Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument osvětluje, co vrcholoví nacisté Göring, Speer a Hess prozradili během Norimberských procesů a v sebejistých rozhovorech s psychology a spoluobžalovanými.
Seriál, který spojuje vyprávění s dialogovým dramatem, nabízí nevídaný pohled na tři klíčové nacistické postavy - Hermanna Göringa, Alberta Speera a Rudolfa Hesse. S využitím rozsáhlého výzkumu archivních materiálů v Evropě i Spojených státech předkládá nezveřejněné dokumenty, aby přivedl nacistické válečné zločince opět k životu a sledoval jejich osudy, převyprávéné jimi samotnými, od dopadení, odsouzení a následnému konci: sebevraždě, dvaceti letům vězení a celoživotnímu odnětí svobody. Nejedná se o životopisy v běžném slova smyslu. Budeme mít možnost seznámit se s nejvýznamnějšími osobnostmi z tábora spojenců, od soudců a žalobců až po psychology a dozorce, a lépe pochopit, jak zorganizovali nejdůležitější proces v historii.

1. díl: Albert Speer  Hitlerova oblíbeného architekta Alberta Speera byste za nacistu netipovali. Pocházel z privilegované rodiny, byl vzdělaný, kultivovaný a společensky obratný; představu válečného zločince zdánlivě nenaplňoval. Tyto vlastnosti pracovaly v jeho prospěch a navíc byl natolik chytrý, že pochopil, že spojenci potřebují, aby se přiznal a obvinil ostatní. Po dvaceti letech vězení, která si odpykal ve věznici Spandau, byl v 60. letech propuštěn. Napsal bestseller a objevil se v časopisu Playboy, zatímco jiní nacisté obvinění ze stejných zločinů byli odsouzeni k smrti.

2. díl: Hermann Göring  Hermann Göring byl velitelem Luftwaffe a určeným nástupcem Hitlera. Tento příběh pojednává o jeho poslední porážce a rozhodující roli, kterou sehrál v zákulisí Norimberských procesů židovský vězeňský psycholog Gustave Gilbert. Göring byl shledán vinným ve všech bodech obžaloby a odsouzen k smrti. 14. října 1946 v noci před svojí popravou spáchal sebevraždu pozřením kyanidové kapsle, kterou mu vpašoval do cely dozorce, jenž s ním sympatizoval.

3. díl: Rudolf Hess  Rudolf Hess byl po Göringovi nejvýše postaveným nacistou, který skončil v rukou spojenců. Pomáhal Hitlerovi napsat Mein Kampf a byl Führerovým zástupcem. V roce 1941 při jednom z nejpodivnějších incidentů celé války ukradl Hess jednomotorový bojový letoun a vyrazil do Skotska, aby nabídl Británii mír - bez Hitlerova vědomí. Hitler posléze prohlásil Hesse za nesvéprávného a ten strávil zbytek války v britském zajetí. Když Hess dorazil do Norimberku, nad jeho způsobilostí visel velký otazník, protože tvrdil, že na svoji nacistickou minulosti si nevzpomíná. Tato epizoda sleduje amerického psychiatra Douglase Kelleyho a vězeňského psychologa Gustava Gilberta při snaze objasnit záhadu jak amnézie Rudolfa Hesse, tak i jeho paranoidních halucinací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Je to velice obratně natočeno, doporučil bych to všem, kteří klasické dokumenty nemusí. Neboť zde jde o dramatizaci historických událostí o prvním válečném tribunálu v dějinách. Vybrány jsou 3 rozdílné příběhy čelních představitelů 3.říše, kteří válku přežili. 1.díl - Speer to obratně zvládl, přiznal se a spolupracoval, to jsou vždy polehčující okolnosti, proto nevidím důvod mu zazlívat, že dostal "jen" 20 let. 2.díl - Göring byl borec, to se musí nechat, jak zametl s hlavním vyšetřovatelem při křížovém výslechu. Oběšení ušel, smrti nikoli. 3.díl - Hess byl šílenec, vzhledem k dlouhému životu se nedivím, že se stal vzorem neonacistů (ostatní nacisté byli po smrti, takže jim vlastně zbyl), dostal doživotí. ()

Zik.M 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bych této sérii vytkl je to, že autoři nevyužili ztvárnění soudních prostor a celkem dobrého hereckého obsazení k tomu, aby těch dílů udělali víc. Zrovna o těchle třech postavách toho je k vidění hodně, ale třeba by mě zajímalo chování Rosenberga, Streichera, kontroverze u Jodla a dalších obžalovaných, včetně těch osvobozených. No škoda... Každopádně díl s Göringem byl velmi povedený. ()

Reklama

MartinDrhlik 

všechny recenze uživatele

Dvě výtky: 1) zbytečně velké množství scén, které mohli nechat odehrát autentickými záběry, nikoliv je přehrávat herci 2) v díle s R. Hessem se objevuje herec (jeden z lékařů), který je Hessovi ve tváři velmi podobný - kdyby mu maskéři přidali trochu vrásek, mohl hrát hlavní roli místo Bena Crosse on ;) Celkově, díky druhé a třetí části, velmi dobré. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený dárek k šedesátému výročí Norimberských procesů. Nathaniel Parker jako Albert Speer, Robert Pugh jako Hermann Göring a hlavně Ben Cross jako Rudolf Hess dávají současnému publiku za využití svého nemalého hereckého umění okusit, jaké řeči se vedly před Norimberským Tribunálem v procesech s "těmi hlavními nacisty". A právě tuto trojici vybrali autoři velmi chytře, protože průběh i výsledky jednotlivých případů byly velmi různorodé. Vede samozřejmě dokonale vyšinutý Hess, mimo mnoho jiného obviňující Židy z toho, že jejich spiknutí zahrnovalo i holocaust... Další kvalitní dokumentární minisérie od BBC. Jen buďte varováni před faktem, že jde o z velké většiny hraný dokument; archiválie se tu příliš neprezentují. 80% ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Vydarená rekonštrukcia kľúčových momentov troch najznámejších nacistov, odsúdených v Norimbergskom procese. Z týchto troch dielov mi bol ten posledný asi najzaujímavejší, Rudolf Hess bol vždy podľa môjho názoru zosobnením labilnosti a to slovo tu aspoň raz padlo. Oproti tomu Albert Speer vyviazol z toho najlepšie, aj keď popri jeho inteligencii to bol podľa mňa hlavne veľmi mazaný hráč, ktorý si už od začiatku chystal zadné (aj keď malé) dvierka pre prípad, žeby nacisti predsa len prehrali. Pritom on svojou prácou, plánovaním a perfekcionizmom (napr. vo výrobe alebo spaľovacími pecami) prispel asi najvyššiemu počtu mŕtvol v II.svetovej vojne. Kto vie, či mu to vôbec niekedy došlo.. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama