Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

sud 

všechny recenze uživatele

První Hawksův velký western mě velmi potěšil. Velice zajímavý příběh a psychologie postav je účinná rovněž i dnes. Na svoji dobu je velice realistický a nepřikrášlený (snad až na tu úvodní neuvěřitelně patetickou scénu loučení, ale má jen 2 minuty). John Wayne tu rozehrává zřejmě tu nejtemnější postavu své filmografie, ale navdory tomu jsem mu fandil více než Montgomerymu Cliftovi, který byl ale také skvělý. Trochu mi to připomnělo "Bounty", ale nevím, jestli to byla náhoda, nebo úmysl. Závěr filmu je sice trochu nečekaný, ale Howard Hawks z toho udělal docela vkusný konec a na hodnocení to u mne nic nemění. 90%. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čekat od Hawkse neidealistický závěr je dost naivní ( voz El Dorado, Rio Bravo ), on to vždycky v závěru rychle sfoukne,ale člověk si zvykne. Jinak se ale jedná o nečekaně realistický biják s příjemně nejednoznačným Johnem Waynem a typickou Hawksovskou rekvizitou Walterem Brennanem. Ale ta baba ke konci tam je opravdu hloupě vsazená. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Stovky krav (na ty údajné tisíce jsem neskočil), desítky kovbojů a nemálo westernových stereotypů. "Červená řeka" se nijak nevymyká z ostatní různorodé tvorby Howarda Hawkse - je to spolehlivě natočená žánrová podívaná, ve které mi chybí výraznější režisérský rukopis či nějaká geniální scéna. Tím se Hawks liší od ostatních režisérských mistrů, jakými byli Hitchcock, Wilder nebo například podobně žánrově rozptýlený Wyler, jejichž filmy budou v mých očích vždy stát o něco výše. 8/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Využil som možnosť pozrieť si slávny western, ale moja spokojnosť je iba vlažná. Je to taká zdĺhavá dobytkárska road movie, v ktorej divák obdivuje viac valiace sa stádo dobytka, než klasické atribúty westernu. John Wayne bol ešte pomerne zachovalý, Montgomery Clift mu celkom úspešne sekundoval, Dimitri Tiomkinovi sa podarilo vsadiť do filmu známu pesničku. Potiaľ všetko dobré. Ale kam čert nemôže, tam režisér pošle ženu. Čím zmaril akúkoľvek šancu, aby som tento western mohol považovať za mimoriadny. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který stojí za to. Má hlubší myšlenku, excelentní výkon Johna Waynea, slavný film, od začátku až do konce se něco děje. Výborně vystižena proměna Dunstona (J. Wayne), ze kterého se postupem cesty do Missouri stává ješitný tyran, jenž nepřipustí jiný názor než svůj, ba dokonce se chystá vystřelit na každého honáka, který nesdílí jeho názor... V průběhu filmu to vypadalo na zcela jiný konec, než kterého jsem se dočkal, ovšem mohu říct, že mé divácké srdce potěšil - dnešní westerny jsou proti tomuto lahodnému vonícímu espressu jako klasický "kafáč" turka. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • John Wayne a Walter Brennan se nemohli přenést přes fakt, že je Montgomery Clift homosexuál. Pokud se zrovna nenatáčelo, snažili se mu vyhýbat. John Wayne dokonce chtěl, aby Clifta nahradili po zjištění, že měl aféru s Johnem Irelandem. (facojurka)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Chsiholm Trail", který napsal Borden Chase. (Hans.)

Reklama

Reklama