovšem pouze Taylor, s nímž jsou veškeré přátelské vazby přetrhány, a tak aby Taylora v cestě motivoval, musí zajmout nejen jeho, ale i unést jeho slečnu Owens. A tak začíná nepříliš záživná, o to více konverzační, cesta prérií... Zatím nejnudnější Sturges (cca 14 filmů) o putování za schovaným pokladem a se závěrečným soubojem, který byl pro mě velkým zklamáním. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Po technický stránce neměl ve své době Sturges konkurenci, precizní režie a úchvatná kamera. Sturges opět sází hlavně na psychologii postav a minimalismus, především na konflikt dvou bývalých přátel socipatického Hollistera a usazeného Wadea. K plnýmu počtu mi něco málo chybělo, určitě lepší hudba, která je moc dobová a možná i obratnější rozuzlení. Saddle the wind ze stejného roku je přeci jen ještě o kousek lepší. Zaujal Widmark, kterej hraje tak přesvědčivě psychopata, že z toho člověka až mrazí v zádech. Taylor byl velkej sympaťák s charismatem, no mám ho moc rád. Škoda že ho Sturges neobsadil jako Chrise do Sedmi statečných namísto, pro mně málo snesitelného hňupa s napoleonovým komplexem, Brynnera. Bylo by to o ještě dost lepší. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Poněkud kvapně napsaný rodokaps by více přitáhl, kdyby byl lépe obsazen a poměr obou rivalů hlouběji zproblematizován. Záporný hrdina se jeví být více vraždychtivým psychopatem než zrazeným druhem z válečných či banditských let a polepšeným pistolníkem nezachvěje ani stopa zločinné minulosti – ústřední konfrontace se tedy znečitelňuje a potenciálně tvárné napětí mezi přátelstvím a nenávistí (jak je uplatnil ve vnímavěji komponované Jízdě Vysočinou Sam Peckinpah) se ruší ve prospěch jakési okamžité emoce, která vyprávění přervává v zapomenutelnou historku. Život ustupuje vteřině a zápletka se před očima rozplétá lhostejně a nezávazně. Pointa o třetím smějícím se je sice zúročena maximálně, ale indiánský útok, který všechny stmelí, mně osobně přišel jako příliš papírové klišé: ostatně jako každá fráze tmelí také jen dočasně. Klišovitě je vylíčeno i samo prostředí, vyjma některých silnějších akcí, jakou byl třeba pokus o útěk v oblacích prachu a písku. Závěrečná přestřelka, kterou má film vrcholit, je jen chladným epilogem, na nějž by vůbec nemuselo dojít: s vlastním příběhem vůbec nesouvisí, není usouvztažněna s předešlým dějem – a vzhledem k dosud sdělenému nemá žádný smysl. Spíše to vypadá – jako by náhle došel filmový materiál… ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Zachraňovat život starejm kámošům se nevyplácí, hlavně pokud posledním momentem kdy vás kdysi viděli bylo, jak nasedáte na koně a odjížíte jim s 20tis, které si akorát poctivě uloupili v bance. Není tedy divu, že i když pak jednoho dne z vnitřní pohnutky splatit svůj starý dluh zariskujete a zachráníte jim život, nedokážou se přes tudle drobnost přenést. Roli šerifa Jakea Wadea, který tají svou minulost a snaží se žít nový spořádaný život, si zahrál výborně Robert Taylor a jeho starého kamaráda vynikající Richard Widmark - který tu vypadá opravdu roztomile psychopaticky a svojí roli si notně užívá. Nijaká a nevýrazná mi přišla jen Patricia Owens v roli Peggy, ale svojí přítomností nerušila. Příběh je od začátku do konce napínavý a baví. Jediným mínusem jsou snad z pohledu dnešního náročného diváka ne přílišně realisticky udělané akce - prostě když padne facka - není pořádná, když letí šíp - je to krapet špejle. Na druhou stranu jsou tam ale i akce povedené - třebas seskok z písečné stráně je výborný. Celkově z tohodle filmu, alespoň pro mě, sálala ta správná westernová atmosféra. I přes některé chybky slabších 5*. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Při útoku indiánů vidíme, že Clint (Richard Widmark) nabíjí svou opakovací pušku třikrát, než vůbec poprvé vystřelí. Je to nesmysl, protože by si tímto způsobem jen vyhazoval náboje. (Mol)
  • Když na začátku filmu přijede šerif Jake Wade (Robert Taylor) do města, neuváže druhé koně, co má se sebou. Když poté vychází s Clintem (Richard Widmark) z domu, je kůň již přivázán. (Mol)

Reklama

Reklama