Reklama

Reklama

...a Bůh stvořil ženu

  • Francie Et Dieu... créa la femme (více)
TV spot

Obsahy(1)

Osmnáctiletá Juliette je nejkrásnější ženou v Saint-Tropez. Zná ji každý, muži ji obdivují, ženy pomlouvají a Juliette žije tak, jak cítí, bez přetvářky a bez předsudků. Svou nevázaností provokuje každého ve svém okolí, což nelibě nesou její pěstouni, kteří si ji vzali z dětského domova. Přitáhla pozornost i bohatého podnikatele Erica Carradina, který plánuje v kraji velké investice. Juliette překročí únosnou míru a její rodina ji chce dát zpátky do útulku pro sirotky, kde bude muset zůstat, než dosáhne plnoletosti... Filmem A Bůh... stvořil ženu zajistil režisér a spoluscenárista Roger Vadim své tehdejší partnerce a později manželce Brigitte Bardotové velkolepý úspěch a popularitu. Saint-Tropez, kde se film natáčel, zůstane navždy spojen s tímto filmem. A byla to právě sláva BB, která se usídlila blízko tohoto malebného jihofrancouzského přístavu a „objevila" ho celému světu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (87)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ve své době odvážný a průrazný snímek, jdoucí velkoryse za hranice běžné a tehdy až dusivé v tomto případě katolické prudérie. Doba, kdy plnoletost nastávala ukončeným 21. rokem života, je dnes stejně nepředstavitelná jako potvrzení lékaře o nenarušeném panenství, vyžádaném místně příslušným biskupstvím. Brigitte Bardotová, zápolící se svou krásou a pubertou se dostává do soukolí, která znají jen tzv. krásné ženy. Oddává se své bouřlivé smyslnosti, ale zcela postrádá schopnost jejího spekulativního pekuniárního zhodnocení, ačkoliv ji v tehdy zapadlém Saint-Tropez má doslova na talíři. Že ve filmu zahajuje svou dráhu jiná mimořádná osobnost francouzské a světové kinematografie hraného filmu, Jean-Louis Trintignant, jakoby míjela všechny komentátory tohoto filmu. Mladík, který se rve o svůj cit, a postupně tak ke zralosti přivádí nejen sebe, ale i svou ženu, která mu tak trochu nečekaně spadla z nebes k nohám, si vede překvapivě zrale a mužně. Ano, i v této době se dospívalo ještě rychle, rozhodně dříve a rychleji než dnes. Závěrečná scéna, v níž vrací svou dívčí ženu do skutečnosti, je triviální jen zdánlivě. Ve skutečnosti je to vítězství mládí a zodpovědnosti nad plochou konvencí, kalkulujícím ideálem žití i nejstarším bratrem, který naopak v této situaci lidsky i rodinně fatálně selhal. Vadimův film je poprávu považován za jeden z důležitých kaménků laviny-vlny rodící se moderní kinematografie hraného filmu, vlny, která nás dělí od někdejšího sentimentalizujícího zvukového filmu třicátých a čtyřicátých let minulého století. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezaujíma ma, ako tento film pôsobil na divákov v čase jeho premiéry, nezaujíma ma, ako sa zmenili kritériá ženskej krásy po 60 rokoch, nezaujíma ma príbeh filmu ani jeho filmárske kvality. Zaujíma ma iba to, že Brigite Bardot bola nadčasovo krásna a Roger Vadim si ju nielen vzal za manželku, ale ju aj ukázal svetu, keď bola v najlepšej forme. Boh stvoril ženu a Vadim Bardotovú. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Drama o krásné ženě (mladičká a svůdná Brigitt Bardot), která dokáže pořádně zamotat hlavu nejednomu muži a o tom, jaký pohled měli filmaři na ženu v padesátých letech (ukaž sílu a žena se podvolí). Nikterak zajímavý snímek trpí pomalým tempem, neboť téměř nemá co vyprávět a jen Brigitte Bardot udržuje stálou divákovu pozornost. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek, který na jednu ženu hledí s velkým opovržením a dosouzením celé její povahy, která ji odsuzuje k chování náležící spíše lehkým ženám než krasavicím na úrovni. Film dává všechny ženy do jednoho pytle a to se mi moc nelíbí hlavně. Každá žena je jiná a proto je Bůh stvořil ne proto, aby sváděli muže, nedokázali porozumět a ovládnout své city a nebo dokonce se chovali jako zvířata. Vše je rozděleno na chytré postavy, které jsou částečně nad věcí, ale čas od času podlehnou kráse BB a na ty tupé postavy, které přehlíží jaká ve skutečnosti je a vidí ji očima zamilovaných. Filmařsky nejde o nic převratné a udivujícího, avšak mě překvapila jasná snaha tvůrců vyhnout se erotickým scénám a ponechat všechen děj v rámci slušnosti a erotiku nechat mimo obraz. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

chcete znat recept, jak z niceho stvorit alespon prumerny film? staci najmout sexbombu a nechat ji cely film promenadovat na platne. verte mi, ze si vase dilko svoje priznivce najde. roger vadim tohle vedel a i kdyz obcas dokazal natocit i docela dobre filmy (barbarella), tentokrat si zcela vystaci s brigitte bardot a i kdyz se filmem tu a tam mihne i nekdo jiny (vetsinou jde o frantiky, kteri jsou pravdepodobne naklonovani, protoze vypadaji vsichni stejne) a pokousi se o dalsi pribehovou rovinu s curdem jurgensem , kterou ale radeji prejdeme mlcenim, vychazi nam spatny film s krasnou BB. a to neni uplne k zahozeni. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (7)

  • V tomto filmu si poprvé zahrály bikiny. (Brtniik)
  • Brigitte Bardot ztvárnila osmnáctiletou dívku, ve skutečnosti ale bylo herečce 22 let. (M.B)
  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)

Reklama

Reklama