Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, jehož účelem bylo zřejmě vyvovolat katarzní efekt typu: hezcí, mladí a v podstatě nevinní chlapci jsou tu týrání jako dobytek, zatímco my, staří, škaredí a všemi mastmi mazaní darebácí si tady užíváme na druhé straně. Nicméně před sto lety se na mládež dívalo trochu (možná i docela hodně) jinak: buďto se zařadíš, buďto budeš hrát s kartami, které jsme ti rozdali, nebo pojdi. Z tohoto pohledu není život na ostrově Bastøy (Basťáku neboli Pasťáku) před příchodem Erlinga nijak zvlášť vyhrocený, následná spontánní vzpoura je přece jen hodně nadsazená... Obecně mám pocit, že neustálé přepisy literatury do filmu kinematografii příliš neprospívají. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem prevýchova ako remeň. Nechcel by som byť v koži tých chlapcov. Zvláštne keď si predstavíme, v akom luxuse si teraz žijú väzni v Nórsku. Pekný kontrast s minulosťou, a to pritom išlo "iba" o polepšovňu. Dejová linka je nabitá vypätými situáciami, hroznými životnými podmienkami chlapcov, krutosťou, bezcitnosťou, zbabelosťou, klamstvami a surovosťou. A k tomu sa pripája ešte aj typický severský chlad, ktorý podčiarkuje už aj tak hrozne bezútešnú atmosféru snímku. Všetko tak speje k nevyhnutným udalostiam... Ďalší filmový príklad o tom, ako nespravodlivosť vždy vládla svetu. Jasný nadpriemer, určite odporúčam. 85/100 ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou si všímám jevu, že nový neamerický filmy jsou hodnoceny až podezřele pozitivně. Těžko říct, jestli je v tom eurocentrická zamindrákovanost (taky to tady v EU umíme), anebo pseudointelektuální snobismus (když dám 5* užvaněnýmu blábolu, budou si mě všichni vážit), ale ty filmy mi většinou přijdou jako neskutečně přeceňovaná sračka. Ani tenhle film se mi moc nelíbil. Příběh je skutečně prostý - spoiler - zarputilej tlusťoch přijede na ostrov do pasťáku, kde se všichni chovanci chovaj jak kreténi, a pak se diví, když dostanou od vychovatelů občas do držky. Hajzlíci to berou jako křivdu a chovaj se jako ještě větší kreténi. Tlusťoch pořád žvaní o tom, že by chtěl utéct, ukradne za tím účelem pilu, ale nikdy se k žádný větší akci nevzchopí. O to nasraněji se pak dál ksichtí. V závěru filmu v harantech bouchnou saze, podpálí chajdu, zlynčujou celkem normálního vychovatele (je třeba si uvědomit, že před 100 lety se skutečně nikdo s nikým nemazlil a tenhle týpek na mě jako tyran zrovna moc nepůsobil), nechaj se pochytat armádou a tlusťoch spadne pod led dřív, než stačí personálu pasťáku dostatečně dát najevo svou morální převahu. The End. Nic mě na tom příliš nezaujalo a hlavně jsem se celou dobu dost nudil, takže za mě slabý 2* ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý snímek, který má velkou sílu ve svém morálním poselství. Příběh chovanců nápravného institutu pro mladé chlapce kdesi na bohem zapomenutém norském ostrově je vlastně prostý – do uzavřené komunity bez špetky ambicí vstoupí silná osobnost, která dokáže rozdmýchat skomírající plamínek sebeúcty uvnitř mnoha chlapců. Tragický osud jednoho z nich je pak spojí v revoltě proti alibistickému vedení ústavu. Sebejistého a přitom vlastně zbabělého ředilele výborně ztvárnil Stellan Skarsgård, který zde svůj velký herecký potenciál předvádí v celé své kráse. Za zmínku kromě kvalitních hereckých výkonů určitě stojí mrazivě půvabné exteriéry norské přírody a zajímavě koncipovaná režie, která kouzlo celého filmu ještě umocňuje. Mně se to opravdu moc líbilo. ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov pochádzajúcich zo Škandinávie. Tentokrát sa tu oprávnene hodí aj prívlastok "z mrazivej" Škandinávie... Už v prvej polovici som vedel čo tu napíšem a akým smerom sa film bude uberať. Vyzdvihnem preto predovšetkým komentár užívateľa menom Šakalík a nebudem tu písať presne to isté, čo práve on dokonale vystihol a čo som tu defacto chcel napísať ja sám... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)
  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama