Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 3

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (274)

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z dob druhé světové války, které dává jasně najevo, co si o válce jako takové myslí. V hlavní roli: dřevěný lovecký srub, dva Angličané, tři Němci a nevlídné počasí zasněžených norských hor. Nejprve rivalita a strach z nepřítele, následně málo pravděpodobný náznak přátelství. Žádné „ti dobří“ a „ti špatní“, ale prostě jen setkání člověka s člověkem, který není vždy jen ve válečné pohotovosti. Konverzační kousek své kvality jistě má, herecké výkony jsou velmi solidní, dialogy nabízí mnoho úsměvných situací, ale emočně mě tenhle kousek prakticky minul a na vlaštovku ze Skandinávie je trochu moc „bez koulí“. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Já tomuto filmu nemůžu dát jenom čtyří hvězdy.Zaslouží si pět.Švédsko a Norsko ukazáli,že umí točit filmy.Film se začíná rozjíždět už od začátku,a to sestřelením jak německého,tak i anglického letadla.Je velmi pozoruhodné,že se Němci spolu s Angličany takto sžili dohromady.Snímek nekončí moc šťastně,ale to se koukněte sami,ať tady nedělám moc spoilerů.Prostě nenápadný,ale zároveň bomba film.Hodnocení:90% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečné drama na základě skutečného příběhu, jehož děj se odehrává v krásné, leč nehostinné krajině norských hor a jehož hlavními hrdiny jsou piloti němečtí a angličtí. Válka je v tomto snímku spíše okrajová, v popředí je tu především soužití lidí z opačných stran fronty, lidskost, touha po přežití a hledání cesty ke vzájemné toleranci bez ohledu na svůj původ. Herci byli do tohoto filmu zvoleni opravdu brilantně, neboť všichni se skvěle hodí k dané roli a úžasně prezentují svoji filmovou národnost. Mnoho pasáží je tu úsměvných, vtipných, takže prakticky od samého začátku se divák může bavit. Občas se děj dostane do napínavé roviny, což je příjemnou změnou a kořením. Závěr snímku je docela smutný, což ještě víc umocňuje celkový dojem. Bez váhání 5*. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Drsné prostření norských hor, osamělá lovecká chata, tři sestřelení němečtí a dva britští letci. Toto jsou hlavní aktéři celého příběhu. V podmínkách netypických pro boj a nepřátelství dochází záhy k roztávání na obou stranách válečných soupeřů a počáteční odpor a pohrdání se začíná měnit na zájem a přátelství. Kdyby to celé byla jen vymyšlená pohádka, stejně bych Kříž cti považovala za jeden z nejlepších filmů s protiválečným poselstvím, to, že byl vystavěn na skutečné události, však jeho hodnotu ještě zvyšuje.Viděno v rámci Challenge Tour 2015:30 dní se světovou kinematografií ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čakal som “survival” z prostredia drsnej nórskej prírody, dostal som drámu, ktorú dejovo “ovládli dialógy”. Divák sa vyslovene nenudí. Je zaujímavé sledovať, ako sa samotné vzťahy medzi vojakmi postupne vyvíjajú, no časom, akoby samotný príbeh začal stagnovať, keďže okrem hádok, ktoré časom ustanú, akoby nedokázal takmer nič iné ponúknuť. Záver celkom solídne vyvedie z “rovnováhy”, dokonca sa mu podarí vyvolať ľútosť, čo nie je vzhľadom k “tematike” celkom bežné. Samozrejme, zato môže hlavne samotný námet v podobe “True Story”, a i keď je “Into The White” dobrým filmom, štvrtú skrátka dať nedokážem. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na skutečných událostech ze dne 27. dubna 1940. Jména německých vojáků nebyla změněna, ale jména britských vojáků změněna byla. Skutečná jména britských vojáků byla kapitán RT Partridge (Davenport) a RS Bostok (Smith). (Dragoni)
  • Natáčení začalo 28. března 2011 v norském Grotli. Filmování dále pokračovalo v Trollhättanu a Brålandě ve Švédsku. (PanBlack)
  • Německé sestřelené letadlo je bombardér středního typu Heinkel He 111. (Adrai)

Reklama

Reklama