foto

Barry Levinson

  • nar. 6.4.1942 (76 let)
    Baltimore, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Barry Levinson bol vždy aktívny, čo sa týka zárobku (jeho otec bol podnikateľ). Nikdy sa nespoliehal na producenta. Oveľa radšej sa na producenta „hral“ on sám. Už v mladosti predával všetko možné (autá, Biblie). Popri štúdiu televíznej a rozhlasovej žurnalistiky (štúdium nedokončil) sa stíhal aj aktívne venovať brigáde v TV. Dnes je z neho nielen cenený režisér, ale aj schopný, skúsený a pomerne úspešný producent (rozhodne nie len vlastných filmov). Je špecialista na drámy, stojace na atmosfére a hereckých výkonoch. Po presťahovaní do Kalifornie absolvoval herecké kurzy. Postupne sa čoraz viacej presadzoval ako TV scenárista. Vďaka tomuto lukratívnemu miestu spolupracoval (ako spolu scenárista a herec) s Melom Brooksom na jeho NEMOM FILME alebo HIGH ANXIETY. Herectvo mu nikdy nezostalo úplne cudzie (OTÁZKY A ODPOVEDE Roberta Redforda, ktorého režíroval v „Prirodzenom talente“). V roku 1975 (do 1982) sa oženil s Valeriou Curtinovou. 1979 spolu s ňou pre Normana Jewisona napísal scenár ...A SPRAVODLIVOSŤ PRE VŠETKÝCH (nominácia na Oscara za scenár). Momentálne žije v manželstve s Dianou Rhodesovou. Tá im porodila zatiaľ dve deti.

Režijne debutoval melodrámou DINER (oscarová nominácia ´82– scenár) so Steveom Guttenbergom, Kevinom Baconom a Mickey Rourkeom. Do príbehu vložil veľa z toho, čo zažil. Nasledoval PRIRODZENÝ TALENT s Redfordom a Glenn Closeovou (tá si odniesla nomináciu na Oscara). Nasledujú vietnamská smutná komédia s Robinom Williamsom DOBRÉ RÁNO, VIETNAM (1987) a strhujúci RAIN MAN (1988) s Dustinom Hoffmanom a Tomom Cruiseom. Tento projekt mal pôvodne režírovať Spielberg. Barrymu vyniesol úspech u divákov aj kritiky (Oscar - najlepšia réžia). Portrét slávneho gangstera BUGSY (1991, v hlavnej úlohe Warren Beauty s Annettou Beningovou) je nominovaný na 9 Oscarov. Po slabšom období (ale aj to je nadpriemerné - na scenáristického Oscara nominovaný AVALON a HRAČKY znova s Robinom Wiliamsom) sa vracia v plnej sile dvojicou zatiaľ dvoch posledných vyložene vydarených projektov...

...V druhej polovici 90. rokov zaujal adaptáciou románu Lorenza Carcattera, napísaného na základe skutočných udalostí. SPÁČI, to je strhujúci príbeh o chlapcoch, ktorí sa v dospelosti zapletú do montechristovského aktu pomsty, lží a sĺz. Odľahčením bol WAG THE DOG - svižná satirická komédia o falošnej vojne, majúcej za úlohu zamaskovať škandál amerického prezidenta s De Nirom a dvorným Dustinom Hoffmanom (obaja sa stretli už v „Spáčoch“). Komédia vznikala v čase doznievania aféry Clinton – Lewinská na základe knihy Larryho Beinarta (s Hilary Henkinovou ju zadaptoval David Mamet).

Ale! Ešte pred pár rokmi renomovaný, kritikou milovaný Barry nemá od roku 1998 šťastné obdobie. Začalo sa to veľkorozpočtovou (80,-) adaptáciou sci-fi hororu Michaela Crichtona SPHERE. Nakrúcalo sa na Havaji aj Islande. Po rokoch síce znova spolupracuje s Hoffmanom, ale Crichton z pozície producenta mu rozpráva do nakrúcania. Levinson má dostatok moci, aby sa nezľakol, ale výsledný film nenaplní ambície a Levinsonova povesť je pošramotená. Reputáciu mu vyložene nenapravuje ani trojka Blanchettová – Willis – Thornton v šarmantných BANDITOCH a ani jedna z najslabších „Frat Pack komédii“ ZÁVISŤ (s Benom Stillerom a Jackom Blackom). Nepomáha ani režírovania TV dokumentov ORIGINAL DINNER GUYS + THE 20th CENTURY: YESTERDAY´S TOMORROWS a diváckym nezáujmom trpiace filmy NESPÚTANÁ VOĽNOSŤ (1999) a TRVALÝ MIER (2000). Z jeho ostatnej práce ako režiséra spomeňme fantastické dobrodružstvo PYRAMÍDA HRÔZY (aka Young Sherlock Holmes - 1985). V nej si scenárista Chris Columbus požičal postavy od sira Doylea a posadil ich do vlastného príbehu. z produkcie Stevena Spielberga. Ďalej KONKURENTI (1987) s Richardom Dreyfussom a Danny DeVitom a komédia JIMMY HOLLYWOOD (1994).

Aspoň že sú tu ešte jeho produkčné aktivity. S Markom Johnsonom založil v roku 1990 filmovú spoločnosť Baltimore Productions. Ako producent / šéf výroby kryl chrbát už Stevenovi Soderberghovi (KAFKA), Mikeovi Newellovi (DONNIE BRASCO), Agnieszke Hollandovej (SHOT IN THE HEART), Wolfgangovi Petersenovi (DOKONALÁ BÚRKA), Neilovi LaButteovi (POSSENSSION) či Haroldovi Ramisovi (ANALYZE THIS 2). Apropo, kvôli menu si ho občas mýlia s Barrym Sonnefeldom („Muži v čiernom“).

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Filmy

2020 Harry Haft
2018 Paterno (TV film)
The Day the Laughter Stopped (TV film)
2017 Čaroděj ze země lží (TV film)
2015 Ruku na to
2014 The Humbling
2012 The Bay
2010 Doktor Smrt (TV film)
2008 Co se vlastně stalo
2006 Man of the Year
2004 A Uniform Used to Mean Something...
Hindsight Is 20/20...
Závist
2001 Banditi
2000 Nejlepší obchodníci
1999 Nespoutaná volnost
1998 Koule
1997 Vrtěti psem
1996 Spáči
1994 Jimmy Hollywood
Skandální odhalení
1992 Hračky
1991 Bugsy
1990 Avalon
1988 Rain Man
1987 Dobré ráno, Vietname
Konkurenti
1985 Pyramida hrůzy
1984 Přirozený talent
1983 Diner (TV film)
1982 Bistro
1978 Peeping Times (TV film)

TV seriály

2016 Špinaví poldové (TV seriál)
Original Sin (S01E02)
Pilot (S01E01)
2004 The Jury (TV seriál)
2000 Beat, The (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1984 Investigators, The (TV seriál)

Dokumentární

2009 30 for 30 (TV seriál)
PoliWood
1999 20th Century: Yesterday's Tomorrows, The (TV film)
Original Diner Guys

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2007 M.O.N.Y. (TV film)
2006 Man of the Year
1999 Nespoutaná volnost
1996 Spáči
1994 Jimmy Hollywood
1992 Hračky
1990 Avalon
1987 Konkurenti
1984 Nevěrně tvá
1983 Diner (TV film)
1982 Bistro
Nejlepší přátelé
1980 Inside Moves
1979 ...a spravedlnost pro všechny
1977 Závrať naruby
1976 Němý film
1975 Street Girls

TV seriály

1984 Investigators, The (TV seriál)
1975 Hot L Baltimore (TV seriál)
1970 Tim Conway Show, The (TV seriál)

TV pořady

1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1976 Rich Little Show, The (TV pořad)
1971 Marty Feldman Comedy Machine, The (TV pořad)
1970 Tim Conway Comedy Hour, The (TV pořad)
1967 The Carol Burnett Show (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(93)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace