Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (659)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ayrton má malý problém. Myslí si, že se nemůže zabít!" Ayrton Senna byl famózní pilot, který se bez rozmýšlení vrhal do každého souboje a tento dokument mu vystavěl podařený náhrobek. Jelikož jsem však sledoval F1 v průběhu celé kariéry divokého Senny i poklidně kalkulujícího Prosta, tak mi nezbývá, než označit dokument za nepříliš objektivní, protože kdyby se jmenoval Prost, tak by byl pohotově k dispozici diametrálně odlišný pohled na věc. Ti dva si zkrátka neměli co vyčítat, ale jejich souboje byly tím nejlepším, co F1 ve své historii nabídla. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem si říkal, co to je za blázna, co byl schopnej vyslat do světa skoro tříhodinový dokument z prostředí Formule1. Nakonec ale musím uznat, že ty tři hodiny měly smysl. Nádherně rozkryjí situaci ve Formuli1 na začátku devadesátejch let. Člověk si až říká, že odkojenej tou aktuální dobou, to snad není možné, aby to dříve ve Formuli1 byla až takováhle politika. Senna se jevil jako obrovský dobrák. A asi i byl, když jeho smrt oplakala celá Brazílie. Tenhle dokument vlastně neznal odpověď na negativní stránku Senny, ale ani mi to nevadilo. Podstatné bylo to, co ovládal a to, co opravdu zvládal, dokázal využít tak dokonale, jako dnešní jezdci nedokážou ani z daleka. Nejde ale jenom o Sennu. Jde i ostatní závodníky. Hlavně tedy o Alaina Prosta. Myslím si, že kdyby Senna celou svojí kariéru v F1 nebojoval proti politikaření a neoprávněnému vylepšování formulí, asi by se o něm tolik nemluvilo. Byl to takový ten typ člověka, co se rozhodl postavit proti systému a použít rozum nad penězi. Samozřejmě se to ne každému líbilo, jak to tak bývá. A za to zaslouží obrovský respekt. Takového člověka by potřebovala naše politika. Jenže takoví lidé se rodí zřejmě jednou za dekádu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavé i pro člověka který o Formuli 1 ví tak maximálně to že tam jezdí jákýsi Schumacher, a o existenci nějakého Senny dosud neměl ani tušení. Hlavně proto že stěžejním ve filmu/dokumentu je archeotypální a univerzálně funkční souboj dvou nesmiřitelných rivalů, zatímco o samotná auta jde až v druhé řadě. Díky tomu je obzvlášť první polovina vážně skvělá, dynamická a nabušená emocemi víc než většina klasických sportovních filmů dohromady. V půli druhé ale jednak ustupuje "duel" do pozadí a jde se víc do hloubky do pravidel soutěže (= pro nefanoušky nezajímavé), a jednak se s blížícím se koncem čím dál víc tlačí na adoraci Senny a zacementování jeho heroického obrazu při tragickém konci, slzičky included. Funguje to pořád a to i po pocitové stránce (je to zkrátka smutné i pro cyniky), ale už to není tak bezchybný dojezd jako byl samotný start. 8/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Motorismus je jedna vášeň, kterou jsem nikdy nechápala, a toto se nezměnilo ani po tomto dokumentu. Ze všeho nejvíc nerozumím tomu, když mluví o přítomnosti boha. Tím nechci říct, že bych si myslela, že to neříká upřímně, ale zkrátka to nedokážu pochopit. Je to ode mne nespravedlivé, že odpírám duši strojům? Moje vědomí se nemůže, nebo nechce, přenést přes tuto základní překážku. Co jsem ovšem fascinovaně sledovala, to byl ten zrychlený proces totálního zničení lidského individua procesem kariéry. Když říká, že není šťastný člověk, ale doufá, že má ještě dost času to napravit, tak mám jako cestovatel časem problém vyhnat pryč všechny ty existencialistické myšlenky, co se k možnosti být šťastný vztahují. -"He wouldn't have done anything differently." ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)
  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)
  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)

Reklama

Reklama