Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jakou cenu má oddanost samuraje k jeho pánovi? Světově proslulý japonský režisér Takaši Miike během své zatím dvacetileté kariéry realizoval na osmdesát celovečerních filmů a televizních seriálů. Ačkoli pracuje coby námezdný režisér, do povědomí filmových nadšenců, kritiků i dramaturgů prestižních festivalů se zapsal coby všestranný tvůrce, který zadané látce vždy dokáže vetknout osobitý styl, který maximálně vytěží potenciál výchozího konceptu. Tento přístup aplikoval nejen ve videobranži, kde v 90. letech začínal a díky minimálním rozpočtům měl nad projekty v zásadě absolutní tvůrčí svobodu, ale posléze také v hlavním proudu, do kterého pronikl na přelomu tisíciletí. Jeho početná filmografie obsahuje tituly všemožných žánrů od krvavých gangsterek a psychologických hororů přes avantgardní artové snímky či absurdní komedie po dětské pohádky i muzikály. Nicméně až donedávna Miikemu chyběl zářez v žánru, jenž bývá s japonskou kinematografií spojován především – samurajském filmu.
Tento nedostatek se vyřešil angažováním Miikeho k natočení remaku samurajského snímku 13 zabijáků režiséra Eiičiho Kudóa z roku 1963. Miike adekvátně žánru i výchozímu snímku zvolil umírněný klasický styl, který perfektně vystihuje zdejší komplexní úvahu nad samurajskou ctí, která se má odvíjet od absolutní poslušnosti pánovi, jemuž slouží. Kníže Naricugu se zvrácenou krutostí naplňuje hierarchický systém feudálního Japonska, který pánům dával absolutní moc nad životy jejich podřízených. Když má být jmenován do šógunátní rady starších, a tudíž hrozí, že by mohl uvrhnout celou zemi do krutovlády, ustanoví se na žádost jednoho z členů rady skupina samurajů, která na sebe vezme úkol knížete spolu s jeho početným doprovodem vlákat do léčky a zabít.
Tvůrci v čele s Miikem tentokrát klasický příběh pojali jednak s patosem, jenž je pro žánr samurajských dramat charakteristický, ale také s nenápadnou jízlivou nadsázkou. Do kontrastu s etickými problémy samurajů staví každodenní úděl obyčejných lidí z nejnižších vrstev tehdejší společnosti. Současně sugestivně vystihují absurditu vysokých ideálů samurajského kodexu, když vyprávění nechávají kulminovat čtyřicetiminutovým epickým masakrem, kde titulních třináct hrdinných samurajů stane proti dvoustovce protivníků. Film měl slavnostní premiéru v rámci hlavní soutěžní sekce prestižního festivalu v Benátkách a získal několik japonských výročních cen. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

zdenekkk

zdenekkk (hodnocení, recenze)

Kdyby hned na začátku natáčení zabili choreografa bojových scén, možná by ten film za něco stál. Kvantita jednoduše ubyla kvalitu. Sekačka bez nápadu. Navíc současní japonští herci už nedokážou generovat v tváři opravdovou bojovou mimiku. A do toho jsem si to neprozřetelně pustil česky dabované. Ani nevím, za co jsem tomu dal jednu hvězdičku.

AK-47

AK-47 (hodnocení, recenze)

Luxusni zalezitost ! Vyborne jsem se bavil (tarzan, sedm statecnejch hadr :-)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

DVD onedlho vyjde v Hollywood Classic Entertainment, ale s podozrivou minutážou 123 min., čo je oproti tu uvádzaným 141 minútam veľký rozdiel. Tak snáď to nebude zostrihané!? Nemá niekto info priamo zo zdroja?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

LojZza

LojZza (hodnocení, recenze)

Hele, kdy tam umrel ten ronin s yari, ktery se prodal za 200 penez? Nejak jsem ho nezaregistroval zarvat.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Shait

Shait (hodnocení, recenze)

gibbs: to vis z cloveka necaka hned 150 litru krve po zasahu viz tarantino a jeho prace

Matros

Matros (hodnocení, recenze)

Vavča: Režisér prozradil v jednom interview, že postava bandity měla reprezentovat nějakého lesního ducha, a tudýž je nesmrtelný.

Gibbs

Gibbs (hodnocení, recenze)


Neviem či ste si to všimli ale vo filme bolo strašné malo krvi. Nato že sa tam bojovalo z Katanmi jej tam bolo naozaj málo alebo som možno len ohúrený Tarantinovymi filmami.

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

Hej lidi, jsem jedinej, kdo si tady všiml, že třináctý assasin, který není samuraj, je jaksi nesmrtelný? Dostal mečem do krku a na konci filmu se v pohodě poktá skoro bez škrábnutí s jedním ze dvou přeživších, který se v údivu ptá ty jsi nesmrtelný? A já se v údivu ptám, Vy jste nepozorní?!

JFL

JFL (hodnocení, recenze)

Film bude uveden v rámci letošní Filmasie 3. prosince v pražském kině Aero.

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Díky za potvrzení. Jinak jsem rád že tam bude hrát prtoože v Kurôzu zero se mi líbil a jak vidím tak i Miikemu zřejmě když ho chce do svého dalšího filmu :-)

JamieSmith

JamieSmith (hodnocení, recenze)

gemball: Ano, je to Yamada Takayuki. hraje tam dost známých herců, ale díky samurajským sestřihům a špíně, co je pořád pokrývá, je dost těžký poznat do to vlastně je @_@

liquido26

liquido26 (hodnocení, recenze)

Trailer vypadá fakt skvěle, jsem hodně zvědavej :-) Hlavně ale jsem zvědavej na to, jakým způsobem předělá Seppuku.

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Zdá se mi to nebo tam vidím herce z filmu Kurôzu zero kterej hrál postavu serizawy je to v tom traileru v čase 1:22 a na konci mu jde vidět krásně do obličeje v 2:46 budu jenom rád když tam bude hrát :-)

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Další akčnák od tvůrce Kurôzu zero :-) no sem zvědavej a nějaký info o čem to bude by bodlo

Související novinky

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Vyhřezlá střeva ve 3D

Vyhřezlá střeva ve 3D

21.09.2010

Máte na ně chuť? Obstará vám je odborník – Takashi Miike (foto). Tento týden mají v Japonsku premiéru jeho samurajská jatka 13 Assassins a zdá se, že Miikemu zachutnaly remaky i historická témata. V… (více)

Reklama

Reklama