Reklama

Reklama

Další rok

Trailer 1

Kolem šťastného manželského páru obíhají nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Jako jejich důvěrníci vidí do jádra všech jejich zamotaných životů, do jejich přátelství a osamělosti, do naděje a zoufalství, do vzniku nového i zániku starého. A to vše by bylo v pořádku, pokud by se jedna neprovdaná kamarádka nezamilovala do jejich syna. Režisér Mike Leigh, šestkrát nominovaný na Oscara, občas přezdívaný jako "antropolog s kamerou", přichází s další skvělou studií lidských osudů. A v čase, který se odehraje ve filmu, mu na to stačí jeden rok. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná deprese středního věku v Británii, ale stejně tak aplikovatelná kdekoli jinde. Nepoměrně dlouhá, s absencí jakékoli dynamiky, záchytných či sympatických charakterů (kterých by se divák chytil, aby se lépe vtáhl do děje). Existenciální drama, rok oživlých chodících katastrof. Sociálně strašidelné, ale pro mě málo poutavé a extra zdlouhavé. Musím ocenit některé herecké kvality (zejména Lesley Manville jako hlavní neurotická troska). Bohužel Další rok mě jako celek nenadchnul tak, abych ho dobře ohodnotil, a také se svou přes-dvouhodinkou, to má u mě stěží za dvě hvězdičky... ()

feeme 

všechny recenze uživatele

Upřímné vypravování jednoho obyčejného roku života. Možná může proto nudit, ale mě osobně to dá víc než úchvatné pohádky nebo naopak zbytečná dramata. Chce to trochu zamyšlení, a přiznat si, že takhle to bývá. Za tu nefalšovanost velké plus. Co se týče herců, obzvláště Lesley Manville stojí za zmínku; skoro jako kdyby s postavou (velmi smutnou postavou) naprosto splynula. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Brilantní minimalistické konverzační drama, ve kterém se zdánlivě nic významného neděje, ale všímavého a vnímavého diváka nemilosrdně postaví před mnohé reflexe a sebereflexe vlastního života, postojů k němu a vztahů mezi ním a ostatními lidmi. Diváka, který neumí číst mezi řádky a který by tedy nedokázal vypozorovat, co se mezi postavami skutečně děje, by tento film naopak musel po 10 minutách unudit k smrti. Pro postavy typu Mary nebo Kena se ve filmu nenabízí takřka žádné východisko, z čehož poněkud mrazí v zádech, neboť každý máme v sobě kousek z nich - každý jsme přinejmenším občas stěžovatali nad svým osudem, každý někdy lamentujeme nad tím, co jsme si v zárodku sami zařídili, přestože mnohdy ostatním nedáváme nic znát a ani sami sobě si tuto skutečnost nepřipouštíme. Připomnělo mi to podobný, avšak ještě přímočarejší film Den cvoka. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasně vykreslené nálady, pocity a osobnosti. Film, kde se prakticky nic nestane, ale po jeho shlédnutí o něco více porozumíte stárnutí, osamělosti a jiným motivům, které člověka v životě vedou. Ale rozhodně to není idyla, která by ukazovala nějaké krásy. Spíše se připravte na to, že takový ten obyčejný životní styl není žádný med a že lidi, které potkáváte na ulici mají své strasti mnohem častěji na denním pořádku než slasti. Alespoň tak to vypadá ve společnosti, kam vás Mike Leigh zavede. Ústřední dvojice je přesně tím typem stárnoucích manželů, kteří jsou téměř ideálem. Ale kolem nich je plno lidí, kteří svou samotu ve spojení s končící životní dráhou neberou zrovna statečně a vyrovnávají se s ní po svém (alkohol, deprese). Smutné okamžiky nás několikrát dokáží rozesmát a to je ta věc, kdy si uvědomíte, že lidskost na plátně je tak syrová až z toho běhá mráz po zádech. Skvělá režie a hlavně ústřední dvojice Jim Broadbent - Ruth Sheen. Přestože film ryze komorní, tak je to jedna z pecek roku 2011. ()

EvAnSiT 

všechny recenze uživatele

Dokonalé herecké predstavenie! Autentické bezprostredné reakcie všetkých zúčastnených, pri ktorých som mal častokrát pocit, že sa ani nedívam na film, ale niekomu do obývačky. Lesley Manville, britský klenot, zatienila ostatných a po práve dostala na plátne najväčší priestor. Prekrásne zobrazenie plynulosti života, kontrastu medzi stabilným súžitím Toma a Geri a labilnou, plachou a poplašenou Mary. Režisér Mike Leigh ma svojim spôsobom práce na pľaci úplne ohromil. Po filme som ostal v nemom úžase, aj vďaka poslednej scéne, či skôr obrazu. Welcome to my Top Ten !!! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 15. března 2010 na Filmovém festivalu v Cannes v rámci hlavní soutěže o Zlatou palmu. (makimarketa)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama