foto

Harry Dean Stanton

  • nar. 14.7.1926 (90 let)
    West Irvine, Kentucky, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Za 2. svetovej vojny slúžil u námorníctva v Tichomorí a potom študoval tri roky na University of Kentucky v Lexingtonu, kde sa prvýkrát predstavil na javisku ako smetiar Alfred Doolitle v komédii Pygmalion. Štyri roky navštevoval herecké kurzy v kalifornskom umeleckom učilišti Pasadena Playhouse a vystupoval s rôznymi zájazdovými divadlami. V roku 1957 sa vrátil do Los Angeles, kde sa hneď uplatnil už pod menom Dean Stanton v televíznych seriáloch a hollywoodských westernoch.

Dlho sa objavoval iba vo vedľajších postavách, z ktorých vynikajú najmä jeden zo spoluväzňov Paula Newmana vo filme Frajer Luke, agent FBI v mafiánskej ságe Krstný otec 2, člen bandy zlodejov dobytka Calvin vo westerne Zastavenie na Missouri, bankový lupič Jerry Schue v krimi dráme Na slobode alebo palubný mechanik kosmickej lodi Brett v sci-fi horore Votrelec.

Výraznejšie na seba upozornil až úlohou agenta Buda, vymáhajúcého navrátenie nesplatených áut v čiernej komédii Repo Man. Medzinárodný úspech mu priniesla postava samotárskeho a tichého Travisa Andersona, ktorému sa rozpadlo manželstvo a po čase sa opäť stretáva so synom aj so ženou (Nastassa Kinski) v psychologickej dráme Paríž, Texas. Často sa objavuje aj vo filmoch Davida Lyncha, väčšinou ale iba ako vedlajšia postava (majiteľ karavanov v Twin Peaks alebo brat Alvina Straighta v Príbehu Alvina Straighta).

Okrem hereckého talentu je obdarený aj hudobným nadaním. Ako spevák hosťoval na koncertoch Boba Dylana, Carol Kingovej alebo Joan Bazovej. Jeho spevácky talent sme mohli vidieť aj vo filmoch Frajer Luke, Láskou posadnutí. Hudobne sa podieľal tiež na soundtracku k spomínanému filmu Paríž, Texas.

Igorko "gumolit" Tajgorko

Herecká filmografie

2017 Lucky
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Epizoda 1 (S03E01)
Sick of it All
2013 Konečná
Život je boj (TV seriál)
9 Full Moons
2012 Avengers
Carlos Spills the Beans
Sedm psychopatů
2011 Rango
Tady to musí být
2010 On Holiday
2009 Alice (TV seriál)
Open Road
2007 Good Life, The
2006 Alpha Dog
Inland Empire
My dva a křen
Pitva mimozemšťana
Velká láska (TV seriál)
2005 Příběh Wendella Bakera
2004 Chrystal
Velká rána
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Kurs sebeovládání
2002 Ginostra - mafie nespí, mlčí
Sonny
2001 Přísaha
2000 Muž, který plakal
Sand
1999 Cesta do Cannes
Příběh Alvina Straighta
Zelená míle
1998 Max a Kevin
Strach a hnus v Las Vegas
Žaloba
1997 Jak ta je úžasná
Midnight Blue
Tajný agent Jack T.
1996 Cesta mrtvého muže (TV seriál)
Periskop nahoru a dolů
Playback
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Schůzka s cizincem
1994 Modrý tygr
Proti zdi (TV film)
1993 Gentleman Who Fell
Hotelový pokoj (TV seriál)
Rukojmí (TV film)
1992 Cruise Control
Když má muž problémy
Twin Peaks
1991 Payoff (TV film)
1990 Čtvrtá válka
Zběsilost v srdci
1989 Monster Maker (TV film)
Rozbouřený život
Sni svůj krátký sen
1988 Cowboy and the Frenchman, The (TV film)
Pan North
Poslední pokušení Krista
Pravý Američan
1987 Slamdance
1986 Deja View
Kráska v růžovém
1985 Kouzelné Vánoce
Láskou posedlí
UFOria
1984 Bear, The
Paříž, Texas
Repo Man
Rudý úsvit
1983 Christine
I Want to Live (TV film)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Lékařská akademie
1981 One from the Heart
Útěk z New Yorku
1980 Black Marble, The
Oldest Living Graduate, The (TV film)
Smrt v přímém přenosu
Vojín Benjaminová
1979 Frajerka Annie a Pusinka (TV film)
Růže
Vetřelec
Wise Blood
Young Maverick (TV seriál)
1978 Na svobodě
Stoupat jak dým
1976 Zastavení na Missouri
1975 Rafferty and the Gold Dust Twins
Ranč Deluxe
Sbohem buď, lásko má
The Legendary Curse of the Hope Diamond (TV film)
Win, Place or Steal
33 stupňů ve stínu
1974 Cockfighter
Kde kvetou lilie
Kmotr II
Nevěsta pro Zandyho
1973 Dillinger
Pat Garrett a Billy Kid
1972 Cisco Pike
Plač pro mě, Billy
1971 Dvouproudá asfaltka
1970 Intruders, The (TV film)
Kellyho hrdinové
Výtržníci
1969 Lanton Mills
1968 Day of the Evil Gun
Gang v mini
1967 Frajer Luke
Hostage, The
Nastal čas zabíjet
1966 Dangerous Days of Kiowa Jones, The (TV film)
1965 Jízda v bouři
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Pro hrst dolarů
1963 The Man from the Diners' Club
1962 Hrdinův ostrov
Jak byl dobyt Západ
1961 Million Dollar Incident, The (TV film)
1960 The Adventures of Huckleberry Finn
1959 A Dog's Best Friend
Adventure Showcase (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
Pahorek Pork Chop
Rawhide (TV seriál)
The Lawless Years (TV seriál)
1958 Decision (TV seriál)
Pyšný rebel
1957 Tomahawk Trail
Věznice ve Fort Laramie

Dokumentární

2014 Fishtail
2012 Harry Dean Stanton - zčásti fikce
Char·ac·ter
2007 Being Michael Madsen
Brando (TV film)
2006 Buy the Ticket, Take the Ride: Hunter S. Thompson on Film
Wanderlust (TV film)
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
2003 Beast Within: The Making of 'Alien', The
Bukowski: Born into This
2002 Filmové žánry (TV seriál)
The Short Films of David Lynch
2001 Alien Evolution (TV film)
1997 Monte Hellman: American Auteur
Tobacco Blues
1996 Ben Johnson: Third Cowboy on the Right
1993 Warren Oates: Across the Border
1990 Motion & Emotion
1988 Les Français vus par (TV seriál)
1978 Renaldo and Clara
Straight Time: He Wrote It for Criminals (TV film)

Hudební videoklipy

2013 The Killers feat. Dawes - Christmas in L.A. (hudební videoklip)
1983 Paul McCartney & Michael Jackson: Say Say Say (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace