Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

teutates 

všechny recenze uživatele

Dej Al-ovi roli, kde může dělat šaška a on to udělá, udělá takové divadlo, že konec. Každopádně Al je pan herec, nemám důvod ho hanit... ústřední téma je přitom "hodně" silné, ehm ehm. Pan "doktor" Kevorkian je umělec tělem i duší, potom co musel opustit svou milovanou práci v rámci důchodové reformy, snaží se najít vhodné zaměstnání. V mládí se mladý Jack vyžíval v mučení malých zvířátek a co se v mládí naučíš, ve stáří jak bys našel. Tenhle snímeček poukazuje na mentální zdatnost hlavní postavy, která doslova bojuje o svá práva ulehčovat lidem jejich poslední chvilky. 6/10 ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

You Don't Know Jack je vynikající studie charakteru a provokativní morální dilema. Kevorkian (Al Pacino), stojí na tenkém ledě a obhajuje svou pozici. To však film nedělá. Režisér Barry Levinson, to řeší politicky přes charaktery, přičemž každý život je kompletní a důležitý. Není to jen nějaký obyčejný údaj k diskusi. Ať už přijmáme nebo odsoudíme Kevorkianovo chování, je důležité vidět, jaký byl. Proces smrti je těžký sledovat, prohlašování je srdcervoucí. Nechceme na to myslet, ale musíme. Tvůrci filmu jsou jasně na doktorově straně. Ale film je vyvážen i náboženskými fanatiky a moralisty, kteří mají opačný názor, což brání v zobrazení Kevorkiana do obrazu hrdiny. Al Pacino hraje navenek velkou osobnost, ale s velmi citlivým vnitřním životem. Jen ten dabing mě přiváděl na pokraj smrti. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem dříve TV filmy opovrhoval ale později jsem začal poznávat, že se v některých případech jejich kvality vyrovnají i filmům, které jsou uváděny v kinech. U těchto filmů většinou stačí jen dobrý režisér a dobrý výběr herců. "Doktor Smrt" má oboje. Skutečný příběh o doktorovi, který pomáhal lidem zemřít, což samozřejmě společnost nedokázala přijmout je natočený opravdu profesionálně a Al Pacino je jako vždy dokonalý stejně jako ostatní herci ve větších i menších rolích. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Našťastie sa nejedná o film, ktorý pátra po pravde, už vôbec nie bojuje za alebo proti, len pekne, pokojne, v klasickej dramaturgii a v neposlednom rade zábavne opisuje život svojrázneho doktora Jacka Kevorkiana. Na hlbšie poznanie tejto určite ďaleko komplexnejšej postavy málo, no na prebudenie záujmu a čiastočné odtabuizovanie bohato postačujúce. Film o eutanázii na nedeľné popoludnie? Prečo nie, zvlášť pri takom hereckom obsadení s Al Pacinom na čele! Tí, čo nevideli, teraz možno pokrútia hlavou, ale opakujem - bavil som sa. A mám pocit, že aj o tom to celé vlastne chcelo byť. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nesúhlasím s Kevorkianom, súhlasím ale s majstrom Pacinom. Ten neváhal zobrať televízny film (čo mu zabránilo získať oscara), aby skvelo odprezentoval túto viac ako kontroverznú osobu. Ja osobne mu neverím, teda Kevorkianovi, tie ľudomilské reči, ako chcel pacientom v utrpení pomôcť. Bol to vrah, ktorý sa pod rúškom pomoci pekne nabalil. Jeho veta „umieranie nie je zločin“ vstúpila do dejín. V mojich očiach nie pozitívne. Film ale je spracovaný objektívne, bez príklonu na jednu alebo druhú stranu barikády. Stojí za videnie, nech ste už zástancom názoru akéhokoľvek. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Když mluví Neal (John Goodman) s doktorem Kevorkianem (Al Pacino) o tom, jak mu vpravil do krevního oběhu krev z mrtvého člověka, jedná se o událost, která se opravdu stala. Kevorkian chtěl využít poznatky z tohoto experimentu v případné válce, kde by krev padlých posloužila jako transfuze raněným přímo na bojišti. (syphonn)
  • Doktor Jack Kevorkian „pomohl" dle dostupných materiálů ke smrti 130 pacientům, 14 z nich je jmenovitě zmíněno ve filmu. (syphonn)
  • Děj filmu je situován do 90. let, přesto je v něm zmíněna zákonná eutanazie v Nizozemsku, kde ale byla uzákoněna až od roku 2002. (bohhous22)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama