foto

Robert Taylor

  • nar. 5.8.1911
    Filley, Nebraska, USA
  • zem. 8.6.1969 (57 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Taylor (vlastním jménem Spangler Arlington Brugh) se narodil 5.srpna 1911 v malém městě Filley v Nebrasce v USA. Jeho otec byl venkovský lékař a matka byla invalidní již od mládí, lékaři jí řekli, že se nedožije třiceti let. Otec svou ženu celý život léčil a a staral se o ni.

Robert se herectví věnoval od dětství, projevil velký talent pro veřejný projev, ale jeho hlavní láskou byla hudba. Hrál na violoncello v orchestru na střední škole. Po maturitě se zapsal na Doen College v Nebrasce, kde 2 roky studoval hudbu. Během tohoto studia založil s dalšími dvěma kolegy z hereckého spolku hudební trio ,,The Harmony Boys“, kde hrál na violoncello a zpíval. Robert ale změnil své plány a roku 1931 se přestěhoval do Los Angeles, kde začal studovat medicínu na Pomona College. Zde se připojil k herecké skupině studentů. Začal uvažovat, že po skončení studia medicíny se vrátí ke studiu dramatu. V roce 1933 úspěšně dokončil studium medicíny, ale dříve, než mohl svůj plán uskutečnit, oslovil ho hledač talentů od MGM a nabídl mu jak smlouvu na sedm let s platem 35 dolarů na týden, tak i nové jméno – Robert Taylor. Jeho prvním filmovým úspěchem byl snímek HANDY ANDY. Následující rok se stal slavným díky roli ve filmu MAGNIFICENT OBSESSION.

V roce 1937 si ho jako hereckého partnera vybrala Greta Garbo do snímku DÁMA S KAMÉLIEMI. Během své 34 – leté herecké kariéry Taylor natočil na 70 filmů a filmovými partnerkami mu byly takové hvězdy jako Joan Crawford, Katherine Hepburn nebo Vivien Leigh. Ačkoliv se proslavil svými klasickými rolemi, vždycky usiloval o role zcela jiné, drsnější a vyzývavější, nechtěl být jen ,,pretty face“ (hezká tvář). Začátkem padesátých let ztvárnil roli vojenského velitele Marca Vinicia v QUO VADIS? Další rok, 1952, si zahrál v klasice Waltera Scotta IVANHOE. Jeho partnerku zde hrála o mnoho let mladší Elizabeth Taylor. Film se stal velkým hitem MGM a tak o rok později následoval další snímek KNIGHTS OF THE ROUND TABLE. V pozdějších letech Taylor často vystupoval v televizních pořadech.

Robert Taylor byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla Barbara Stanwyck, se kterou tvořili tzv. ,,zlatý pár“ Hollywoodu, přátelili se s dalším slavným párem Clarkem Gablem a Carol Lombard. Manželství trvalo 12 let. Po rozvodu v roce 1951 si chtěl Taylor Stanwyckovou znovu vzít, ale nakonec si vzal za druhou manželku herečku Ursulu Thiess, se kterou měl dvě děti. Bydleli na velkém ranči v Kalifornii. Ranč je dodnes známý mezi místními jako ,,starý ranč Roberta Taylora“. Robert zemřel 8. června 1969 v Santa Monice v Kalifornii po těžkém boji s rakovinou plic (byl velmi silný kuřák) ve věku 57 let.

Markéta "Cherish" H

Herecká filmografie

Filmy

2015 Trumbo - a.z.
1969 The Extraordinary Seaman - a.z.
1968 Rouble a deux faces, Le
Where Angels Go, Trouble Follows
1967 Hondo and the Apaches (TV film)
La sfinge d'oro
Return of the Gunfighter
1966 Johnny Tiger
Savage Pampas
1964 A House Is Not a Home
The Night Walker
1963 Cattle King
Zázračná záchrana bílých hřebců
1959 The Hangman
The House Of The Seven Hawks
Zabijáci z Kilimandžára
1958 Party Girl
Saddle the Wind
The Law and Jake Wade
1957 Tip on a Dead Jockey
1956 Den D
The Last Hunt
The Power and the Prize
1955 Many Rivers to Cross
Quentin Durward
1954 Rogue Cop
Údolí králů
1953 All the Brothers Were Valiant
I Love Melvin
Knights of the Round Table
Ride, Vaquero!
1952 Above and Beyond
Ivanhoe
1951 Quo Vadis
Westward the Women
1950 Ambush
Devil's Doorway
1949 Conspirator
The Bribe
1947 High Wall
1946 Undercurrent
1944 Song of Russia
1943 Bataan
Primary Flight Instruction: Stearman N2-S Part 1
Primary Flight Instruction: Stearman N2-S Part 2
The Youngest Profession
1942 Her Cardboard Lover
Stand by for Action
1941 Billy the Kid
Johnny Eager
When Ladies Meet
1940 Escape
Flight Command
Screen Snapshots Series 19, No. 6
Valčík na rozloučenou
1939 Lady of the Tropics
Lucky Night
Remember?
Stand Up and Fight
Verdensberømtheder i København
1938 Američan v Oxfordu
Hrdina dne
Three Comrades
1937 Broadway Melody of 1938
Její domácí přítel
Lest We Forget
The Romance of Celluloid - a.z.
This Is My Affair
1936 Dáma s kaméliemi
Děvče z malého města
His Brother's Wife
Private Number
The Gorgeous Hussy
1935 Buried Loot
La Fiesta de Santa Barbara
Magnificent Obsession
Melodie světa 1936
Murder in the Fleet
Society Doctor
Times Square Lady
West Point of the Air
1934 A Wicked Woman
Handy Andy
The Spectacle Maker
There's Always Tomorrow

TV seriály

1959 The Detectives (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2005 Garbo - a.z.
1997 Mary Pickford: A Life on Film - a.z.
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1952 Hoaxters, The
1951 Challenge the Wilderness
1950 Screen Actors
1948 Secret Land, The
1944 Fighting Lady: Letadlová loď Yorktown
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
Screen Snapshots Series 18, No. 9
1938 Hollywood Goes to Town
1936 20th Century Fox Promotional Film

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1961 The 13th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace