Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Co to nemělo proti When Dinosaurs Ruled the Earth, což byl klon tohoto filmu, že jsem OMYBC dal o hvězdu míň? Ani nevím, zase tu bylo jako u asi 8 filmů na podobné téma, co jsem viděl, rozdělení na blond Eloie a špinavě blond Morloky. Kmen sluníčkových lidí šíří dobrotu a jsou impotentně bez emocí, kmen zlých vrahounů je příliš málo početný na to, aby se neustále mezi sebou vraždili, tímhle tempem by vydrželi jako kmen existovat tak týden, pak by byli všichni mrtví. Asi jsem se u toho prostě nudil, jednotliví lidé byli typově příliš stejní, vpodstatě jakoby tam byli jen 4 naklonovaní herci. S originálem z roku 1940 se nedá ani zdaleka srovnávat, ten byl prostě dokonalý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uprostřed nejkrvavější pravěké bitvy mezi lidmi vybuchne sopka... Anebo to byli britští filmaři? Každopádně snímek lze připodobnit s o čtyři roky mladším Když dinosauři vládli světu, podobně filmařsky naivní a scenáristicky zkázonosnou představou pravěkého světa obývaného současně lidmi a dinosaury, obojí z produkce Hammer. Chcete-li opravdu kvalitní vizi života z pravěku, u které nebudete mít selským rozumem upevněný pocit, že si z vás scénárista a kameraman se svým týmem dělají dobrý kamenný den, sáhněte po Boji o oheň. Tumaku, tohle teda ne. Akiva! ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisérovo pojetí pravěku je zde neodolatelné ve své naivitě, což byl zřejmě záměr. Na jedné straně se tvůrci snažili o jakousi míru realističnosti, třeba i tím, že pravěcí lidé zde nemluví anglicky :o) a herci zgusta přehrávají ve snaze docílit co nejdivočejšího výrazu, na straně druhé jsou pravěké ženy krásně čisťounké, s vyfénovanými pěstovanými účesy a pořádnou vrstvou make-upu, s decentními podprdy, schovávajícími svá silikonová ňadra. Opravdu radost pohledět, úplně lituju, že jsem nežil v době kamenné :o) Nic proti Raquel Welch a jejím rajcovním koženým bikinám, ale to co dělá tenhle film opravdu zajímavým, jsou Harryhausenovy triky. Některé tradičně slabší (neskutečně trapná obří tarantule), některé naprosto vynikající (skvělý souboj pravěkých lovců s ještěří figurkou, rozpohybovanou pookénkovým snímáním - její interakce s živým okolím je v této scéně naprosto úžasná, hezký je též souboj ještěrů, který jako by ze Zemanovy Cesty do pravěku vypadl). Klasická Harryhausenova bolístka - okatá zadní projekce - je tu redukována na minimum. Slaboduchý děj je zde zcela překryt atraktivní formou, tj. záběry atraktivních vulkanických scenérií, zdařilými triky (pro Harryhausenovy fandy je tohle povinnost) a první pravěkou top-modelkou Raquel Welch :o) Za zkouknutí tenhle filmeček stojí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Naivní pojetí pravěkých událostí, zabalených do primitivního oťukávání divošského pračlověka Tumaka a civilizovanější krásky Loany. Ta, jakoby neustále očekávajíc příjezd módních fotografů, se narodila v kmeni, který opustil jeskynní život a denně se na pláži se skupinkou lepých krasavic (dokonale vyfénovaných a pečlivě namalovaných) oddává civilizovanějším aktivitám. Do toho všeho souboje gumových pravěkých ještěrů, sopečné erupce a působivá výprava, nicméně tristnímu příběhu na nohy nic nepomůže. Jakmile se ale prokoušeme všemi peripetiemi mezi znesvářenými kmeny, bratry atp., nabízí se příjemně povrchní, atmosférická podívaná. A rozhodně volím raději půvabnou krásku Raquel Welch v droboučkých bikinách než ve stejný den viděnou, nákladnou pravěkou frašku 10,000 B.C. megalomana Rolanda Emmericha. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu nezáleží snad ani tak na tom, jestli je divák schopen přistoupit na totální fikci a historické výmysly včetně obrovských mloků vandrujících po horách jako kdyby měly kamzičí nohy. Spíš záleží, jestli je schopen užívat si 100 minut záběrů na krásnou Raquel Welch, zpestřenou občas nějakým tím nezapomenutelným soubojem s obrovským dinosaurem, přerostlým hmyzem nebo ptákem. A jak sexy, resp. zajímavé tyto elementy jsou, na celovečerák to mě bohužel nestačilo. Je sice pěkné, že pravěcí lidé žijící ve stejné době jako dinosauři nemluví anglicky, jenže to jejich štěkání také není žádné terno. Holt pochodování Raquel a jejího milence po rozpražené zemi, jejich pendlování mezi dvěma znepřátelenými kmeny a občas nějaký pěkný trik nebylo nijak extra záživné, ale s podobným naivním, hloupým příběhem tento epos o pravěké Barbarelle asi o moc jinak a lépe natočit nešel, kouzlo ale určitě má a povedený závěr také. Teď nastává otázka, co je lepší. Jestli zcela jasně ujeté a vymyšlené One Million Years B.C. a nebo připravovaný opus Rolanda Emmericha 10.000 BC, který se asi bude snažit tvářit realisticky, ale ve výsledku při dolování totální zábavnosti z něj může vylézt ještě větší blbost. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

  • Martine Beswick (Nupondi) uvedla, že kožešinové bikiny použité ve filmu byly velmi nepříjemné. Herečky byly neustále ve vodě, takže bikiny kapaly, lepily se na těla a velmi ztěžkly. (Marek06)
  • Aby se vyrovnaly náklady filmu ve výši 140 000 liber šterlinků, byly kostýmy a kulisy znovu použity ve filmu Slave Girls (1967), v němž si zahrály také Martine Beswick (Nupondi) a Yvonne Horner (Ullah). (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama