Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

yehudit 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, jak Norsko skáče co se týče vězeňství z extrému do extrému. Na počátku 20. století připomínalo i vězení pro mladistvé koncentrační tábor a na začátku toho 21. připomíná vězení masového vraha dětí luxusní byt s posilovnou a plazmovou televizí. Jisté je, že patologické osobnosti, a zejména děti "převychovat" hrubým chováním, nadávkami na jejich "kurevské matky" a přísnými tresty nelze. Vzpomněla jsem si na experiment, kdy odvezli všechny vězně na jeden izolovaný ostrov, na kterém postupně vznikla normálně fungující společnost, zatímco v zemi jejich původu kriminalita neklesla. Na samotném filmu oceňuji především herecký výkon Benjamina Helstada, který se ujal role charismatického silného "vůdce" velice přesvědčivě. Celý film na mě působil uvěřitelným dojmem, skvělá byla i hudba a závěr. ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov pochádzajúcich zo Škandinávie. Tentokrát sa tu oprávnene hodí aj prívlastok "z mrazivej" Škandinávie... Už v prvej polovici som vedel čo tu napíšem a akým smerom sa film bude uberať. Vyzdvihnem preto predovšetkým komentár užívateľa menom Šakalík a nebudem tu písať presne to isté, čo práve on dokonale vystihol a čo som tu defacto chcel napísať ja sám... ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bastøy, jo? No, teda, takhle jsem si vždycky představoval polepšovnu, jakou mě strašila mama, když jsem byl malej. Teda až na to sexuální obtěžování. A v roce 1915, kdy se zprávy o zacházení s chovanci nedostaly do žádnejch médií a dokonce i smrt tomu nezabránila, se není co divit, že tam odsud chtěl sem tam někdo zdrhnout... nebo udělat vzpouru. K té se schyluje celej film a divákovi nezbývá nic jinýho, než jim držet palce. Dobře vybudovaná atmosféra nese ovoce, dobré zpracování nese pochvalu a v podstatě tam nebylo nic, z čeho bych mimovolně upouštěl moč. Navíc jde o severské drama a na to maj norové docela čuch. Prostě film, co stojí za skouknutí... Jinak škoda, že takové zařízení neexistuje někde i dnes, aby se měli parchanti proč bát a né dělat bordel... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Severská historie je mnohdy velice zajímavé téma...no, prakticky pořád...a tak se norští tvůrci spolu s celou řadou evropských sponzorů rozhodli pro natočení velice zajímavého příběhu, který se stal na začátku první světové války v jednom pasťáku na ostrově Bastøy v Norsku. Příběh každopádně naprosto plynně šlape a Stellan Skarsgård svým fantastickým hereckým výkonem drží celý pasťák tak nějak pohromadě.A musím se přiznat, že jsem se i díky němu nedokázal celý film nudit. Vedoucího té instituce zahrál prostě naprosto geniálně a respekt z něj byl cítit přes ty kluky až ke mně do pokoje. Do toho nádherná severská krajina, výborná muzika a je zaděláno na rovných pět hvězd, které si tento film rozhodně zaslouží. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film  jsem už kdysi viděl ale všiml jsem si, že ho tady nemám ohodnocenej a tak jsem si dal repete. Tak jako tenkrát i dnes měl sílu ale popravdě ten konec jsem si už moc nepamatoval. Nevím jak bych to hodnotil před těmi roky co jsem to viděl ale myslím si, že 4hvězdami. Dnes tomu dávám jen lepší 3hvězdy. Proč? Do vzpoury nemám v podstatě výhrad. To co se dělo poté už mi tolik nevonělo. Pěkně to ve svým komentáři vystihl uživatel paascha. Cituji " Snad jen ten konec byl maličko zbytečně vyšponovaný". ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)
  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)

Reklama

Reklama