Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

yenn 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Příběh je tak prostý a tak poklidně a téměř bez komplikací plynoucí, až ono „drama“ mezi žánry působí takřka nepatřičně. Ovšem po audiovizuální stránce je Cesta domů jedním z nejkrásnějších filmů (nebo nejkýčovitějších - dle vaší chuti). Zdaleka nejen Ziyi Zhang stojící mezi dveřmi působí jako obraz. 8/10 ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bude to již hodně dlouhá doba co jsem tento snímek viděl prvně. Tehdy ovšem asijská tvorba pro mne byla jen občasným zpestřením mezi tuctovou americkou a evropskou produkcí a právě proto si jej nyní jakožto 95% asiofil pouštím znovu. Stručně - nádherná hudba, poetika, romantika, překrásná hlavní hrdinka a pak už ta ČB "omáčka" okolo jež je vlastně jediným důvodem, proč nemohu dát plné hodnocení, protože samotný zamilovaný příběh je skvostný a prakticky bezchybný. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang už vo svojich raných filmoch pracuje najmä s kompozíciou obrazu a príbeh, hoci je úprimný a citovo otvorený, nemá také konečné vyznenie ako práve formálna stránka. Jednoduché, chvíľami rozvláčne filmové dielko dotvorené úchvatnou hudobnou zložkou a hereckým výkonom Ziyi Zhang, pretože detailné zábery na jej detskú nevinnú krásu patria k tým najpôsobivejším. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Zamilovaná dívenka běhá sem a tam v podzimem zbarvených kopcích na čínském venkově a sní si o svém kouzelném princi, mladém učiteli, který do vesnice nedávno přijel. Film je po audiovizuální stránce líbivý, jeho záměrná prostota však překračuje hranici povrchnosti. Ještě meditace nad ztrátami a zisky provázejícími vítězství moderní civilizace nad dávnými tradicemi je ve filmu ukázána poměrně vyváženě. I když minulost tu přeci jen dostává trochu růžový odstín - jako by vesnická holka v 50. letech měla hromady času k tomu, aby si pobíhala po lukách a lesích a nebo někde vyčkávala na milého. Ostatně samo dívčino pubertální romantické vzplanutí k tváři docela neznámého človška se mi zdá být dosti vratkým základem pro vztah, který na tomto citu vyrostl. Filmu chybí pořádný příběh a scénář má díry - podivně náhlá je například proměna matčina přístupu k hrdinčině lásce. Také dobový útlak je naznačen jen velmi plaše a politicky korektně. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ať se snažím sebevíc, větší hodnocení Cesta domů ode mě nedostane. Krásné prostředí, překrásná Zhang Ziyi, až monumentální hudba, ALE... Ten příběh je vlastně tak jednoduchý, že by si zasloužil zpracovat spíše formou krátké, třicetiminutové povídky, to bych sáhl k hodnocení dokonce maximálnímu. Ono se to někde v polovině začne vléct a táhne se to ještě dlouhou půl hodinu. Nic se prakticky neděje, jen Zhang pobíhá či stojí nebo sedí na stále stejných lokacích (které jsou tři nebo čtyři) a po chvíli se to prostě okouká. Za první polovinu jednoznačně pět, vinou delší stopáže (nikdy by mě nenapadlo, že to napíšu u devadesátiminutového filmu) a jednoduchého příběhu však musím sáhnout, ať mě to sebe víc mrzí, na tři. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)
  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama