Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

On to není vůbec špatný film. Většina lidí ale nejspíš nezkousne absenci nějakého smysluplnější děje. Škatulka thriller je dobrý hoax, protože zde není žádný zvrat, žádné rozuzlení, ba ani žádný závěr. Příběh přešlapuje a mizí kdesi v dáli, tak jako pohled zbloudilé Marcy, jejíž osud a vnitřní pochody zůstanu utajeny už nejspíš navěky. Ikdyž ono "navěky" by nebylo vůbec zlé, pokud by šlo alespoň v závěru trochu víc cítit. Film totiž končí tak, že prostě a náhle jen přestane přešlapovat. Odnesl jsem si však poselství. A to, že žádná společnost není horší či lepší než ty ostatní, protože žádná vás nepřijme cele takového, jaký jste. Každá vás bude chtít zotročit přemírou norem a pravidel. A mně tohle poselství i docela stačí. 66% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nikdy nie sme skutočne živí, ani mŕtvi - proste len existujeme... Podľa popisu k filmu to vyzeral byť perfektný námet, len čo sa týka spracovania tak už to bolo horšie, a to oveľa. Takže mi to je aj celkom ľúto, lebo som sa tešil na túto tému sekty a následného návratu do reality. Bolo pekné ako jej chcela sestra s manželom pomôcť späť do bežného života, ale aj tak Marthine myšlienky stále zostávali akoby v sekte. Čo sa mi páčilo bolo určite to striedanie scén z reality a zo sekty, a následná neschopnosť Marthy rozoznať situácie. Ani po tom všetkom neviem, či mi jej má byť ľúto alebo nie. Ale aj tak škoda, pretože potenciál to malo vysoký. A ten koniec - to by ma zaujímalo či to bola realita alebo len ďalšia paranoja. No a ak to bola realita, tak pokračovanie by mohlo byť ešte dosť dobré - to tam ešte mohli dať ako záverečnú bodku celého filmu. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Znal jsem kdysi jednu, která byla podobná arcipíča jako titulní postava tohoto filmu. A nejlepší rada, kterou můžete dostat, je obloukem se všem podobným vyhnout. Což do puntíku platí i o tomhle filmu s nezapamatovatelným názvem, který mě tak strašně sral, až bych si zoufalstvím rval vlasy z hlavy. Člověk aby k jeho sledování skoro povinně fasoval tlustý manuál, v němž by byl rozepsán autorský záměr, jinak akutně hrozí totální znechucení celou tou hipsterskou fušeřinou, která je - když nic jiného - nudná až k zalknutí. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl tento film, věděl jsem o něm jen jedinou věc - že tam hraje Elizabeth Olsen. Nevěděl jsem příběh filmu, nevěděl jsem, že to je režisérův debut, nic. A možná proto mě to tak překvapilo. Martha Marcy May Marlene je dost působivé komorní drama, které je neskutečně uvěřitelné, především díky hercům. Ne příliš známí (i když u Elizabeth se to změní a věřím tomu, že za pár let ji bude znát daleko více lidí) přesto hodně dobří herci tomu dodávají punc opravdovosti a divák se tak může více přiblížit postavám jako takovým. Navíc ta všudypřítomná temnota a paranoia, která prostupuje celým filmem… k plnému počtu mi chyběla snad jen nějaká opravdu zapamatování hodná scéna či více detailů o sektě jako takové a hlavně o hlavní hrdince. Jinak jsem hodně překvapen, ale co je hlavní, spokojen. A když si uvědomím, že to je režisérův debut, nezbývá mi než smeknout. 80 %. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle mohla být fakt pecka. Na rozdíl od většiny uživatelů mě Martha Marcy May Marlene nenudila a rychloposuv jsem používal minimálně. Taky podle mě měla dost slušnou atmosféru a naprosto skvělý námět, jenže bohužel tomu podtrhává nohy jeho nedotaženost. Kdesi v USA vznikla sekta, která je jakousi kombinací Hare Krišna (všichni žijí na statku), Rodiny lásky (všichni to dělají se všema) a sekty Marilyna Mansona (vloupání neznámým lidem do domu a jejich následné zavraždění), ale jestli věří v něco většího, je jedno co, se nedozvíme. Ani se nedozvíme, při jaké příležitosti se sem Martha dostala. Teda jo, něco malinko se nám o její minulosti odhalí, ale moc toho není, ani z dialogů mezi ní a její sestrou se nic nedozvíme. Je tu i několik nezodpovězených otázek - třeba proč vůdce sekty chce, aby se jim tam rodili jenom kluci? Co se samotného vyprávění příběhu týče, vadil mi i ten styl, jakým byl vyprávěn, protože zde to střídání záběrů současnosti a minulosti bylo naprosto nahodilé, kromě scén halucinací, kterých je zde na skoro dvě hodiny dost málo, navíc většina z nich je až v posledních 20 minutách, ale zase jsou dost působivé. Nějaké filozofování tady taky skoro není a celkem mě zklamal i ten konec, kdy není jisté, jak to s Marthou dopadne - film totiž skončí těsně před jednou stěžejní situací, ale nechci víc spoilerovat. Musím ale pochválit skvělou kameru a skvělé herecké výkony, především hlavní hrdinky, která celou dobu opravdu působila, jako by skutečně byla poznamenaná dvěma lety v takové šílené sektě. Celkově ten film není špatný a pan režisér podle mě nějaký talent má, jen by to chtělo příště ve scénáři dotáhnout a pořádně domyslet. A vykašlat se na to moderní a hloupé stavění příběhu na přeskáčku a sestříhat to celé lineárně. Sám mám dojem, že kdyby ten film byl opravdu sestříhán lineárně, fungovalo by to líp a asi i víc napínavě, jelikož tu máme trošku toho thrilleru. 3* ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Odborník na deprogramovanie Rick Alan Ross označil tento film za "zlatý štandard" filmového zobrazovania sekty vo videu Vanity Fair. (Pat.Ko)
  • Sean Durkin písal scenár už od roku 2007, čiže do finálneho výsledku prešli 4 roky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama