Reklama

Reklama

Šerif Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) původně pracoval u losangeleské policie, ale po jedné zpackané akci skončil jako šerif ospalého městečka u mexických hranic, Sommerton Junction. Šéfovat bandě neschopných policistů v poklidné zašívárně, kde je nejvážnějším zločinem šťourání se v nose, není žádné umění. Dny plné nudy utne až telefonát agenta FBI Johna Bannistera (Forest Whitaker). Při převozu z Las Vegas do mexické věznice totiž uprchnul nebezpečný boss mexické mafie Gabriel Cortez (Eduardo Noriega). Během transportu ho vysvobodili členové jeho drogového kartelu a on se snaží prchnout do své domoviny. S pomocí kumpána Burella (Peter Stormare) a s rukojmím prchá Cortéz v našlapané Corvetě ZR 1 rychlostí 250 mil/hod k hranicím. Poslední překážkou na cestě ke svobodě je právě šerifovo městečko. Jenže zdejší strážci zákona a pořádku se moc netváří na to, že by se měli postavit do cesty muži, na nějž je celá FBI krátká. Jejich šéf ale nechce znovu pošpinit svou pověst, a tak nakonec provětrají své zbrojnice a vytáhnou z nich pušky, kulomety a meče a vydají se vstříc nelítostné řežbě s cílem zastavit zdánlivě nepřemožitelného gangstera a jeho pohůnky. Bude městečko Sommerton Junction díky šerifovi Owensovi Cortézova konečná? (Magic Box)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 247)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem vic, o hodne vic. Pribeh naprosto jednoduchej a z nejakyho nahaneni drogovyho krale se za chvily stane lehce usmevna variace na vsemozny zavodni filmy, kdy je vzdy na silnici nejaka prekazka, pan velkej borec ve svy nadupany kare udela nejakej tricek a vymlety polisi zustanou jen cumet, pripadne lezet v kaluzi krve a mozku. No a vse to samozrejme smeruje k tomu zaverecnymu stretu s mocnym Arnoldem, kuli kterymu si tenhle film urcite pustilo 99% lidi. Ten je sice videt prubezne po celou dobu filmu, ale jen se tak poflakuje po meste a tak i kdyz se vlastne furt neco deje, cely se to tak nejak tahne a nudi. No a pak konecne pride zaverecna vyrubavacka, ktera je bohuzel ale sfouknuta prilis rychle, Arnold je viditelne unavenej a ani ty hlasky z neho moc nelezou a clovek si neuzije ani to hovado Knoxvillea. Kdyby byl zaver epictejsi, urcite by to hodnoceni o kus vytahlo, takle jen zklamany 3*. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tak spíše ne-e, než jo-o. Očekával jsem osmdesátkovou poctu, pomník a trošku té sebechvály. Obdržel jsem samohanu v dosti nevzhledném hávu. Verbitch si to zase shrnul tak pěkně, že na něj s radostí odkazuji a pošetřím si díky tomu klávesničku (Herr Jirži, mě naopak džekec Noksfile líbila se. Ona ten posletni důfot, že to dochledět do konec, ja? Chumor a tak dal. Sranta to plpy jak minister Bendl, ale poržhad ještě natpruměr oproti sbytek filma). ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem, že Arnold neumí moc hrát a že je jeho nasazení v době, kdy už nemůže oslňovat muskulaturou, poněkud kostrbatým tahem. Není. Arnold sice skutečně nikdy nebyl Daniel Day-Lewis, to od něj nicméně nikdo nečekal. A neměl by ani teď. Last Stand využívá veteránův ošlehaný ksicht efektněji, než okatě prohláškovaný domov důchodců v podobě Expendables 2 a zároveň ho galantně netlačí do polohy, v níž by musel předvést více, než na kolik má. Samotný film pak není ničím jiným, než trochu nákladnějším akčním béčkem s příkladně připitomělou zápletkou. Tvůrci ho naštěstí sem tam zpestřili (úmyslně i nechtěně), ať už komickým digitálním gore, kulometem ve školním autobusu či autohoničkou v kukuřici, navíc disponuje celkem fajn vidláckou atmosférou. Závěrečný old school duel na mostě příjemně drbe divákovu nostalgii a zároveň si zachovává půvabný nadhled. Je to debilní, ale dobrý, Arnolde. Zase jednou trčím v osmdesátkách a dobrovolně se stydím. (: ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Arnold ztvárňuje postavu, která by před padesáti lety velmi slušela Johnu Wayneovi (srovnání s Rio Bravem je nevyhnutelné). Jenomže zatímco Duke bral budování vlastního kultu seriózně, kalifornský ex-guvernér projevuje mnohem vyvinutější smysl pro sebe-ironii, která se dotýká i „nedotknutelného“ tématu patriotismu. Oblíbený terč vtipů představuje Schwarzeneggerův pokročilý věk a pomocí střetů pomalejšího světa odpočívajícího šerifa s akcí napěchovaným světem celostátně hledaných padouchů je vyprávění strukturováno. Konečná je z její comebackové podstaty vystavěná jako návrat k žánrovým tradicím, pročež oldschool metody protřelého strážce zákona nutně přinášejí větší efekt než sebemodernější technika poněkud opožděných agentů FBI (ačkoli také šerif musel kvůli product placementu vystřídat koně za chevrolety). Lehce překombinovaný scénář využívá většiny klišé béčkových akčních filmů (naštvané vystřílení zásobníku, zrádce ve vlastních řadách) a maximálně vytěžuje fetiše dělající Spojené státy Spojenými státy (rychlá auta, silné zbraně). Skloubení westernové nostalgie s hyperrychlou akcí zde přesto funguje o poznání hůře než v Hodném, zlém a divném. Akční scény nejsou – zřejmě i kvůli nižšímu rozpočtu – dost přestřelené, padouch dost výrazný a film náležitě vygradovaný. Všechny vedlejší postavy jenom vyklízejí prostor pro Arnolda, který si bez přehnaného snažení pojišťuje své dávno zasloužené místo v pantheonu velkých akčních hrdinů. Bez něj by šlo pouze o ucházející akční vycpávku večerního televizního vysílání, ve které by zřejmě nikoho nenapadlo spatřovat místy podnětný příspěvek do diskuze o současné vlně retro akcí. S Konečnou se to má podobně jako s Postradatelnými - kdykoli je na plátně akční legenda (zde bohužel jenom jedna), zábavnostní hodnota letí prudce nahoru. Jsem ale přesvědčen, že kdyby měl Kim větší režisérskou volnost, jde o mnohem masivnější akční nášup, u něhož budou snáze rozpoznatelné momenty prostě špatné a špatné záměrně (v duchu naivních akčňáků). Jako nový film s Arnoldem, jakého jej máme nejraději, uspokojující. Jako nový film jihokorejského mistra mnoha žánrů mírné zklamání. 65% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Konečná má jedno zásadní pozitivum. Na nic si nehraje. Nesnaží se nám totiž nacpat nějaký hlubokomyslný nebo spletitý příběh třeba s nádechem nějakého tajemna. Ne, je to pravý akční film, kterému lze sotva co vytknout. No schválně, příběh jednoduchý jako žebřík, automobilové honičky jako z NFS: Most Wanted, střílení ze všech možných zbraní, krev a roztrhaná těla, návrat Arnolda a humor, humor, který stříká z každýho záběru. (Teda, mně to aspoň tak přišlo, protože jsem se musel furt smát). Určitě bych mohl jmenovat dál. Například záporák byl perfektní. Nebyl to žádný debil, jen měl prostě trochu smůlu a hlavně, na konci cesty, na konečný, stál Arnie. Možná filmu chybělo větší vykreslení postav, nebo rovnou lepší postavy, aby bylo zkrátka komu držet palce, ale to nikoho po deseti minutách už netrápilo. Arnold zde představuje starce na vejminku, ne žádného kovového likvidátora a to je prostě fajn, to nám, co mají plakát Johna Matrixe na zdi, stačí. Druhý den, jsem už sice nevěděl, o co v tom kině šlo, ale jedno vím jistě: „Dobře, že je zpátky. Konečně.“ ()

Galerie (42)

Zajímavosti (42)

  • Väzeň Frank Martinez (Rodrigo Santoro) má na pravom predlaktí vytetovanú frázu "Semper Fi" (alebo tiež Semper Fidelis), čo znamená "navždy verní" a čo je motto americkej námornej pechoty. (N0X.)
  • V čase 1:24:45 střílí hlavní aktér Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) ze staženého postraního okénka auta a o pár vteřin je totéž okénko zavřené. (forkys)

Související novinky

Kevin Smith a nejdivnější horor všech dob?

Kevin Smith a nejdivnější horor všech dob?

14.10.2013

O bizarním projektu Tusk mluví Smith na conech už zhruba půl roku, ale teď se film opravdu stane realitou – natáčení začne už příští měsíc a svérázný scenárista a režisér právě pilně obsazuje hlavní… (více)

Conan, Odyseus a Ben-Hur plánují návrat

Conan, Odyseus a Ben-Hur plánují návrat

16.01.2013

Jeden fantasy, jeden mytologický a jeden „téměř-biblický“ hrdina se vrátí na plátna kin. Arnold Schwarzenegger během propagace blížící se Konečné promluvil i o dalších projektech. Tím nejzajímavějším… (více)

Nezastavitelný Schwarzenegger

Nezastavitelný Schwarzenegger

08.05.2012

Herectví mu muselo šíleně chybět. Jde totiž z filmu do filmu. V novém traileru na The Expendables 2 je zdaleka největší hvězdou, ačkoli se zřejmě ukáže jen v jedné (klíčové) scéně. Dotočil už i… (více)

Schwarzenegger, DeVito a Murphy – trojčata?

Schwarzenegger, DeVito a Murphy – trojčata?

02.04.2012

Bláznivý apríl máme za sebou, přesto je tu zpráva, u níž člověk doufá, že jde o hloupý žert. Jenže ve studiu Universal prý zcela vážně připravují pokračování komedie Dvojčata. Arnoldův historicky… (více)

Reklama

Reklama