Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Další zářez do dlouhého seznamu filmů, pro jejichž umístění v TOP 300 na ČSFD nenacházím pochopení. Pro mě osobně toto není ničím víc než nudnou zprávou ze zcela bizarního světa formulí, které mě nikdy nezajímaly. Pro mě za mě si podobný typ emočních dryjáků klidně vynášejte do nebes, ale za sebe nemám problém prohlásit, že mám po krk toho všudypřítomného mediálního kýče - jehož snaživým výhonkem je i tento dokument - který se snaží dojmout masy lidí nad smrtí další veřejně známé osobnosti. Při vědomí toho, jak naše společnost celkově eroduje a lhostejnost vůči bližnímu svému narůstá, si tak lze jen povzdechnout nad tím, v jakém bláznivém světě to dnes vlastně žijeme... ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší, skoro tří hodinovou verzi. Bez mučení se přiznám, že motorky, auta, ani formule mě nikdy nebavily. Tohle ale není jen o závodění. Je to příběh člověka, který šel za svým snem a bohužel mu nebylo dopřáno tolik štěstí jako ostatním. A co mě jako laika skutečně zarazilo, že si Senna na své auto dlouhou dobu stěžoval a přece se nic zásadnějšího s jeho stavem nedělo. Je zde krásně popsán vztah Senny s Prostem a jejich skoro až nepřátelský vztah. I pokud vás tohle sportovní odvědví nebere, běžte do toho. Stejně na konci slzy neudržíte! ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavo a pútavo natočený dokument, na ktorom oceňujem v prvom rade to, že sa okrem pôsobenia Ayrtona Sennu v kolotoči F1 venoval aj tomu, aký bol človek. Škoda len, že tu bola až príliš citeľná jednostrannosť autorov. Miestami som totiž mala pocit, že postava Alaina Prosta je priam démonizovaná. Pričom vo svete F1 takýto typ pretekára nie je nič nezvyčajné. Pragmatický teda rozumne a chladne uvažujúci pretekár, uvedomujúci si, že niekedy na víťazstvo len talent nestačí, myslím že veľa napovedá aj jeho prezývka „Profesor“. Senna bol úplne iným typom pretekára. Nesmiernym talentom obdarovaný jazdec, s obrovskou túžbou vyhrávať a niečo v živote dosiahnuť. Avšak jeho túžba po víťazstvách bola priam posadnutosťou. Moje presvedčenie o skreslenosti tohto dokumentu, potvrdzuje aj neskôr videný pôvodný trojhodinový dokument, ktorý obsahuje veľmi dôležité vyjadrenia a komentáre k jednotlivým udalostiam od Rona Denisa, Alaina Prosta a niekoľkých športových komentátorov. Prost sa dokonca v jednom článku vyjadril, že jediná vec, ktorá ho v živote mrzí, je to ako ho odprezentovali v tomto skrátenom dokumente... Preto si myslím, že v konečnom dôsledku, tak ako to väčšinou býva, je pravda zase len niekde uprostred a nie všetko (ak vôbec niečo) bolo "sprisahanie" voči Sennovi. Myslím, že mnohé postupom času pochopil a dozrel, čo potvrdzuje aj obnovenie vzťahu s Prostom, krátko pred smrťou. Pekne to vyjadril Jackie Stewart bývalí skvelý jazdec a neskôr športový novinár: „Hodnotím Prosta vyššie ako Sennu; "Profesor" bol úplnejší vodič ako Senna. Mal som veľmi rád Ayrtona ako priateľa a miloval som jeho nadšenie a jeho ducha ducha a jeho jazdu, ale byť skvelým pretekárom vyžaduje konzistenciu, a Ayrton mal príliš veľa kolízií s príliš mnohými ľuďmi. A práve toto umožnilo Michaelovi Schumacherovi stať sa najlepším jazdcom všetkých čias."“ Ja osobne na záver dodávam, že Ayrtonovi okrem toho, že to bol výborný pretekár ku cti slúži aj fakt, že nikdy nezabudol na to odkiaľ pochádzal a štedro podporoval mládež v Brazílii finančnými príspevkami. Členom poradného týmu jeho nadácie je okrem iného od roku 1995 aj Alain Prost. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně hraný film o králi F1 jménem Ayrton Senna líčí jeho rivalský život na dráze i mimo něj. Závěr celého dokumentu, ve kterém jsem si ani nevšiml míšení autentických záběrů s těmi hranými je samozřejmě k vzhledem tehdejší tragédii velice emotivní. Pan střihač by si zasloužil za střih závěrečné scény, kterou diváka emočně ždímala nějaká ta filmová ocenění! Nejsem fanoušek F1 a nikdy jim ani nebudu, ale musím uznat, že Sennův pohled na tento manipulativní a politikou dosti propletený "sport" mě uchvátil a mnohém leccos přiučil. "S kým jste v minulosti nebo v současnosti nejraději závodil?" "To se musíme vrátit do let 1978, 79 a 80...když jsem závodil na motokáře! Šlo čistě o ježdění, jen o závodění. Nebyla v tom žádná politika ani žádné peníze, bylo to opravdové závodění! A já na to moc rád vzpomínám." ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je nutno říct, že Formuli 1 nemám vůbec rád a o Sennovi jsem tudíž nikdy předtím neslyšel. Dokument jsem tak sledoval bez zaujetí a se zájmem, protože dívat se na někoho, kdo zbožňuje to co dělá, je jedna radost. Postupně mi začínalo být jasné, k jakému konci film sleduje. Senna měl alespoň to štěstí, že zemřel při tom, co miloval. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)
  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)
  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)

Reklama

Reklama