Neviňátka

Velká Británie, 1961, 100 min

Jack Clayton

Georges Auric

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(25.8.2006)

Rozjezd sice pomalejší, ale postupně atmosféra houstne a v závěru jsem se dočkal velmi silného mrazení v zádech, ve třech momentech to se mnou dokonce vyloženě fyzicky zatřáslo. Bez lekaček, bez explicitních bubáků, jen díky hudbě, kameře a skvělým znepokojivým hereckým výkonům. Na duchařinách neulítávám, ale tahle se mi pod kůži dostala. A dvojznačnost příběhu přijímám s vděčností. 9/10 Horror movie of the Year(16.11.2010)

We lay, my love and I / Beneath the weeping willow / But now alone I lie / And weep beside the tree / Singing "O Willow Waly" / By the tree that weeps with me / Singing "O Willow Waly" / Till my lover returns to me / We lay, my love and I / Beneath the weeping willow / But now alone I lie / O willow I die / O willow I die... (28.12.2008)

Starosvětská duchařská historka Henryho Jamese, jedna z nejlepších nekomediálních rolí Deborah Kerr a precizní scénář Trumana Capotea. Jack Clayton natočil film, který lze brát buď jako duchařský horor (pak je zřejmě nejlepší, jaký jsem viděl), anebo jako drama úzkosti ženy, které se věci vymykají kontrole (rovněž skvělé). Původně jsem dal čtyři hvězdičky, ale protože zážitek z filmu nevyprchal ani po deseti dnech od jeho vidění a příkladně tu melodii, kterou trylkuje David82, nemůžu dostat z hlavy, podíval jsem se na Neviňátka znovu jinýma očima, něco o nich zjistil a potvrdil si domněnku, že je v nich víc, než se na první pohled zdá. Více zde. 90%(12.10.2010)

Velice dobrá psychologická duchařina (adaptace románu Henryho Jamese Utažení šroubu - mimochodem mnohokrát zfilmovaného) potěší zejména strašidelnou atmosférou bez lekaček a silným výkonem Deborah Kerr. Na Wiseovo The Haunting ale nemá.(29.12.2007)

Pro mě vcelku zklamání. Atmosféra na mě příliš nedýchla a tempo se mi zdálo až příliš pomalé. Herecky jinak bez problému, obzvlášť malý Miles hrál výborně ( na dítě ). 6/10.(20.1.2011)

Ttakové zdlouhavé a ne příliš strašidelné.. zajímavá práce se světlem...(10.7.2008)

Jedno balení toaletního papíru by mělo stačit.(14.9.2009)

Ukážkový znepokojivý gotický horor, ktorého scenár spolu-napísal môj obľúbenec a majster americkej gotiky Truman Capote. Krásne znepokojivý príbeh, mrazivý podtext pomaly bublajúci na povrchu a najmä geniálna nedopovedanosť príbehu, ktorý necháva vo viacerých otázkach človeka na pochybách. Síce film trochu zostarol (dialógy a patetickí herci), napríklad taká hudba je hrôzostrašne nadčasová.(28.5.2012)

• bassator

43rd KVIFF 2008 - MIDNIGHT SCREENINGS - Půlnoční filmy, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.8/181(25.8.2009)

• RHK

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(15.11.2009)

Mistrovský kousek, který jen obtížně hledá konkurenci. Po jeho zhlédnutí budete ještě dlouho dumat nad tím, jak to s těmi duchy doopravdy bylo. Malá nápověda: všimněte si, jaké šaty nosí hlavní hrdinka nejprve na začátku a poté na konci filmu... Za zmínku ještě stojí fakt, že inspiraci odtud čerpal i Alejandro Amenábar pro svůj horor The Others, a do dnešních dnů bylo podle něj natočeno hned několik remaků!(11.1.2011)

Film je sice stylizován jako horor, ale jeho podstata tkví ve viktoriánském potlačování sexuality, jíž propadli oba dva mrtví milenci (a jíž se tolik bojí nová vychovatelka). Jiní autoři ovlivnění psychoanalýzou a surrealismem by byli odlehčenější a vtipnější, tvůrci Neviňátek jsou bergmanovsky temnější.(11.11.2010)

Mrazení v zádech, neschopnost se, byť i jen maličko, pohnout. Dokonale vygradované, příjemně strašidelné bez hloupých lekaček a připitomělého konce.___Ještě jsem neviděl, aby nějaký dětský herec s takovým přehledem přehrál dospělého, jak se to povedlo Milesovi Martina Stephense (zahrál si mluvčího "zatracených dětí" v postavě Zellabyho syna Davida ve známém Village of the Damned). Nad guvernantkou Miss Giddens měl ohromně navrch, to všechna čest. Přitom vůbec nepůsobilo směšně, že malý chlapec mluví jako dospělý muž.____Chytlavá písnička provázející celým příběhem.____Perfektní srozumitelná angličtina (i od dospělých), takže tenhle film můžu vřele doporučit těm, co se učí anglicky.____Podobný námět bude asi divák znát z filmu Ti druzí, ovšem tohle je o malounko starší povídání.Oh, look. It's a lovely spider... and it's eating a butterfly.(11.8.2008)

Hmm....žena s dvoma deťmi a služobníctvom uprostred opusteného viktoriánskeho sídla v ktorom sú duchovia ..... aspoň už viem čím sa inšpiroval Amenábar pri natáčaní Tých druhých. Nutno však podotknúť, že tento film má trochu odlišný dej . No v oboch prípadoch možno hovoriť o skvelých hereckých výkonoch, sústredenej réžii, kvalitnom scenári a stupňujúcom sa napätí.(4.8.2011)

Prvni jsem si pustil prequel The Nightcomers z roku 1972, abych mel z "Nevinatek" lepsi filmovy zazitek a rozhodne jsem chybu neudelal. Plno veci tu do sebe hezky zapada a clovek si to pak muze krasne spojit dohromady s pribehem deti, kdyz byli jeste oba sluhove nazivu... Osobne si ale myslim ze atmosfera mohla byt jeste trochu hutnejsi, protoze jsem docela dlouho cekal nez se film poradne rozjel, ale jinak asi nemam temer co vytknout. Na tak stary horor se jedna o velmi odvazny film....(26.8.2011)

666.komentář věnuji příhodně černobílé duchařině, která má dodnes zneklidňující atmosféru a podivné tajuplné kouzlo. Šerosvitná expresionistická kamera snímá jak nádherné lyrické exteriéry v okolí rozsáhlého sídla - zahradu, louky, jezero, růže, tak i honosné interiéry samotného domu. Světlo svící, petrolejových lamp a krbového ohně rozehrává hru světel a stínů. Nová vychovatelka přijíždí opatrovat dva sirotky s nadějí, že bude pomáhat ze všech sil. Počáteční šťastné chvíle se postupně ukazují jako falešné a předstírané. Zlo počne vystrkovat ostré drápky, dům se nejprve v noci, postupně i ve dne plní podivnými zvuky, zjevují se duchové zemřelých a děti propadají krutým zvrhlostem. Snaha vychovatelky, kterou skvěle ztvárnila D.Kerrová, o nápravu se zdá býti nemožná.(15.3.2012)

Viz můj komentář ke Strašení (1963). Je fascinující, jak dva "na papíře" prakticky stejné filmy mohly dopadnout tak odlišně. Zatímco americké Strašení skončilo jako nenáročný, plytký bubu-film, Neviňátka nabízejí hustou, mystickou atmosféru, hrátky s podvědomím a archetypálním strachem. Pomalu a precizně stavěná atmosféra bázuje spíše na efektu dusna a ticha, tvůrci si hrají se symboly a matnými náznaky, nebojí se hrábnout i do témat, která jsou vcelku ostrá i pro dnešní kinematografii (prodloužený polibek na dobrou noc). Prostě - film s pořádným drápem, nekompromisní a bodavý. Jak jsem psal u Strašení (1963) - Jsem pro Neviňátka, jsem pro evropské pojetí, jsem pro strašení nevyřčeným. Klenot.(19.4.2011)

prijemna atmosfera a stylizace - misty vyslovene hutne - a celkove vice nez stravitelne, i pres zub casu :)(17.12.2009)

Nádherné, strašidelné, znepokojivé, málokdy jsem viděl kameru takhle "malovat" (přestože film je černobílý). Můj favoritní záběr: rozhrnuté křoví, za ním soška dítěte, držící v ručičkách ulomené ruce jiné sochy. A dovolím si přidat návod pro diváka uvyklého polopatičnosti amerických filmů: opravdu je všechno tak, jak to vidí guvernantka? A kdo je vlastně nevinný? Ona, děti, všichni, anebo nikdo?(2.4.2008)