Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (659)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Fascinující životní příběh legendárního jezdce F1, Ayrtona Senny, který nám poodhalí soukromí a skrytá zákoutí duše jednoho z největších sportovců všech dob. Senna miloval vítězství, miloval sport, kterému obětoval doslova celý svůj život a přes veškeré úspěchy a slavná ocenění, zůstal skromným člověkem. Člověkem silně věřícím, který dokázal vrátit celé Brazílii ztracenou hrdost a spojovat miliony lidí. Senna se nebál pohádat na konferenci před důležitým závodem se samotným šéfem F1, protože byl přesvědčen o své pravdě. Jezdil až na samé hranici vlastního vyčerpání a když zapršelo a trať byla mokrá, dokázal nadělit všem svým soupeřům i celé kolo. Jeho vyostřené souboje a Alainem Prostem, již dávno vešli do dějin novodobé historie sportu. Senna také věděl, že elektronika ničí tento kdysi krásný sport a nebál se to říci nahlas, stejně jako to, když se cítil ošizen a odstrkován kvůli politice, která do sportu nepatří (neměla by patřit). Žil a závodil vždy naplno a jednou provždy se zařadil mezi největší sportovní hvězdy historie, po bok Waynea Gretzkyho, Pelého či Michaela Jordana. Unikátní film o unikátním člověku, který fascinuje, inspiruje a dojímá. Film u kterého od samého začátku vnímáte tíživý pocit, že to, co se odehrává před vaším zrakem - nedopadne dobře. Ale právě proto vás tak pohltí. Co dodat závěrem? Snad jen - olé olé olé olé - Senna, Senna... ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší, skoro tří hodinovou verzi. Bez mučení se přiznám, že motorky, auta, ani formule mě nikdy nebavily. Tohle ale není jen o závodění. Je to příběh člověka, který šel za svým snem a bohužel mu nebylo dopřáno tolik štěstí jako ostatním. A co mě jako laika skutečně zarazilo, že si Senna na své auto dlouhou dobu stěžoval a přece se nic zásadnějšího s jeho stavem nedělo. Je zde krásně popsán vztah Senny s Prostem a jejich skoro až nepřátelský vztah. I pokud vás tohle sportovní odvědví nebere, běžte do toho. Stejně na konci slzy neudržíte! ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Použité záběry jsou naprosto úchvatné. Ať už ty z kokpitu formule, ze závodů, či ze zákulisních jednání. Tohle politikaření je důvod proč se nikdy na Formuli 1 niky koukat nebudu a proto už ani nesleduju třeba český fotbal, protože často jde víc o mocenské hry, než o sport a z toho se mi dělá nevolno. Kažopádně životní příběh Senny je fascinující a má punc osudovosti. Trochu mě zarazilo očerňování Alana Prosta, aniž by byl jeho postavě poskytnut dostatečný prostot k obahjobě. Přeci jen, pokud někdo dokáže F1 vyhrát 4x, tak to nemůže být jen o politikaření. I když některé jeho činy vyznívají poměrně jednoznačně. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o komplexním pilotovi a velké lidské osobnosti, jeden z nejlepších pilotů. Ne-li nejlepší pilot co kdy žil, měl toho ještě mnoho před sebou a mohl dokázat ještě větší věci, miloval to, jezdil na hranici lidských možností a to se mu pravděpodobně vymstilo? Bohužel, R.I.P. Rozhodně doporučuji sehnat si SE verzi, která je daleko lepší, jsou tam výborné komentáře, třeba od Alaina Prosta. Třeba Howard natočí další strhující drama tentokráte Senna vs Prost :) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, ktorý zaujme hneď od začiatku. Formule som nikdy nesledoval ale toto je pecka. Jasné že Senna je tu vykreslený len v tom najlepšom svetle, ale filmu to dodáva patričné grády. Nástup s motokárami, prvý závod, prvé nešťastie, zimomriavky, politika v F1, rivalita atď. všetko parádne podané aj pre toho čo nemá o F1 ani páru. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)

Reklama

Reklama