foto

Sarah Paulson

  • nar. 17.12.1974 (42 let)
    Tampa, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Sarah Catharine Paulson se narodila 17. prosince 1975 na floridské Tampě, kde s rodinou vyrůstala do svých pěti let, než se rodiče rozvedli. S matkou se přestěhovaly na Manhattan, ale za otcem a dvěma sestrami se do rodiště pravidelně vracela. Od dětství ji přitahovalo divadlo, profesionální debut zahájila ve 12-ti letech ve hře Amerlia Agai. Absolvovala střední školu LaGuardia, a poté Americkou akademii dramatického umění. Na Broadwayi debutovala jako devatenáctiletá ve hře ověnčené cenou Tony Award The Sisters Rosensweig. Nadšené kritiky získala za výkon ve hře Killer Joe a převážně pozitivní recenze ve hře The Glass Menagerie.

Na malou obrazovku vstoupila kultovním seriálem TAJEMNÝ PŘÍBĚH Z AMERIKY (1995) a sérií JACK&JILL (1999), skutečně debutovala v epizodě seriálu PRÁVO A POŘÁDEK (1990). Na velkoplošné obrazovce debutovala ve filmu LEVITATION (1997) v hlavní postavě těhotné dospívající dcery hledající biologickou matku. Lesbickou dceru Diane Keaton hrála v dramedii JINÁ LÁSKA (1999), asistentku Melu Gibsonovi v romantické komedii PO ČEM ŽENY TOUŽÍ (2000). Nezapomenutelný výkon podala v parodii na sexykomedie z 60. let KAŠLU NA LÁSKU (2003). Hrála v nezávislých filmech PLAVKYNĚ (2005) a GRIFFIN A PHOENIXOVÁ (2006) po boku pravidelné herecké kolegyně Amandy Peet. Opravdovou slávu jí přinesla až postava Harriet Hayes v televizním seriálu STUDIO 60 (2006), a také nominace na ceny Satellite Award 2006 a Zlatý glóbus 2007. Svou rolí přinesla do seriálu svěží a vyváženou perspektivu a kritika ji ocenila jako vynikající komickou herečku s nejlepším výkonem v této show.

V roce 2012 se objeví po boku mnoha filmových hvězd v historickém politickém dramatu GAME CHANGE. K příštím projektům patří hlavní role Kate v dramedii FAIRHAVEN (2012), role Sarah v mysteriózním snímku THE TIME BEING (2012) a vedlejší role v dramatu MUD (2013).

Křehká hnědooká plavovláska proslula událostí s nádechem skandálu při předávání cen Tony Award 2005, kde herečka Cherry Jones naznačila v děkovné řeči intimitu jejich vztahu, který trval až do roku 2009. Na svém těle Sarah nosí dvě tetování. Aktuálně žije v kalifornské Santa Monice. Svůj talent pro komedii i drama uplatňuje paralelně v divadelní i filmové tvorbě stejným dílem a se stejnou láskou.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2018 Ocean's Eight
2017 Rebel in the Rye
2016 Blue Jay
2015 Carol
Cena moci
Claire's Cambodia
2013 12 let v řetězech
2012 Bahno z Mississippi
Fairhaven
Prezidentské volby (TV film)
Stars in Shorts
Time Being, The
2011 Martha Marcy May Marlene
Šťastný Nový rok
2010 November Christmas (TV film)
2008 Pretty/Handsome (TV film)
Spirit
2006 Griffin a Phoenixová
Lovci mušlí
Svatba na spadnutí (TV film)
2005 Piccadilly Jim
Plavkyně
Serenity
Ta známá Bettie Page
2003 Kašlu na lásku
2002 Brouk
Cesta do války (TV film)
2000 Metropolis (TV film)
Po čem ženy touží
1999 Blázniví únosci
Jiná láska
1998 Dlouhá cesta domů (TV film)
1997 Levitation
1996 Shaughnessy (TV film)
1995 Friends at Last (TV film)

TV seriály

2017 American Crime Story (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
Feud (TV seriál)
You Mean All This Time We Could Have Been Friends? (S01E08)
Abandoned (S01E07)
Hagsploitation (S01E06)
další epizody (4)
2016 American Crime Story (TV seriál)
The Verdict (S01E10)
Manna from Heaven (S01E09)
A Jury in Jail (S01E08)
další epizody (10)
American Horror Story (TV seriál)
Chapter 10 (S06E10)
Chapter 9 (S06E09)
Chapter 8 (S06E08)
další epizody (12)
2015 American Horror Story (TV seriál)
She Gets Revenge (S05E10)
The Ten Commandments Killer (S05E08)
Room Service (S05E05)
další epizody (10)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Sirotci (S04E10)
Večírek smrti (S04E09)
Zkouška síly (S04E07)
další epizody (13)
2013 American Horror Story (TV seriál)
Head (S03E09)
The Sacred Taking (S03E08)
The Dead (S03E07)
další epizody (13)
2012 American Horror Story (TV seriál)
Ramínko (S02E09)
Nesvatá noc (S02E08)
Temná sestřenka (S02E07)
další epizody (9)
Blue (TV seriál)
2011 American Horror Story (TV seriál)
Birth (S01E11)
Spooky Little Girl (S01E09)
Piggy Piggy (S01E06)
2009 Cupid (TV seriál)
2008 Puppy Love (TV seriál)
2006 Studio 60 (TV seriál)
2005 Chirurgové (TV seriál)
2004 D.A., The (TV seriál)
Deadwood (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2002 Leap of Faith (TV seriál)
1999 Jack & Jill (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Real Life (TV seriál)
1997 Cracker (TV seriál)
1995 Tajemný příběh z Ameriky (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)

TV pořady

2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2016 Full Frontal with Samantha Bee (TV pořad)
68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
5th Critics' Choice Television Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace