foto

Michael Fassbender

  • nar. 2.4.1977 (39 let)
    Heidelberg, Baden-Württemberg, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V jedné ze závěrečných scén snímku 300 zakřičel král Leonidas jméno Stēlios, uzavřená sparťanská bojová formace štítů a kopí se otevřela a z ní se vyřítil Michael Fassbender, aby zasadil ještě jeden smrtelný úder nepříteli. Tento německý rodák se v útlém dětství přestěhoval do irského Killarney, kde vystudoval Saint Bernard´s College. Jeho rodiče vlastnili restauraci West End House, šéfkuchařem tam byl Josef Fassbender - Michaelův otec. Vychován byl jako katolík v rámci čehož asistoval při mších jako ministrant.

V Londýně, kde žije dodnes, navštěvoval Drama Centre London. Je také vlastníkem produkční společnosti s názvem Peanut Productions. Začínal v seriálu o Herculu Poirotovi, geniálním detektivovi z pera Agathy Christie.

První velká role přichází v podobě seržanta Burtona „Pat“ Christensena ze seriálu BAND OF BROTHERS. U tematiky 2. Světové války zůstal i v Tarantinově filmu INGLOURIOUS BASTERDS jako Archie Hicox. Dalšími hereckými výzvami byl již zmíněný, svaly oplátovaný Sparťan, vězeň Bobby Sands z filmu HUNGER, za jehož ztvárnění získal Michael tři ceny za nejlepšího herce, role Stevea z hororu EDEN LAKE, postava nacistického výzkumníka a zapáleného okultisty Richarda Wirtha v mysteriózním thrilleru TOWN CREEK atd. Také produkoval, režíroval a svým hereckým výkonem obohatil divadelní adaptaci Tarantinových RESERVOIR DOGS.

Rok 2009 vynesl Michaela mezi hereckou elitu. Následovaly snímky JONAH HEX, hlavní role ve filmech JANA EYROVÁ a CENTURION. V roce 2011 dostal možnost ztvárnit postavu Erica "Magneta" Lehnsherra.

Je 185 centimetrů vysoký a má modré oči. Ovládá hru na kytaru, klavír a akordeon. Jeho matka, původem z Irska, byla v příbuzenském vztahu s legendou Irské války o nezávislost a jednou z vysoce postavených osobností odbojové organizace IRA, Michaelem Collinsem. Cennou Michaelovou schopností je perfektní zvládnutí němčiny a angličtiny, není proto náhodou, že jeho filmové postavy mají často německé kořeny.

Výčet jeho prvotřídních rolí je rozsáhlý a bude se nadále rozšiřovat, protože je zřejmé, že Michael Fassbender svého maxima ještě zdaleka nedosáhl.

Herecká filmografie

2017 The Snowman
Vetřelec: Covenant
Weightless
2016 Assassin’s Creed
The Light Between Oceans
Trespass Against Us
X-Men: Apokalypsa
2015 Macbeth
Slow West
Steve Jobs
2014 Frank
X-Men: Budoucí minulost
2013 Konzultant
12 let v řetězech
2012 Loupež poslepu
Prometheus
2011 Jana Eyrová
Nebezpečná metoda
Stud
X-Men: První třída
Zkrat
2010 Centurion
Jonah Hex
2009 Fish Tank
Hanebný pancharti
Krvavý potok
Man on a Motorcycle
2008 Ďáblova pouta (TV film)
Hlad
Jezero smrti
2007 Angel
Wedding Belles (TV film)
2006 Hercule Poirot: Rodinné sídlo (TV film)
Trial & Retribution: Sins of the Father (TV film)
300: Bitva u Thermopyl
2005 Our Hidden Lives (TV film)
2004 Hex (TV seriál)
Medvídek Winnie (TV film)
Nejzáhadnější vraždy (TV film)
Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (TV film)
Spiknutí střelného prachu (TV film)
2003 Carla (TV film)
Murphy's Law (TV seriál)
Things I Notice Things You See
William and Mary (TV seriál)
2002 NCS Manhunt (TV seriál)
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
2000 Hearts and Bones (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)
1989 Hercule Poirot (TV seriál)

Dokumentární

2013 Zlatý věk formule 1
2012 Furious Gods: Making Prometheus, The
Prometheus: The Weyland Files
2011 Children of the Atom: Filming X-Men: First Class
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2009 Moving Pictures Live! (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 864)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace