Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Devitka 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších vánočních filmů vůbec, takže bezkonkurenčních 5*. Film sice není o našem Ježíškovi (ačkoliv v tomhle případě na tom až tak nezáleží), ale dokazování u něčeho tak pozemského, jako je soud, že něco tak nadpozemského, jako je Santa Klaus, existuje, mě dostalo. I po tolika letech ta vánoční atmosféra z filmu přímo sálá a "černobílá" vše výborně dokresluje. Jsem unešen :-) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Příběh o Santovi, který na Vánoce nosí dárky je lež, kterou vypráví odmalička rodiče dětem po celém světě.. zdá se tedy, že vyvrátit jeho existenci u soudu je poměrně jednoduché a rozhodnutí soudce jednoznačné. Ale věřte nebo ne, těžší je dokázat, že ve skutečnosti není! Tento lehký paradox se mi ve filmu neskutečně líbil. Nelze se divit tomu, že se v Americe jedná o populární vánoční klasiku. Oproti verzi z 1994 oplývá takovým tím pravým kouzlem Vánoc, a především má přesvědčivé a nekřečovité herce. Kdyby Santa skutečně existoval (a kdo ví..), jednoznačně by vypadal jako Edmund Gwenn. Vychválit musím také Maureen O'hara a Johna Payna, ach ta dřívější doba měla minimálně co se stylu týče, něco do sebe! Konec pravděpodobně nemohl být lepší - do poslední minuty je film autentický a přes (na první pohled) absurdnost soudu i důvěryhodný a zachycuje realitu - ale ve finále zkrátka pochybujete a nevíte, co si myslet. Přesto film není žádná kýčovitá fantasy a každý si může domyslet, co chce. Má jediná výtka se vztahuje ke druhé polovině, kde příběh trochu ztrácí dech - navíc jsem se občas i já ztrácela v postavách. Zatím ponechám 4*, časem se ještě uvidí. PS: Co mi hlava nebere je, že si někdo pustí starší AMERICKÝ film o SANTOVI a pak nadává na to, že je to přehnaně americké. Kam jste dali rozum? ()

Reklama

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Fakt, že v Americe jsou Vánoce především oslavou konzumu, nepřekvapuje nikoho. Snad jen tamější nejvyšší církevní hodnostáři se snaží tvářit, že o Vánocích jde o šíření víry a lásky. Že tam existují ženské, které svým dětem odpírají jakokoli fantazii, také dokážu pochopit. I to, že se v New Yorku pohybuje dědeček, který ze sebe dělá Santa Clause, není nijak zvláštní, a využívání této figurky jako reklamního taháku už vůbec ne. Tak proč jen tři hvězdy? Protože američtí bratři v triku do filmu narvali absurdní soudní proces, jelikož asi neviděli žádné jiné východisko, jak téma rozvinout. Poslední půlhodinka se tak k Vánocům hodí asi jako biftek ke krupicové kaši. 65% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Bylo nebylo..." Jen jednou do roka. Je libo ten pohádkový čas vykřesaný radostí z dárků a ozdobiček na stromeček věšených? Pravý Santa Claus a jeho příchod na scénu jako maskota marketingového spřežení veleslavného obchodního domu. Fígle a falše tržního konzumu nechtíc, vzniklé personifikací nadpřirozené bytosti. Půvab uznalého souhlasu "totožnosti a pravosti tváře" tiché fantazie, přání a nadílky v reálném vánočním kouzlu. I malá švitořilka Natalie Wood začala věřit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

EDICE VÁNOČNÍCH FILMŮ, FILM 6/7. Začínám mít pocit, že to nejlepší jsem si nechal na konec. Trochu jsem měl obavy co z toho vypadne, ale nakonec musím říct, že jsem si to docela dost užil. Jako by to někdo točil přímo pro mě - sedla mi pomalejší atmosféra a pomalejší vývin děje, dost mi sedl a líbil se mi (docela povedený na svůj žánr, nutno uznat) pokus podat to své téma co nejrealističtěji včetně reakcí lidí sedl mi ten humor v tom a celkově vlastně i ten příběh. Je to takové nevtíravé, nekýčovité a bez přehnaných emocích, ale o to silnější a přesně takhle to mám rád. Určitě si to někdy s chutí pustím znova - a to jsem "kult" Santa Clause nikdy nemusel. Ale zase je mi sympatické, že tady sám Santa "bojuje" proti tomu, co se z něj obchodníci snaží udělat... Plný počet nedám jen kvůli slabší prostřední části, ale jinak za mě velká spokojenost a zatím pravděpodobný vítěz té mojí vánoční "edice". Silné 4* ()

Galerie (22)

Zajímavosti (17)

  • Je prvním černobílým celovečerním filmem, který společnost Color Systems Technology Inc. elektronicky převedla na barvu, a to v roce 1985. (sator)
  • Snímek obsadil v žebříčku nejlepších fantasy filmů, který sestavil roku 2008 Americký filmový institut, 5. místo. (TheDude)
  • Americký filmový institut zařadil snímek mezi nejvíce inspirativní filmy všech dob na deváté místo. (SeanBean)

Reklama

Reklama