Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menej mystické, ako Weirova Posledná vlna, menej dejovo nabité, ako Proyasovo Knowing, absolútne neporovnávateľné s trikovými apokalypsami, podobne nezávislo podané, ako Another earth a menej psychologicky prepracovanejšie, ako Trierova Melancholia. Lenže....je z nich jednoznačne najcivilnejší. Už podľa výpočtu filmov, s ktorými má Take Shelter základné styčné body, je jasné, že sa nejedná o žiaden originálny námet. S tým už nič neurobí ani spracovanie. Tento námet je už podľa mňa natoľko prevarený, že by si mali dať scenáristi od neho na čas pokoj. To je aj dôvod nižšieho hodnotenia. Film je to sám o sebe kvalitný. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca "klubovka", ktorá ťaží predovšetkým z paranoidnej temnej atmosféry, ktorá sa zhusťuje až k záveru, nad ktorým som dumal ešte nasledujúce ráno po nočnej projekcii. Michael Shannon je parádny herec - vie byť citlivý, dramatický, démonický, bláznivý, pričom všetko mu veríte a jeho dvojmetrová postava to celé iba umocňuje. Jeff Nichols zabodoval! ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech originální a poutavý snímek, o paranoidním obyvateli, malého městečka, kterého noční můry, blížící se katastrofy, dovedou až k nápadu, udělat si na zahradě úkryt a svým chováním si zprotivit celé město. Jak příběh a atmosféra, tak i výkon Michaela Shannona, udrží pozornost až do překvapivého finále. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo. Hra s divákem na pomezí paniky, paranoie, plíživosti a flagelantství. Motiv nejistoty budovaný nespolehlivým vypravěčem a vrstevnatými náznaky, takže člověk vězí kdesi mezi čtením filmu jako sociálně-rodinného dramatu o propukající schizofrenii a mrazivého apokalyptického podobenství o rozkládajícím se světě. Obě roviny se skvěle propojují a závěr (jakkoli na hraně) díky tomu vyznívá patřičně mysticky. Nichols elegantně, bez křeče a s lehkostí natočil něco, o co se roky takový M. Night Shyamalan jen pateticky pokouší. Film o předtuše, strachu, zranitelnosti a konci civilizace, hladké ztvárnění mnoha katastrofických vizí a pocitů blízkého zániku světa, jak ho známe. Náramná záležitost jak v žánru thrilleru, tak v žánru psychologického dramatu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

O něco pomalejší a méně naléhavější než Půlnoční dítě, ale poslední záběr si pátou hvězdu prostě zaslouží. Skvělá hudba, sny, ptáci, kryt, plynové masky a čekání na bouři. Tenhle snímek je ovšem bouří plný... Michael Shannon jakoby vypadl z oka Richardu Kielovi (Jaws - Zub z J.Bonda), jen ocelové čelisti mu chybí. Duševní rozpolcenost ovšem zvládl na jedničku! Pro neznalé je lepší neprozrazovat nic. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Na speciálních efektech se podílela společnost Hydraulx založená bratry Strauseovými. (Brousitch)
  • Keď Curtis prvýkrát v noci upratuje kryt, Samantha sa pozrie von z okna a vidí, že z krytu vychádza svetlo, akoby v ňom bolo rozsvietené. Hneď v ďalšom zábere však môžeme vidieť, že Curtis má so sebou v kryte iba malý lampáš, ktorý také silné svetlo nedokáže vyprodukovať. (GTS_PUNK)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama