Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

liuk 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu nezáleží snad ani tak na tom, jestli je divák schopen přistoupit na totální fikci a historické výmysly včetně obrovských mloků vandrujících po horách jako kdyby měly kamzičí nohy. Spíš záleží, jestli je schopen užívat si 100 minut záběrů na krásnou Raquel Welch, zpestřenou občas nějakým tím nezapomenutelným soubojem s obrovským dinosaurem, přerostlým hmyzem nebo ptákem. A jak sexy, resp. zajímavé tyto elementy jsou, na celovečerák to mě bohužel nestačilo. Je sice pěkné, že pravěcí lidé žijící ve stejné době jako dinosauři nemluví anglicky, jenže to jejich štěkání také není žádné terno. Holt pochodování Raquel a jejího milence po rozpražené zemi, jejich pendlování mezi dvěma znepřátelenými kmeny a občas nějaký pěkný trik nebylo nijak extra záživné, ale s podobným naivním, hloupým příběhem tento epos o pravěké Barbarelle asi o moc jinak a lépe natočit nešel, kouzlo ale určitě má a povedený závěr také. Teď nastává otázka, co je lepší. Jestli zcela jasně ujeté a vymyšlené One Million Years B.C. a nebo připravovaný opus Rolanda Emmericha 10.000 BC, který se asi bude snažit tvářit realisticky, ale ve výsledku při dolování totální zábavnosti z něj může vylézt ještě větší blbost. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Viděno kdysi dávno. Přišlo mi to fakt neskutečně debilní. Nicméně Raquel je překrásná a výhoda je v tom, že k filmu nepotřebujete titulky. Postavy tam jen vydávaj různý skřeky. Triky stojej za hovno. Ať si řiká, kdo chce, co chce, ale ty různý boje s ještěrkama, tyranosaurama a podobně jsou spíš k smíchu. Je to holt 40 let starej film. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nazvat tento film historicky nepřesným by byla ještě pochvala :-D V naivním Hammerovském pojetí pravěku žijí vedle sebe dinosauři, obří pavouci, obří želvy, obří leguáni, lidoopi, jeskynní lidé a topmodelky s hladce oholenýma nohama. Máme tady dva hlavní kmeny - tmavovlasé, kteří jsou poměrně barbarští celý den loví a celý večer se perou o jídlo, a o něco civilizovanější světlovlasé, mezi jejichž záliby patří rybolov, výroba ozdob a jeskynní malba. Co se vám v tomto pravěku může přihodit? Například si můžete lovit rybičky v jezírku, očumovat bábovky v kožešinových bikinkách a najednou se z ničeho nic vynoří tyranosaurus rex a sežere vás. Další možností je, že se koupete v jezírku a najednou si přiletí pterodaktyl a odnese vám v pařátech slečnu jako potravu pro svá mláďata. Zkrátka v hammerovském pravěku se určitě nudit nebudete. Oceňuji, že pravěcí lidé nemluvili anglicky :-)) Triky na tehdejší dobu nejsou vůbec špatné a celkově se jedná o docela zábavné béčko, i když by určitě sneslo trochu kratší stopáž. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neandertálkyně v čele s nádhernou Raquel Welch vypadají jakoby vypadly z časopisu Playboy a někteří neandertálci moc divoce taky nevypadají. Jako Hammerovská fantasy a dobrodružství z daleké minulosti, kde se vyskytují různá pravěká monstra v trikové režii Raye Harryhausena je to pohodovka a některé souboje připomínají Zemanovu Cestu do pravěku. Celkově ale slabší Harryhausenovka. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jednoznačná inspirace pro RRRrrrr! - kmen čistovlasů a špinavovlasů, Homo sapiens sapiens s nordickými rysy, načesané holky z Playboye v kožešinových bikinách, souboje dinosaurů a s dinosaury, celková šedesátková haluzácká stylizace..., no prostě trash se vším všudy. Doporučuji jako skvělou komedii. 30% ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

  • Exterierové scény byly natáčeny na Kanárských ostrovech uprostřed zimy. (Karlos80)
  • Loana (Raquel Welch) nazve obrovskou želvu „Archelon“, což je skutečný vědecký název pro vyhynulý druh želvy. (Marek06)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama