Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

On to není špatný film, rozhodně je citlivě natočený a celkově je po technické stránce precizní. Ale ten příběh...dnešní filmaři si asi pletou originalitu a umění s nudou. Tady převládá to druhé. Hlavní ""hrdinka""je prostoduchá (pardon) blbka, stejně jako většina vedlejších postav (a teď samozřejmě nemyslím její sestru a švagra). Různí sektáři nebo náboženští fanatici mě dokáží opravdu naštvat, ale tohle je krásná ukázka toho, jak lehce se dá člověk zmanipulovat řečmi jako "Tvoje poprvé tě očistí a zbaví tě všech jedů" nebo "Smrt je ten nejkrásnější okamžik". Samozřejmě mluvíme-li o těch prostších a ovlivnitelnějších jedincích :) Každopádně na to, že je to debut, to dobré je... ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Působivý psychothriller s atmosférou nejistoty, paranoidním závěrem a precizní kamerou. Škoda jen, že příběhová linie popisující vztah sester se vyvíjí očekávatelně a nepřekvapivě a zdaleka není tak zajímavá jako flashbacky z farmy, kterou ovládá charismatický a chladnokrevný manipulant, démonicky zahraný Johnem Hawkesem. Závěr, který nechá diváka v tíživé nejistotě, mnohé kompenzuje. Každopádně Durkin si tímto debutem nasadil laťku hodně vysoko. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Výborná Elizabeth Olsen ako holka labilná a pomalý nepríjemný filmík, ktorý vám privolá rýchlu a neustupujúcu depresiu. Debut pôsobivý, kým ale Durkin (ak to zase nezrušia) natočí životopis Janis Joplin, musí sa ešte naučiť pracovať s divákom a nielen mu zobrať chuť do života, na najbližší týždeň, dva ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Znal jsem kdysi jednu, která byla podobná arcipíča jako titulní postava tohoto filmu. A nejlepší rada, kterou můžete dostat, je obloukem se všem podobným vyhnout. Což do puntíku platí i o tomhle filmu s nezapamatovatelným názvem, který mě tak strašně sral, až bych si zoufalstvím rval vlasy z hlavy. Člověk aby k jeho sledování skoro povinně fasoval tlustý manuál, v němž by byl rozepsán autorský záměr, jinak akutně hrozí totální znechucení celou tou hipsterskou fušeřinou, která je - když nic jiného - nudná až k zalknutí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle mohla být fakt pecka. Na rozdíl od většiny uživatelů mě Martha Marcy May Marlene nenudila a rychloposuv jsem používal minimálně. Taky podle mě měla dost slušnou atmosféru a naprosto skvělý námět, jenže bohužel tomu podtrhává nohy jeho nedotaženost. Kdesi v USA vznikla sekta, která je jakousi kombinací Hare Krišna (všichni žijí na statku), Rodiny lásky (všichni to dělají se všema) a sekty Marilyna Mansona (vloupání neznámým lidem do domu a jejich následné zavraždění), ale jestli věří v něco většího, je jedno co, se nedozvíme. Ani se nedozvíme, při jaké příležitosti se sem Martha dostala. Teda jo, něco malinko se nám o její minulosti odhalí, ale moc toho není, ani z dialogů mezi ní a její sestrou se nic nedozvíme. Je tu i několik nezodpovězených otázek - třeba proč vůdce sekty chce, aby se jim tam rodili jenom kluci? Co se samotného vyprávění příběhu týče, vadil mi i ten styl, jakým byl vyprávěn, protože zde to střídání záběrů současnosti a minulosti bylo naprosto nahodilé, kromě scén halucinací, kterých je zde na skoro dvě hodiny dost málo, navíc většina z nich je až v posledních 20 minutách, ale zase jsou dost působivé. Nějaké filozofování tady taky skoro není a celkem mě zklamal i ten konec, kdy není jisté, jak to s Marthou dopadne - film totiž skončí těsně před jednou stěžejní situací, ale nechci víc spoilerovat. Musím ale pochválit skvělou kameru a skvělé herecké výkony, především hlavní hrdinky, která celou dobu opravdu působila, jako by skutečně byla poznamenaná dvěma lety v takové šílené sektě. Celkově ten film není špatný a pan režisér podle mě nějaký talent má, jen by to chtělo příště ve scénáři dotáhnout a pořádně domyslet. A vykašlat se na to moderní a hloupé stavění příběhu na přeskáčku a sestříhat to celé lineárně. Sám mám dojem, že kdyby ten film byl opravdu sestříhán lineárně, fungovalo by to líp a asi i víc napínavě, jelikož tu máme trošku toho thrilleru. 3* ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Elizabeth Olsen (Martha) byla do své role obsazena jen dva týdny před začátkem natáčení filmu. (Terva)
  • Elizabeth Olsen priznala, že natáčanie nahých scén bolo vzhľadom na charakter filmu zvláštne, ale zároveň povedala, že skočenie do vody bolo pre ňu náročnejšie než samotné vyzliekanie: "Z jazera som mala obavy. Niektoré scény v ňom sme mohli natočiť len na jeden pokus, pretože fyzicky bolo príliš chladno na to, aby v ňom človek mohol pobudnúť dlhšie." (Arsenal83)

Reklama

Reklama