Tomorrow, When the War Began

Akční / Dobrodružný / Drama

Austrálie / USA, 2010, 103 min

Stuart Beattie

• verbal

Když Austrálii anektuje elita japonské armády, která z těžkého kulometu na dvacet metrů netrefí ani pomalu se pasoucího slona, všichni dospělí jsou rázem totálně v prdeli v zajateckých táborech a jedinou nadějí zůstává homoguerrila šestnáctiletých fakanů, kterou zapomněli v buši. Až tohle uvidí císař Akihito, vzteky si otevře břišní dutinu nebo se nechá preventivně obsadit Číňany. Docela nadějný úvod vybujel do totální pubertální kokotiny a já jen s hrůzou čekal, kdy někdo začne hrát famfrbál nebo se bude snažit ošustit Bellu.(14.1.2011)

Film, stejně jako knižní předloha, je australskou variací na osmdesátkový americký flák "Rudý úsvit", a stejně jako on spojuje prvky filmů pro mládež s válečným dramatem. Zatímco "Rudý úsvit" kladl důraz na válečné motivy, australský příběh upřednostňuje teenagerská témata, a především "Rudý úsvit" je machistický, kdežto "Tomorrow, When the War Began“ je vyprávěné dívkou. Kniha, přesněji řečeno série sedmi knih, platí za jeden z předních australských bestsellerů pro teenagery. Výtečná (z hlediska aktualizace pro dnešní dobu) filmová adaptace první knihy je v souladu s tím bravýčkovským fotorománem přesazeným ze školy či klubů do války. Vyprávění klade důraz na psychologii a vztahy, byť v rovině pro mládežnická vyprávění typické povrchnosti, afektovanosti a doslovnosti. Na jednu stranu lze litovat, že tvůrci k předloze nepřistoupili konstruktivněji a nezaměřili se více na motivy, které mohly být dramaticky nosné (výraznější emancipace, opravdová psychologie i zdůraznění střetu teenagerské naivity s fyzičností války). Na druhou stranu je třeba uznat, že jako film pro mládež je "Tomorrow" vítanou "alternativou" oproti středoškolským muzikálům či emo upírům a pokud doje i k realizaci dalších dílů, rýsuje se zde dobrá generační série. Jednoznačné pozitivum série spočívá v tom, že v rámci žánru děl pro mladé eliminuje idealizovaný obraz středoškolského prostředí a podstatné motivy (přátelství, láska, dospívání) zdůrazňuje právě tím, že je zasazuje do válečné situace. Samozřejmě, že z cynického dospěláckého pohledu jsou film i série knih naivní hloupost (především z hlediska vojenské či guerillové taktiky), ale pro své cílové publikum představují ideální dílo, neboť motivy spojené s dospíváním převádějí do neotřepaného rámce. Výmluvně to stvrzuje přehled hodnocení na IMDB, kde film nejvíce bodů získává od žen, především pak dívek mladších osmnácti let. 7/10(26.12.2010)

Budem stručný: Priemerný scenár, priemerná kamera, priemerné herecké výkony, priemerná akcia. Vlastne všetko na tomto filme bolo priemerné (až na logické myslenie a schopnosti vojakov, to radšej nekomentujem). Pravdupovediac som to však podľa tých hodnotení aj čakal, takže sklamaný nie som...(13.1.2011)

Tomorrow, When the War Began je naivný teenegerský film o obsadení krajiny cudzím agresorom a partii kamarátok a kamarátov snažiacich sa o partizánske záškodníctvo pričom film je zacielený hlavne na dievčenské publikum. Nemám nič proti tomu keď pohľadná slečna sa chopí riadiacej páky ťažkého vozu snažiaca sa uniknúť buginám s guľometmi a chlapci sú tu odstavený na čisto vedľajšiu koľaj, pričom scéna v kamióne, ktorým sa snažia zdemolovať most, jasne dá najavo prečo baby a vojna nejde veľmi dokopy. Atmosféra okupácie je takpovediac decentná, a aby naše hrdinky toto prežili majú vojaci IQ cúvacieho hada, proste sem tam nejaké pátranie s akciou, nejaká náhodne prebehnutá hliadka aby to nebolo úplné lážo plážo. Našťastie tvorcovia nezabudli ani na odľahčené scénky a podarenejšie momenty akosi celkom slušne kompenzujú tie úplne trápne. Caitlin Stasey vstupuje do povedomia.(28.12.2010)

Partička studentíků si vyrazí na kampink a během krátkého pobytu začne v austrálii třetí světová. A kdo jiný by ji měl vyhrát, zastavit a nastolit mír, než naši mladí hrdinové. No přiznejme si, nezní vám to jako totální kravina? A taky že je! Režie pokulhává, prázdných míst je tu dostatek, ale to je naproti tomu vyváženo solidní akcí (když na ni dojde), 2-3 sympatickýma studentíkama a říznou hudbou. Nečekal jsem mnoho, ani jsem víc nedostal, ale schazovat to úplně nebudu. 45%(10.6.2011)

Vím, kdyby ta armáda byla schopnější a chovala se podle toho, nemohl by vzniknout tenhle film, nebo respektivě mohl, ale asi by nemohl dopadnout tak, jak dopadl. Ale někdy prostě tu retardaci a neschopnost té invazní armády nejde přehlížet. A kvůli tomu pak taky klesá hodnocení. Přitom film začíná opravdu pěkně, v rámci klasické šablony jemně zajimavějších komedií nám prostřednictvím trochu vtipného komentáře hlavní hrdinky postupně představuje různé podivné existence a po chvíli jsme už na výletě někde uprostřed krásné a nebezpečné australské buše. Herci jsou fajn, hrajou přiměřeně dobře a odkaz na LOTRa potěší. Nepotěší PG-13 a dokonce jenom jediný záběr na holku v plavkách a to dokonce ten co už byl zveřejněn jako forma lákadla před uvedením filmu.. No stejně je velmi příjemné se dívat na celkovou partu holek, všechny vypadají dost k světu, nejvíce samozřejmě Hurd-Wood, ale i Tonkin či ta zmíněná hlavní hrdinka nejsou k zahození. Nesmí samozřejmě chybět ani křesťanka, aby autoři mohli stavět i na problémech s morálními dilematy. Zpět k věci, po chvíli kempování se náhle odnikud objeví celá banda šikmookých asiatů a bez problémů obsadí všechny letiště a přístavy, všechna města, odříznou elektřinu, signál, a prostě všechno. Lidi zavřou do zoo, pár jich postřílejí a vesele začnou čerpat zlato a další blbosti. NATO nikde, OSN nikde, USA nikde (epic fail), Spojenci nikde, atomovky nikde.. No dobře, tohle vše jim možná odpustím, vím jak to v té politice chodí zdlouhavě, takže na tenhle problém počkám do dalších dílů (2012 a 2013). Ale tu už začíná koncert stupidity okupačních vojsk. A neskončí až do konce. Mezitím projde naše banda neohrožených teenagerů křestem ohně, dospějí, zažijí nervové zhroucení i vztahové problémy a všechny takové ty klišé, co zažívají všichni v zombie světech atd.. Ale musím říct, že tohle alespon funguje docela v pohodě, takže za to další plus (i když jsem hlavní hrdinku přestal mít rád). No a prostě to vše neuvěřitelné, co se tam děje na bitevním poli (popravdě aspon jsem se pěkně zasmál, no), mi nedovoluje jít výš, než na průměr. A popravdě, průměr to je. nebudem si nic nalhávat. Oproti Twilight ságy ale velmi příjemný průměr. Kdyby byla nějaká šance, že tohle Twilight v popularitě překoná, nasolil bych i 5 hvězd. Žel, to se nestane, takže zůstávám tam, kde jsem.(9.2.2011)

• AppleCore

Já mam tyhle Vánoce fakt strašnou smůlu. PPL mi nedodali dárek, druhej dárek nefungoval, došlo k brutálnímu přepadení a dneska jsem dokoukal už druhej film, kterej zasluhuje odpad. Pokud tohle všechno neznamená, že rok 2011 pro mě bude perfektní, tak už nevim. Teď k filmu samotnýmu: Ono by to nemuselo bejt vůbec špatný, kdyby se ovšem napsal nějakej solidní scénář, vyloudil slušnej rozpočet a našel režisér, kterej by byl trochu schopnej. Problém spočívá v tom, že to všechno působí jako pilot k nějakýmu hroznýmu seriálu, kterej je financovanej kapesnym desetiletýho dítěte, který se zároveň ujalo režie a obsadilo o pár let starší kamarády. Snaží se to bejt cool a to předevšim explozemi, kdy vždycky kousek čehosi ne/efektně prolítne před kamerou. Když se střílí, tak se to pokouší působit strašně dynamicky, zatim co se divák směje. A když se mluví tak už jde veškerá vážnost stranou. Prostě stupidní debilita plná klišé se špatnym scénářem a špatnym režisérem (neříkám však, že bych byl lepší ;). Uznávám ale, že jsem se bavil víc, než u posledního dílu Saw, kterej mě mučil před pár hodinama. I tak odpad.(27.12.2010)

Báječný bravíčkovský svět kousek od Beverly Hills 90210 obsadí okupační armáda krvelačných asiatů, ovšem armáda odpovídající naivním představám čtenářek Cosmogirl. Nevadí, že spíše než okupace a bojové akce se řeší charaktery a vztahy v partě postpubescentů, kteří unikli zajetí a s mladickým elánem se vrhli na ozbrojený odboj, nevadí, že v duchu Cosmopolitiky jsou chlapecké postavy odsunuty do vedlejší role zábavných mazlíčků a otěží, tedy spíše samopalů, se chopily sympatické dívky, které starosti s antikoncepcí a šminkami vyměnily za starosti se střelivem a výbušninami. Jako pilotní film televizního seriálu inspirovaného klasikou žánru, Rudým úsvitem, by to bylo výborné a zábavné, jako samostatný film to však k uspokojení nestačí. Některé momenty jsou dobré, z Caitlin Stasey jako Ellie by mohla být ostrá ranařka, ale na konci jsem se závěrečných titulků zklamaně ptal, přestože jsem přistoupil na hru o zábavě pro teenagery, zda to opravdu bylo všechno co mohl film nabídnout. Chystá se druhý díl, tak uvidíme.(20.8.2011)

• Davies182

Na tom filmu je všechno hrozně špatně: dialogy a chování postav jsou jedním velikým výsměchem protinožcům; mělo to být aspoň trochu napínavé a není, a v neposlední řadě by tomu výrazně pomohla o DOST kratší stopáž. Vtip je v tom, že ačkoliv je to tak šíleně debilní, že je v podstatě povinnost tomu připlácnout odpad!, stejně to má v sobě něco, co mě donutilo nechat oči přilepené k obrazovce a hltat každičký záběr. Tuhle krásný holky se samopalama, tady vtipná scénka, do toho smršť laciných efektů... Prostě takové 1/2 guilty pleasure, pod dvě hvězdy mě nic nepřesvědčí :-).(7.3.2011)

Výborné australské prostředí. Dobrý nápad. Australská produkce taky daleko lepší než kdyby to měl být Hollywood. Určitě stojí za shlédnutí.(20.2.2011)

• Freemind

Vynikající nápad skýtající tuny možností, pokažený roztřeseným a nevyváženým zpracováním. Hezky rozkreslený začátek a vcelku plastické postavy mě hezky navnadily, očekávaný zlom pak ale přinesl kruté zklamání - po slibných scénách vpádu anonymní armády přicházejí naprosto uhozené blbiny. "Nepřítel" je ukázán jako tlupa neschopných vojáčků, všechny akční scény jsou prostě trapné (honička s motokárami???), vše korunují toporné pokusy o nějaký přesah, výpověď o nesmyslnosti války, kterou definitivně zesměšní nafouknutý závěr. Tohle je opravdu obrovsky promarněná šance.(22.1.2011)

• Sartorius

Poselstvím filmu je to, že nemusíme mít strach z čínské armády, jejíž členové se chovají nesmyslněji, než vojáci z nějaké deset let staré počítačové hry. Naopak se bojím spíše druhého dílu. Námět nabízel tolik možností, škoda že ho shazují četné dějové chyby a nelogické chování postav. Čím dále film postupuje v ději a přibývá akce, tím paradoxně ztrácí na tempu. Začátek byl fajn, ale ke konci jsem se i dost nudil a úplný závěr tomu nasadil korunu. A nemyslím to v dobrém.(17.8.2011)

• Raven0

Je to hloupé až tupé, je to naivní a v závěru neuvěřitelně komické (nechtěně). Válka pro teenagery ve stylu Stmívání, kde jsou místo vlkodlaků a upírů zlí vojáci... Vše ostatní je defakto stejné.(21.10.2011)

• milka

Rudý úsvit pro 21. století se bohužel nekoná. Film, ve kterém parta teenagerů bojuje proti armádě vojáků a hlavní hrdinka řídí kamióny, prostě vybízí k tomu být zábavným a tupým béčkem. Tupé to nakonec je docela dost, ale se zábavou je to o dost horší. Celý film se totiž bere docela vážně a až na pár momentů si z toho tvůrci srandu vůbec nedělají, což v tomhle případě není moc dobré. Akce je celkem dobrá, ale je jí hodně málo a tak většinu času zabírají jenom nudné charaktery a jejich dialogy o tom, jak jde všechno do hajzlu a jedna z postav furt mele nějaký náboženský kecy. Postapokalyptická atmosféra se tu taky nevyskytuje a hezký holky výsledek rozhodně nezachrání. 30%(18.1.2011)

• bartias

Adaptace prvního dílu populární asutralské knižní série je něco jako Rudý úsvit pro hodně romantické povahy. Akce sice nechybí, ale je hodně "venkovská" a zatlačená do pozadí prvními milostnými vzplanutími skoro všech zúčastněných. Není to vyloženě špatný nápad. Škoda, že je na filmu vidět, kolik chybělo peněz. Kdyby to celé financoval Hollywood...(31.8.2011)

• maddy

Nič svetoborné, ale ani žiaden veľký prúser. Zameranie pre násťročné publiku mi nevadilo, najväčší problém filmu je jeho pokus o humor ako z treťotriednej teen komédie v scénach, do ktorých sa naozaj nehodí. V jednej chvíli sa film tvári ako smrteľne vážna dráma, a v zápätí nasleduje humorná scénka, resp. dementné správanie postáv, pri ktorom ostáva rozum stáť. Keď dôjde na akciu je to celkom napínavé ... bohužiaľ, keď akcia ustane a nastupuje na rad scénar, ktorý vkladá hercom do úst vety ako z mexickej telenovely, tak to ide dole vodou. Celkovo 2,5*(26.1.2011)

Příjemné překvapení, které je sice plné klišé, ale ani tak jsem si nenechal zkazit zážitek z filmu. Australských snímků jsem zatím asi moc neviděl (nebo o tom jen nevím), nicméně všechno tu fungovalo jak mělo, od scénáře (pokud je brán s nadsázkou) po režii i zasazení do krásného Pekla. Když divák přistoupí na to, že se jedná o teenage film, a nečeká nic jiného, nemůže být zklamaný..(15.1.2012)

Inu já mám pro tyto snímky asi slabost, "Rudý úsvit" a jemu podobné mám rád a tak i tohle se mi poměrně líbilo, kdy to opravdu dorazil až ten závěr :-) Nicméně faktem zůstává, že se raději budu dívat na středoškoláky a jejich "svět" pocitů a lásek v tomto prostředí, kdy realističnost jde sice opravdu do kytek, ale člověk se aspoň pobaví a navíc neslyší tuny naprosto idiotských dialogů o nesmrtelnosti brouka. Jinak první polovina, která zavádí do děje, je v pohodě a druhá půlka, kdy děcka sáhnou po zbrani je zábavná a s vypnutým mozkem dokonce velmi zábavná. Guerillovou válkou by takto vést nemohli, ale na druhou stranou, by to aspoň mohli zkusit a kdyby u toho vypadali takhle dobře, možná by je ani nezastřelili :-) 7/10!(20.1.2011)

• fugazi

Sedmnácti letý australanky prostě běžně říději osmnácti kolový kamiony. Ty mladší zatím jen střílejí ze samopalu :)(27.12.2010)

• okkac

Australský Red Dawn. A opět stejné pocity, kdy se parta teenagerů klasického mustru (vtipný svalovec, namyšlená blondýna, asiat, náboženská holčička a vyhulený pohodář - jen černoch ještě chybí) stane specialisty přes guerillový odboj, přičemž v reálu by to schytali během několika vteřin a to nějak překousnout nedokažu. Kdyby šlo o ztracenou vojenskou jednotku tak klidně. A obávám se, že oficiální remake Red Dawn, který stále někde vázne, bude to samé.(10.2.2011)

<< předchozí 1 2 3