Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

liquido26 

všechny recenze uživatele

John Wayne v roli kapitána, který má šest dní před důchodem a vyráží na svou poslední misi. Wayne jako obvykle nehraje vůbec špatně. Jeho postava je takový ten sympatický, příšný ale spravedlivý velitel, jehože heslem je: "Nikdy se neomlouvej, je to známka slabosti." Na film se hezky dívá, protože je barevný a natočený ve Fordově oblíbeném Monument Valley. __ SPOILER: Jinak ale příběh mi přišel hrozně prázdný. Nestalo se tam nic podstatného ani zajímavého. Nic, co by mě utkvělo v hlavě déle než den. Čekal jsem nějaký trochu patetický doják o hrdinném kapitánovi, který se ze své poslední mise nevrátí a bohužel jsem nedostal ani to. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najprv cválali doľava, potom doprava, potom dopredu a dozadu a aj hore kopcom a zase do údolia. Do toho sa 40-ročný Wayne tváril ako niekto, kto už je "too old for this shit". Napokon sa strhla jedna vtipná krčmová bitka, z ktorej neskôr Hill a Spencer žili 20 rokov a zrazu bol koniec. Oproti vrstevnatému Fort Apache pomerne slabotka... ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Svižný western s krásnou kamerou a dobře odpozorovaným vojenským prostředím, tak jak se na Johna Forda sluší. Film získal Oscara (v roce 1950 v kategorii barevná kamera!). John Wayne tentokrát hraje ostříleného kapitána kavalerie před odchodem do výslužby, při natáčení Waynovi přitom bylo teprve 42 let (srovnejte jeho vzhled, pokud můžete, s westernem Střelec, který Wayne natočil v 69 letech s tématem pistolníka odcházejícího na odpočinek a na smrt). Zkušený Wayneův kapitán stihne v posledních chvílích před penzí chytrou a dramatickou akcí kavalerie zachránit spoustu životů. "Měla žlutou stužku" je především oslavou americké kavalérie bránící a hlídající divoká území ohrožovaná útoky indiánů a oslavou těžkou službou ošlehaných mužů i jejich žen (žlutá stužka je symbolem lásky ke kavaleristovi). "Měla žlutou stužku" patří s “Fort Apache” and “Rio Grande" do Fordovy tzv. "kavalerijní" trilogie. Titulní píseň "She Wore a Yellow Ribbon" je údajně dokonce stále hymnou US kavalerie - viz: http://www.youtube.com/watch?v=QhnDe_rTk_o . ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Škoda dějově tak ubíjející první hodiny, protože především lahodně kolorizované scenérky Monument Valley a Wayne jako odcházející kapitán pronášející rozumy typu "never apologize, it's a sign of weakness", tyto dvě devizy to táhly mnohem výš. Takhle už přeci jen zamrzlý, obtížněji stravitelný klasický western. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,6miliónaTržby USA $5,400,000Tržby Celosvetovo $-║ Základná dejová línia je svižná, vďaka sympatickým postavám, prípadne aj ich mini škriepkám, len škoda že dej naberie takú pestrejšiu a zábavnejšiu formu(bitka v bare moc pobavila) až ku koncu ale ako slušný priemer to obstojí, Johna Wayne som skoro nespoznal v úlohe kapitána pomýšľajúceho na vojenský dôchodok. /65%/ ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • Vizážista Don L. Cash a vlasová stylistka Anna Malin sa zaslúžili o presvedčivú premenu vtedy 41-ročného Johna Wayna na 60-ročného muža. (westerns)
  • Režisér John Ford si spočiatku nebol istý, koho obsadiť do hlavnej úlohy. Údajne ho presvedčil Waynov výkon vo filme Červená řeka (1948), a tak Ford Wayna do hlavnej úlohy obsadil. Keď bolo natáčanie dokončené, Ford daroval Wayneovi tortu s odkazom: "You're an actor now..." (westerns)
  • Pevnosť Fort Starke, kde sa tiež natáčal tento film, stále stojí v samotnom Monument Valley, neďaleko mesta Kanab (štát Utah). V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ktoré je prístupné verejnosti. (westerns)

Reklama

Reklama