Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

heyda 

všechny recenze uživatele

Jsem určitě pro eutanázii, avšak chápu některé protiargumenty. Tenhle film je výborně odehraný, má slušný scénář i hudbu, ale chybí mu více odborných protiargumentů (že je to proti Bohu za argument opravdu nepovažuji - už jsou s tím svým Bohem amíci trapní). Velmi průměrná je bohužel kamera a především celý příběh se mohl klidně vejít do 100 minut. Každopádně v určitých scénách je tenhle film neuvěřitelně silný a naléhavý, to se musí pochválit. 75% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Kontroverzná osobnosť klinickej medicíny Dr.Jack Kevorkian a jeho profesijné ciele sú témou na plodnú diskusiu a skvelým podnetným materiálom pre filmovú produkciu. Teším sa, že produkt HBO nesklamal čo sa kvality a komplexnosti týka. Filmové plátno zaplavila výrazná postava s dychberúcimi počinmi a rozhodnutiami, výborným hereckým výkonom Al Pacina, vernou až šokujúcou podobnosťou s reálnou postavou. Film je doplnený o skutočne nasnímané dokumenty reálnych ľudí, faktograficky sa dej pridržiava tých najzaujímavejších momentov z Kevorkianovho života. A veľmi šikovným spôsobom sa divákovi dostáva inteligentný a komplexný film, ktorý nenechá chladnú ani jednu mozgovú bunku. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Našťastie sa nejedná o film, ktorý pátra po pravde, už vôbec nie bojuje za alebo proti, len pekne, pokojne, v klasickej dramaturgii a v neposlednom rade zábavne opisuje život svojrázneho doktora Jacka Kevorkiana. Na hlbšie poznanie tejto určite ďaleko komplexnejšej postavy málo, no na prebudenie záujmu a čiastočné odtabuizovanie bohato postačujúce. Film o eutanázii na nedeľné popoludnie? Prečo nie, zvlášť pri takom hereckom obsadení s Al Pacinom na čele! Tí, čo nevideli, teraz možno pokrútia hlavou, ale opakujem - bavil som sa. A mám pocit, že aj o tom to celé vlastne chcelo byť. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mohu si trochu rýpnout? Děkuji. Objektem mého rýpání bude televizní stanice HBO. Ta totiž umožnila účastníkům Oscarové noci 2011 shlédnout Doktora v předpremiéře. Za tento samotný akt jí patří velký dík, o tom žádná. ALE! Co měl znamenat ten ohavný titulek, že tato verze filmu je určena pouze pro bla bla bla...? Koho to zajímá? A co měl znamenat ten ještě ohavnější dabing? Kdo to má poslouchat? Nebojím se napsat, že tyto dvě skutečnosti film zcela degradovaly, a nám tudíž zkazily jakýkoli zážitek z projekce. Výslednou známku aby si pak jeden domýšlel... Nebrblám proto, že česká nátura velí brblat na cokoli, co je zadarmo. Brblám proto, že moje filmové srdce krvácí, kdykoli je svědkem kinematografické vraždy. A jen tak mimochodem; smekám, Ale Pacino! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO se pokaždý chytne zajímavého námětu, proto si ho pamatuju jako televizní kanál, ale i jako společnost, která když se do něčeho vloží, tak to většinou z průměrnosti vybočuje dost záměrně. Do toho s nimi rádi spolupracují velké společnosti, velcí herci, herečky a režiséři s režisérkami. HBO je prostě pojem a já jsem rád, že ve světě existuje společnost, která, tedy dle mého uvážení, točí filmy pro diváky, a ne pro peníze. Doktor Smrt je tak příběhem doktora, který se snaží prosadit euthanasii. Už to Vám zajišťuje celou řadu nesmírně silných scén, které se ve filmu objeví. A že jsem z toho kolikrát měl opravdu nepříjemný pocit. Al Pacino se od poslední role, kterou jsem s ním viděl, šíleným způsobem změnil, ale pro film to bylo jen přínosem. Zvládl totiž ztvárnit zvláštního muže, který to se životem nemyslel zle, snažil se lidem pomoci, svým způsobem. Nicméně každý si to může vysvětlit po svém. Fakt, který každého vyvede z míry je ve filmu záměrně uvedený a při sledování některých scén to každému s city zacloumá. Ještě aby ne...ale to už až v samotném filmu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Al Pacino získal za ztvárnění doktora Kevorkiana ceny Emmy a Zlatý Glóbus za nejlepší herecký výkon v hlavní roli v minisérii nebo TV filmu. (Bibr)
  • Jack Kevorkian zemřel v Detroitu 3. června 2011, více než rok po premiéře filmu. (LudeCZek)
  • Scénář filmu volně vychází z knihy "Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian’s Life and the Battle to Legalize Euthanasia" od Adama Mazera. (contrastic)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama