Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Není důležité dojet, ale vyhrát ! Wait what ? Člověk by si řekl, že to má být nejspíš naopak, ale to ve Formuli neplatí. Tady se jede na vítězství. Film perfektně kombinoval dobové záběry, rozhovory, videa a další záběry na život tohoto slavného jezdce tak, že i člověk, který nemá vůbec páru, že někdo takový žil, je ihned do všeho uveden. Jak do zobrazení osobnosti tak do souboje Prost vs. Senna, stejně tak i do politiky F1 a koneckonců i smutného konce. Je tu všechno a sleduje se to velice dobře, na rozdíl například od jiných biografických snímků, jsem tedy zkrátka neměl chuť to každých 5 minut zabalit a usnout. Senna zkrátka musí dostat plný počet. Vyhrát. :) ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavo a pútavo natočený dokument, na ktorom oceňujem v prvom rade to, že sa okrem pôsobenia Ayrtona Sennu v kolotoči F1 venoval aj tomu, aký bol človek. Škoda len, že tu bola až príliš citeľná jednostrannosť autorov. Miestami som totiž mala pocit, že postava Alaina Prosta je priam démonizovaná. Pričom vo svete F1 takýto typ pretekára nie je nič nezvyčajné. Pragmatický teda rozumne a chladne uvažujúci pretekár, uvedomujúci si, že niekedy na víťazstvo len talent nestačí, myslím že veľa napovedá aj jeho prezývka „Profesor“. Senna bol úplne iným typom pretekára. Nesmiernym talentom obdarovaný jazdec, s obrovskou túžbou vyhrávať a niečo v živote dosiahnuť. Avšak jeho túžba po víťazstvách bola priam posadnutosťou. Moje presvedčenie o skreslenosti tohto dokumentu, potvrdzuje aj neskôr videný pôvodný trojhodinový dokument, ktorý obsahuje veľmi dôležité vyjadrenia a komentáre k jednotlivým udalostiam od Rona Denisa, Alaina Prosta a niekoľkých športových komentátorov. Prost sa dokonca v jednom článku vyjadril, že jediná vec, ktorá ho v živote mrzí, je to ako ho odprezentovali v tomto skrátenom dokumente... Preto si myslím, že v konečnom dôsledku, tak ako to väčšinou býva, je pravda zase len niekde uprostred a nie všetko (ak vôbec niečo) bolo "sprisahanie" voči Sennovi. Myslím, že mnohé postupom času pochopil a dozrel, čo potvrdzuje aj obnovenie vzťahu s Prostom, krátko pred smrťou. Pekne to vyjadril Jackie Stewart bývalí skvelý jazdec a neskôr športový novinár: „Hodnotím Prosta vyššie ako Sennu; "Profesor" bol úplnejší vodič ako Senna. Mal som veľmi rád Ayrtona ako priateľa a miloval som jeho nadšenie a jeho ducha ducha a jeho jazdu, ale byť skvelým pretekárom vyžaduje konzistenciu, a Ayrton mal príliš veľa kolízií s príliš mnohými ľuďmi. A práve toto umožnilo Michaelovi Schumacherovi stať sa najlepším jazdcom všetkých čias."“ Ja osobne na záver dodávam, že Ayrtonovi okrem toho, že to bol výborný pretekár ku cti slúži aj fakt, že nikdy nezabudol na to odkiaľ pochádzal a štedro podporoval mládež v Brazílii finančnými príspevkami. Členom poradného týmu jeho nadácie je okrem iného od roku 1995 aj Alain Prost. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Fascinující životní příběh legendárního jezdce F1, Ayrtona Senny, který nám poodhalí soukromí a skrytá zákoutí duše jednoho z největších sportovců všech dob. Senna miloval vítězství, miloval sport, kterému obětoval doslova celý svůj život a přes veškeré úspěchy a slavná ocenění, zůstal skromným člověkem. Člověkem silně věřícím, který dokázal vrátit celé Brazílii ztracenou hrdost a spojovat miliony lidí. Senna se nebál pohádat na konferenci před důležitým závodem se samotným šéfem F1, protože byl přesvědčen o své pravdě. Jezdil až na samé hranici vlastního vyčerpání a když zapršelo a trať byla mokrá, dokázal nadělit všem svým soupeřům i celé kolo. Jeho vyostřené souboje a Alainem Prostem, již dávno vešli do dějin novodobé historie sportu. Senna také věděl, že elektronika ničí tento kdysi krásný sport a nebál se to říci nahlas, stejně jako to, když se cítil ošizen a odstrkován kvůli politice, která do sportu nepatří (neměla by patřit). Žil a závodil vždy naplno a jednou provždy se zařadil mezi největší sportovní hvězdy historie, po bok Waynea Gretzkyho, Pelého či Michaela Jordana. Unikátní film o unikátním člověku, který fascinuje, inspiruje a dojímá. Film u kterého od samého začátku vnímáte tíživý pocit, že to, co se odehrává před vaším zrakem - nedopadne dobře. Ale právě proto vás tak pohltí. Co dodat závěrem? Snad jen - olé olé olé olé - Senna, Senna... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)

Reklama

Reklama