Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve více než třicet let starém sci-fi snímku zobrazuje oscarový režisér Richard Fleischer nám nepříliš vzdálenou budoucnost, rok 2022, v níž přeplněná Země zápasí s nedostatkem potravin. Poslední spásou je syntetická strava Soylent, o jejímž původu jsou jen nejasné zprávy. Charlton Heston jako detektiv Thorn přichází při vyšetřování vraždy jednoho z vrchních představitelů Soylentu na hrůzné tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka už tehdy...dobré.. "Baseballáci" v roli bezpečnostních složek a složitý monopolistický stát-firma, který zásobuje přelidněnou lidskou rasu na Zemi výživovým produktem pod názvem Soylent. A hádejte lidé dobří, z čeho asi ta proklatá tajnůstkářská společnost ten Soylent vyrábí..?!!! :-))( Přesvědčivý Charlton Heston v jistě další své oblíbené roli sci-fi hrdiny... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Původní knížka od Harryho Harrisona je v pár ohledech odlišná, ale základní pocit přelidněného světa, kde je čím dál větší luxus mít vlastní bydlení, vodu a jídlo, ten tu zůstal. Kromě toho je Heston jako hlavní hrdina dost charismatický, aby ten film utahnul. Je tu hodně cítit vizuální estetika 60. a 70. let, která je vidět ve všech sci-fi, co se v té době natočily. To se projevuje třeba v tom, jak se i filmová honorace obléká jak Mao :) ale mně tohle už někdy od Planety opic vlastně docela baví. Fandům dystopií rozhodně doporučuju. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film, který předběhl svou myšlenkou dobu o několik desetiletí. Budoucnost se postupně vrátí podmínkami do období středověku. Základních surovin bude nedostatek a na vyspělé civilizace dopadne pohroma jménem hlad. Blahobyt skončil a protože byli lidé zvyklí mrhat, nyní strádají ve všem. Pouze mocní a bohatí mohou jíst pravé jídlo. Střední vrstva se propadne do chudoby a chudých bude většina. Nyní se máme nejlépe za celou svou existenci a přece si toho nevážíme. Jednou to však pocítíme. Provedení filmu je sice levné, ale futuristická myšlenka přeprala mou filmovou pýchu a já říkám jasně ANO! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zas tak mě to neoslovilo. Sice ten příběh je velmi zajímavý, myšlenku to taky nemá špatnou, má to depresivní atmosféru, ale jinak mi ten film připadal poněkud utahaný a až na pár výraznějších scén (hostina s hovězím masem a salátem, SPOILER pochmurná odchod Sola KONEC SPOILERU, finále samotné, zhruba posledních 20 minut - ale nejvíc na mě zapůsobila ta první, protože přesně ukazuje tu depresivní atmosféru budoucnosti, ve které i tohle jídlo je zázrakem mít) mě to zrovna moc nechytlo. Zapůsobilo to na mě jako průměrná scifárna. Ale i tak jsem rád, že jsem to viděl. 3* ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ve své době jistě ambicozní film, který však zpracováním notně zastaral. Nejvíce se mi líbily úvodní titulky s obrazovou koláží světa plného lidí, odpadu, průmyslu a válek. Neúnosné množství lidí na ulicích, v domech, na schodištích či v kostele bylo ubíjející. V řadě scén si člověk vzpomene na podobné filmy - 1984, Loganův útěk (Dům smrti byl vskutku mrazivý) či 451 stupňů Fahrenheita. Klíčový je nedostatek potravin, avšak chybí spousta dalších věcí, třeba předměty denní potřeby, hygienické a další. Jistá vyvolená skupina pracháčů má samozřejmě vše. Tajemství firmy vyrábějící syntetickou potravu se dá odhalit poměrně brzy, a tak šokující závěr se nekoná, je konec konců spíše logický. Film je zcela prost otevřeného sexu (byť je tak samozřejmý, jako procházka kolem řeky) i krvavého násilí. Ubití vysoce postaveného představitele firmy je mimo obraz....což by vcelku nevadilo, pokud by snímek nabídl jiné kvality. Zajímavý námět je z dnešního pohledu zpracován tuctově. Zatímco hudba je velmi dobrá, průměrná kamera neoslní. Soylent Green bych klasikou rozhodně nenazval a do nejlepších sci-fi filmů nezařadil. Na to je po všech stránkách příliš průměrný.... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (11)

  • Herec Edward G. Robinson už během natáčení věděl, že umírá a že další film nestihne. Scéna jeho smrti, kdy volí dobrovolnou eutanazii, je poslední scénou, kterou natočil. Zemřel o necelé dva týdny později. (ClintEastwood)
  • Název filmu označuje umělou potravu, která je v knize vyráběna ze sóji a čočky. (Locksley)
  • Film byl natočen podle románu Harryho Harrisona "Make Room! Make Room!" (Hans.)

Reklama

Reklama